'Set agostos, set rostres'




L'agost és el mes de la calor i les vacances, però no és pas un període precisament tranquil i plàcid com seria d'esperar. La primera quinzena o tres setmanes, acostuma a ser la de la canícula, temperatures altes, anticicló de les Açores... La segona, la de les tempestes de mitja tarda. Dies de calor pesada fins que arriba un bon xàfec i refresca tot de cop.

Tot això, un any qualsevol. El següent, totalment al contrari. Ruixats cada dia, del primer al darrer del mes. O les temperatures baten tots els rècords i no es pot ni dormir...

L'agost és un mes que pot avorrir el més entusiasta dels meteoròlegs o ser absolutament impossible de pronosticar. Set cares? Cara dura, diria jo.

I parlant de sets. Un altre aspecte destacat del vuitè mes de l'any són les nits, que van esgarrapant hores de sol: Agost, a les set ja és fosc. El refranyer és una mica exagerat i no es posa del tot d'acord, també es diu En agost, a les sis ja és fosc i encara una altra versió Per la Mare de Déu d'agost, a les vuit ja és fosc.

Il·lustració de Kathy Osborn, extreta de http://bibliocolors.blogspot.com.es/search?q=agosto

Text del llibre de Mònica López "Si no plou, plourà. El nostre clima a través dels refranys", TV3 i Columna Edicions, 2007.

Comentaris