Mor l'actriu CARMEN DE LIRIO, protagonista de la pel·lícula 'La Pecadora', filmada a Cervera l'any 1954




La vedet, actriu i cantant Carmen Forns Aznar, coneguda com a Carmen de Lirio, va morir ahir a l'edat de 90 anys, segons informa la seva família. Nascuda a Saragossa, De Lirio va traslladar-se a Barcelona quan tenia 13 anys i va debutar al Paral·lel el 1950. Va ser una de les vedets més famoses de la companyia de Joaquín Gasa, on van treballar altres figures conegudes del món de l'espectacle com ara Alady, Mary Santpere i Antonio Amaya. "Va donar força al gènere de les varietats i del Paral·lel barceloní i el va convertir en una referència de cultura popular", en uns anys "enormement buits d'altres referències culturals", ha afirmat el conseller de Cultura Ferran Mascarell després de conèixer la notícia de la mort de l'artista. "Va lluitar contra la censura i uns determinats prejudicis en un entorn absolutament conservador, va trencar tabús i barreres i es va convertir en un referent de la cultura popular", ha afegit el conseller.

La filla de la vedet, Carmen Forns, ha recordat que la seva mare "va aconseguir que la burgesia de la part alta de Barcelona baixés al Paral·lel", ja que fins aleshores "no anava als teatres de varietats perquè els considerava vulgars". "La meva mare era fina i elegant. Mai es va disfressar de cabaretera", ha assegurat. Les dones de la burgesia, ha afegit, "després imitaven el seu pentinat o la seva manera de vestir-se". Carmen de Lirio va seguir en actiu fins fa un any, encara que era molt selectiva amb els papers que li oferien perquè "no volia fer el ridícul. Preferia que la gent conservés el bon record dels seus grans èxits", ha conclòs la filla de l'artista.

A les fotografies que conserva Carmen Forns, que porta els mateixos cognoms que la seva mare, s'aprecia que "era una dona guapíssima, amb un nas perfecte. Ella deia que el doctor Planas, que anava a veure-la sovint, deia que moltes clientes li demanaven que les operés i els deixés el nas com ella". A més, "era una dona molt oberta i vitalista, que va ser sempre molt alegre, malgrat que li va tocar patir la postguerra i l'època més dura de la censura", ja que, segons ha puntualitzat, "la censura va ser pitjor en els cinquanta, quan ella es va fer famosa, que en els quaranta".



 
Del Paral·lel, De Lirio va saltar al teatre i al cinema, on va participar en més de 40 pel·lícules com 'La vida alrededor', de Fernando Fernán Gómez, i 'Las salvajes en Puente San Gil', d'Antoni Ribas (i 'La pecadora', d'Ignacio F. Iquino, filmada a Cervera). També va col·laborar als films 'La casa de las palomas' de Claudio Guerin i 'Clara es el precio' de Vicente Aranda. Als anys 80 va treballar amb la cineasta Isabel Coixet a 'Massa vell per morir jove'. El 2009 va publicar les seves memòries sota el títol 'Carmen de Lirio. Memòries de la mítica vedet que va burlar la censura'. 




Comentaris