Les biblioteques públiques hauran de pagar un cànon per cada llibre que prestin




Les biblioteques públiques hauran de pagar un cànon per cada llibre que deixin en préstec. Aquesta taxa es planteja en concepte de drets d'autor. Els centres hauran de pagar 5 cèntims per cada usuari, 16 per cada obra adquirida per la biblioteca i, a partir del 2016, 0,4 cèntims cada cop que es presti un llibre. 

Aquesta mesura, que aplica el Ministeri de Cultura i que té el seu origen en una directiva de la Unió Europea, afecta sobretot a les biblioteques més petites. Quedaran exemptes de la taxa les biblioteques dels municipis que no arribin als 5.000 habitants. Tot i així, un municipi com per exemple Santa Coloma de Cervelló, de 8.000 habitants, haurà de pagar 600 euros. 

Neus Castellano, directora d'una biblioteca municipal, diu que aquesta mesura pot suposar "un càstig a la política bibliotecària" i que pot portar a que aquests centres deixin de comprar llibres perquè els diners destinats a això hauran de servir per a pagar el cànon. 

Els usuaris no notaran aquesta taxa directament, perquè qui haurà de pagar serà l'entitat gestora de cada biblioteca, és a dir, els ajuntaments, en la majoria de casos.


Imatge extreta de https://ca-es.facebook.com/Biblioteca.Cervera

Informació extreta de http://www.324.cat/noticia/2461853/ociicultura/Les-biblioteques-publiques-hauran-de-pagar-un-canon-per-cada-llibre-que-prestin

Comentaris