LA CASA DE LA FESTA d'Igualada




La Casa de la Festa d’Igualada reuneix en una exposició el significat dels elements materials que formen part de la Festa Major d’Igualada. Aquesta exposició està ubicada a la nau esquerra de l’antic Escorxador d’Igualada. En aquest marc d’història, art i folklore, l’Institut Municipal de Cultura de l’Ajuntament d'Igualada proposa de visites amb tallers per a públic d’Igualada i comarca, en les quals s’explica el significat de la Festa com a valor de participació col·lectiva i de coneixement dels elements de la imatgeria de la Festa Major (gegants i capgrossos) i del bestiari (dracs i víbries), que conformen el patrimoni folklòric de la nostra ciutat.

La Festa Major d’Igualada té el seu origen des de temps immemorials en honor al patró de la ciutat sant Bartomeu. L’any 1288 es troben les primeres referències al patró i existeix a Igualada una capella dedicada a Sant Bartomeu. En els segles XIV i XV tant la diada de la Festa Major com el Corpus esdevenen les festes més importants de la Vila.

L’edifici

L’edifici catalogat de l’Escorxador s’emmarca dins les obres de sanejament i higiene del govern de Serra Constançó, regidor de l’Ajuntament d’Igualada i alcalde accidental entre 1904 i 1905. Figura cabdal per a la ciutat, va ser el promotor d’un pla de modernització d’Igualada a començaments del segle XX. Dins d’aquest període de modernització d’Igualada és quan es construeix aquest emblemàtic edifici, concebut com a equipament públic per a la ciutat, i que s’erigeix com a referència de l’arquitectura civil del modernisme igualadí. El projecte, el van dissenyar els arquitectes Isidre Gili Moncunill i Pau Salvat Espasa. Els plànols es van signar l’any 1903 i van ser aprovats el 27 de gener de 1904. L’escorxador va ser inaugurat el dia 23 d’agost de l’any 1905, vigília de la Festa Major. A la Festa Major de 2009, l’Ajuntament d'Igualada va inaugurar la remodelació i rehabilitació de la nau central de l’Escorxador i l’annex a aquest espai, destinat a la Casa de la Festa d’Igualada.

Les activitats

L’Institut Municipal de Cultura ofereix visites guiades amb monitor amb explicacions dels diversos elements de la Festa que s’exhibeixen per a tot tipus de públic. Dins del programa AIRE del Departament d’Ensenyament i Universitats, s’ofereix visites amb taller per a grups escolars. El material de treball de la visita amb taller està adequat al nivell de l’alumnat. La durada de la visita amb el taller és de dues hores de durada aproximadament, de dilluns a divendres de 9 del matí a 12 del migdia. El desplaçament a l’Escorxador va a càrrec del centre educatiu. L’activitat té una taxa municipal segons la modalitat de la visita que es demani. Per a més informació poseu-vos en contacte amb l’Institut Municipal de Cultura.

Les visites

La Casa de la Festa esta ubicada a l’Edifici de l’Escorxador, al carrer Prat de la Riba, número 47 d’Igualada, i té l’accés adaptat. L’horari de grups escolars per a visites amb taller és de 9,30 h a 13 h del matí, de dilluns a divendres. Cal concertar les visites amb anterioritat. Els dissabtes, diumenges i dies festius concertades només en horari de matí.


Persona de contacte: David Martínez Farré (de 8 a 15 h)
Telèfon: 938031950 (extensió 413) Institut Municipal de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada.
Email: martinezd@aj-igualada.net i cultura@aj-igualada.net


Imatge extreta de http://www.anoiadiari.cat/noticia/9627/la-casa-de-la-festa-un-nou-espai-recuperat-a-l-escorxador-d-igualada

Informació extreta de http://www.igualada.cat/cat/Igualada-per-Temes/Cultura/Casa-de-la-Festa

Comentaris