'Una Cervera de cine... mut!'




Reproduïm sota aquestes ratlles aquesta magnífica columna del Ramon Pollina sobre la trista realitat actual del cinema a Cervera, publicada a la revista 'Segarra' (núm. 213, agost 2014).


Una Cervera de cine... mut!

El dia 4 de maig s'acabava la pel·lícula del cinema a Cervera. I ho feia malament i en punxa. El dolent, il Padrino de Penelles, propietari del Circ de l'Urgell, imposava el final que més li convenia, acompanyat d'un bon assortit d'efectes especials: que si la crisi, que si la pirateria, que si la digitalització, que si l'IVA cultural... i tancava les portes d'un dia per un altre i sense donar explicacions als gairebé 250 socis i sòcies que durant tres anys n'havien evitat el tancament definitiu. Educadament, això sí, els en donava gràcies i les convidava a seguir abonats als altres tres cinemes genuïnament urgellencs: la Bella Tàrrega, la Dolça Agramunt i el Misteriós Bellpuig.

I mentrestant, els productors de la pel·lícula, els socis del Casal de Cervera, muts, a la gàbia sense piular i deixant-se perdre un bé cultural, per enèsima vegada.

El principal actor secundari, la Paeria de Cervera, acostumats com ens té a exposar públicament com es gesten els grans projectes de ciutat a la seva revista, aquesta vegada, estranyament, també emmudia. Potser és perquè mantenir una sala de cinema no és glamurós (les projeccions es fan a la foscor i no s'hi poden fer fotos), però el cert és que ni tan sols ha convocat per reunir-se a una representació de les famílies abonades -i d'això ja en fa tres mesos- per mirar de trobar una alternativa, de gestió pública, a la qüestió.

Els guionistes, els cerverins de les butaques de primera fila, segurament arribaran a una mena d'explicació negativa, força habitual, segons la qual fins i tot a la Rica Mollerussa ja s'han quedat sense cinema. Abaixaran primer els braços, després el cap i la seva inanició, al final, els conduirà directament al Majèstic de la Bella Tàrrega, amb cues a les taquilles fins a la cantonada i un servei de bar que ja disposa del personal que abans servia al Casal de la Tonteta Cervera.


Imatge extreta de http://palscat.blogspot.com.es/2011/06/cinema-mut.html

Comentaris