10 maneres de contribuir a combatre les desigualtats




La pobresa, el risc d'exclusió i la desigualtat han crescut a escala global i local en els darrers anys. Petits canvis en l'estil de vida, però, poden ajudar a corregir-ho i a avançar cap a un món més igualitari.

El percentatge de persones que el 2011 eren a Catalunya bé en risc de pobresa, bé en situació de privació material severa o bé en llars amb poc treball era del 26,7%, segons la taxa AROPE publicada per l'IDESCAT. És a dir, que 1 de cada 5 catalans era en risc de caure en la pobresa. El mateix any, el percentatge de llars ja considerades pobres a casa nostra tenint en compte el cost de vida era del 33%. A escala internacional, la OMS assegura que 1.100 milions de persones no tenen accés a l'aigua i 2.400 milions no gaudeixen d'instal·lacions sanitàries bàsiques.

La ciutadania, a petita i mitjana escala, pot contribuir al canvi, ja sigui amb la implicació directa o amb les eleccions que fem en el nostre dia a dia. Xarxanet, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, proposa 10 actuacions per avançar cap a un món menys injust.

1. Dóna el 0,7% a fins socials

Pots fer-ho tant a la teva declaració de la renda com en fer una matrícula universitària.

2. Consumeix el que necessites, no més

L'abastiment del consumisme frenètic del primer món està directament lligat a l'explotació del medi ambient i dels treballadors i treballadores, especialment a països subdesenvolupats. Reutilitza, recicla.

3. Tria bé d'on consumeixis

Marques del tot interioritzades en el nostre dia a dia són les que perpetuen tals explotacions. Opta per alternatives justes, socials i solidàries.

4. Respecta el que tens: No llencis menjar

Cada català malgasta anualment 35 kg d'aliments que encara es podrien aprofitar. No malgastis energia.

5. Col·labora amb entitats socials o de lluita per causes justes

N'hi ha centenars, tant a escala local com internacional. Informa't de quina és la que s'adequa a les teves conviccions.

6. Fes voluntariat

A Catalunya hi ha més de 6.800 entitats que atenen més de 2 milions de persones i que compten amb més de 300.000 persones voluntàries. Troba l'àmbit on vols actuar: amb infants, persones en risc d'exclusió, amb persones nouvingudes, gent gran, persones sense sostre, menjadors socials, centres penitenciaris, persones amb discapacitats, centres hospitalaris, etc.

7. Impulsa campanyes i participa-hi

Recollides d'aliments, recaptacions econòmiques solidàries, donació de sang, entre d'altres.

8. Si pots, ofereix feina a qui ho necessita

Si tens una botiga, un negoci, una empresa... planteja't la contractació de persones en risc d'exclusió social i de joves que busquen la seva primera feina. A Catalunya 132.000 joves ni estudien ni treballen, i 267.000 famílies tenen tots els seus membres a l’atur.

9. Si tens un pis buit, lloga'l!

A Catalunya hi ha milers de famílies que han perdut el seu habitatge perquè no podien fer front a la hipoteca. Paradoxalment, prop d'un milió d'habitatges són buits.

10. Mobilitza’t pels teus drets i pels dels altres.

Sovint les persones que menys protegits tenen els seus drets, són els que menys poden mobilitzar-se. Solidaritza't.



Lo Carranquer publica aquest article en adhesió al Blog Action Day 2014, que té lloc avui a tot el món, i està dedicat en aquesta edició a les desigualtats


Informació extreta de http://xarxanet.org/social/noticies/10-maneres-de-contribuir-combatre-les-desigualtats

Comentaris