Acord sobiranista per seguir el camí cap a la consulta: "Anem endavant i ho farem junts"




Acord per seguir endavant amb la consulta. Aquesta és la principal conclusió de la cimera de partits favorables al 9-N que s'ha celebrat aquest divendres al Palau de la Generalitat i que ha explicat el president Artur Mas, que ha definit com a "intensa" la jornada. "Han estat hores ben empleades, amb molta feina", ha apuntat. "Anem endavant i ho farem junts", ha resumit. "Estem en un procés que vol culminar el 9-N amb una votació sabent que tenim davant un Estat que no vol que votem", ha indicat el líder de CiU, que ha fet una breu intervenció.

"Assumirem responsabilitats polítiques, si s'escau", ha indicat el portaveu de la CUP, David Fernàndez, en el torn de preguntes. "Hi haurà una reunió aviat, quan correspongui", ha apuntat el conseller de la Presidència, Francesc Homs. Pel que fa a reprendre els passos concrets cap a la consulta, el coordinador general d'ICV, Joan Herrera, ha evitat respondre de forma directa, però ha indicat que "ja es veuran" les accions que es van duent a terme.
 
Junqueras: "Les dificultats són un repte"

Al seu torn, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que "tots som conscients de les enormes dificultats que posa l'estat espanyol perquè votem, les quals constitueixen un repte per superar-les". "Hem treballat per aconseguir que el poble de Catalunya voti el 9-N", ha seguit, sense concretar com ho aconseguiran, ja que ha apuntat que han "de ser discrets". "El compromís és que els ciutadans de Catalunya votin amb totes les garanties el 9-N i ens hem compromès a seguir treballant perquè sigui així", ha afirmat, sense més detalls.
 
Herrera: "No hi ha sortida sense votar"

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha indicat que "no hi ha sortida sense votar" i ha fet una crida a mantenir la unitat com a única via per celebrar la consulta. "Necessitem una consulta amb garanties democràtiques. A la vegada, perquè aquesta consulta tingui garanties, necessitem unitat, sigil, voluntat de tirar endavant. Instruments per implementar-ho, instruments per plantar cara", ha resumit Herrera. "Tirem endavant, mirem endavant perquè el poble i la gent mereix una consulta ben feta Útil, amb participació, on tothom se senti interpel·lat", ha considerat el coordinador nacional d'ICV.
 
Mena: "Aquesta és la foto que volia evitar el govern del PP"

El diputat d’EUiA Joan Mena ha defensat que "els ciutadans es mereixen una consulta ben feta, amb participació i útil, perquè molta gent porta temps lluitant per poder votar". "Ens hi entestarem fins al final", ha assegurat. Igualment, Mena ha celebrat que "aquesta és la foto que volia evitar el govern del PP". "Aquesta foto reforça la democràcia, la única solució possible per al nostre poble", ha conclòs.

Espadaler: "La solució no és als tribunals"

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha indicat que la solució al procés català no passa pels tribunals, ni pels dotze jutges del Constitucional, sinó que passa per la política. "Per la unitat i per fer les coses bé", ha indicat el també conseller d'Interior. "Hem de decidir emparats per la legalitat", ha indicat Espadaler. "Volem fer-ho bé, i ho volem fer junts", ha conclòs. 

Turull: "No hi havia marge per al no-acord"

 El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha assenyalat que no hi havia "marge" per al "no-acord", i ha apuntat que "anem junts" i que el 9-N "es votarà".
 
David Fernàndez: "Mantenim d’empeus i de forma ferma la consulta"

El portaveu del grup parlamentari de la CUP, David Fernàndez, ha explicat que l'acord pres és que "cal seguir endavant, perquè darrera no hi ha res". "Mantenim d’empeus i de forma ferma la consulta", ha insistit, la qual cosa es concreta, entre altres qüestions, en mantenir "la bateria de recursos legals contra la 'demofòbia'", ja que "és un pols democràtic al búnquer d’un Estat que vol negar-nos les urnes i la democràcia". Fernàndez ha demanat disculpes per no poder donar detalls de l'acord, però ha apuntat que seguiran "amb l’audàcia" i posaran "fil a l’agulla per a la llibertat del nostre poble". "Hi ha partit i pensem jugar fins al final per guanyar; el futur d’aquest país el decidirà la seva gent", ha conclòs.
 
Set hores de reunió repartits en matí, tarda i vespre

Els partits sobiranistes portaven reunits des de les 11 del matí. Han parat des de les 14.30 fins a les 18, moment en què s'ha reprès la cita. Mas ha baixat una estona a l'homenatge a l'escultor Joan Subirachs, i la reunió ha tornat a començar. S'ha acabat quan passaven les 21.30.



Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
Mas: "Per molt que intentin aturar la veu del poble, no se'n sortiran i nosaltres sí que ens en sortirem"



920 dels 947 ajuntaments han entregat el seu suport al 9-N en un acte solemne al Palau de la Generalitat. El president Artur Mas, a l'inici del seu discurs, ha destacat que Catalunya "està fent pinya des del punt de vista institucional", tant en l'acte d'aquest dissabte com a la cimera sobiranista d'ahir. Mas ha agraït personalment a la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, i a la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, per les mobilitzacions dels últims anys.

"Això no es pot aturar", ha assenyalat en referència al suport dels municipi al 9-N. "Per molt que intentin aturar la veu del poble, no se'n sortiran i nosaltres sí que ens en sortirem", ha apuntat sobre les traves de l'Estat a la consulta. L'acte ha acabat amb crits a favor de la independència i amb una frase de Mas mirant al futur: "Aquest país té l'esquena recta perquè se'n sortirà".

"Ahir vam tenir una trobada però la clau de la trobada és que vam saber fer pinya. Avui, Catalunya, a través dels seus municipis, torna a fer pinya des d'un punt de vista institucional. És la millor imatge que podem donar", ha assenyalat el president de la Generalitat, que ha agraït la feina dels alcaldes. "Sense aquesta feina, el país no aguantaria", ha resumit.

Al president de la Generalitat l'ha precedit l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha demanat "guanyar" el procés sobiranista al mateix temps que recalcava la projecció internacional de la capital catalana.

Vila d'Abadal: "Catalunya se'n sortirà"

El president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, haindicat que la solemnitat de la jornada indica que "és un dia per dir a Espanya i al món que Catalunya se'n sortirà i votarà", al mateix temps que es convertirà en un nou estat. "Som l'expressió del poble. Hi ha una transversalitat brutal", ha apuntat Vila d'Abadal, alcalde de Vic.

Buch: "Hem fet de la diversitat una fortalesa"

El primer discurs ha anat a càrrec del president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, que ha indicat que "la unitat que representa el món local és un missatge per a Catalunya però també per a l'Estat". "Donem suport al dret a decidir des de la diversitat política i territorial. Des d'aquesta diversitat, lluny que això fos un problema, n'hem fet una fortalesa", ha afegit Buch, alcalde de Premià de Mar.

Entrega de mocions

Els alcaldes han anat entregant al secretari del Govern, Jordi Baiget, i al secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana, les mocions aprovades als ajuntaments a favor de la consulta. Els documents han quedat aplegats en diverses taules i han estat entregats a Mas seguint la distribució territorial per vegueries. La de les Terres de l'Ebre ha estat representada per l'alcalde de Flix, Marc Mur, que fa uns mesos es va donar de baixa del PSC. L'acte s'ha fet al pati de carruatges del Palau de la Generalitat

--
http://www.ara.cat/politica/Artur_Mas-alcaldes-mocions-dret_a_decidir-Josep_Maria_Vila_d-Abadal-Miquel_Buch_0_1223877841.html