30 anys sense XESCO BOIX




En commemoració del 30è aniversari de la mort de Xesco Boix, reproduïm sota aquestes línies l'article de Milagros Vallès, membre d'ENLLAÇ, dedicat a la figura d'aquest músic, animador i cantant, i que apareix a http://www.tornaveu.cat/


30 anys de la mort de Xesco Boix

Aquest passat mes de juliol, el dia 21, va fer trenta anys de la mort de Xesco Boix, iniciador de l’animació infantil en català. La seva figura és indestriable de les cançons per a infants, de les actuacions en directe, de la seva energia i empatia, principalment vers els més menuts.

Xesco estigué molt influït per la música folk nord-americana i especialment pel seu gran amic Pete Seeger, arran d'aquesta influència fundà amb un conjunt de cantants el Grup de Folk (1966), que adaptà temes dels EUA i en creà de nous. Després formà el grup Ara va de bo (1971), que es va centrar en la cançó infantil, tot recuperant temes populars catalans. Tres anys després inicià la seva darrera etapa com a cantant en solitari.

D’aquesta època és d’on tinc més records, ja que estigué vinculat professionalment amb la Promotora de Cultura Popular ENLLAÇ, un projecte que va obrir tot un seguit de circuits arreu del territori català i possibilità que l’animació, la cançó, el teatre... fets i pensats en català fosssin presents a tot el territori, més enllà dels caps de comarca i els escenaris tradicionals, amb una forta implicació dels organitzadors locals. D’aquí el nom d’ENLLAÇ, ja que connectava els artistes amb els dinamitzadors culturals, molt actius als barris, pobles i ciutats catalanes.

No passava setmana que no rebíem un sobre amb petites cròniques de cada acte que feia, les seves impressions, percepcions, disgustos i alegries, tot fet amb aquella lletra tant característica i plasmat sobre qualsevol tipus de suport: cartró, sobres reciclats, paper publicitari... Tot aquest material es pot consultar a l’Arxiu Nacional de Catalunya, lloc on es diposità ara ja fa una bona colla d’anys tot el fons documental de la promotora.

Xesco Boix va ser el fundador d’un moviment artístic d’animació infantil, alguns dels seus continuadors van ser Àngel Davan, Toni Giménez, Noè Rivas i Lluís Maria Panyella, que amb el propi Xesco Boix van crear un equip de treball anomenat Cinc dits d’una mà. Es definien de la següent manera:"Som cinc animadors, com els cinc dits d'una mà, amb ganes de fer feina de la bona. De fet, cadascú canta pel seu compte. Tot i amb això, l'ofici ens uneix en moltes coses i mirem de fer una pinya ben compacte... Darrere el simple entreteniment, amaguem unes ganes profundes d'educar, de trobar les nostres arrels, de canviar un xic les coses, de fomentar el bon gust, de lluitar contra la insipidesa..."

Material sobre Xesco Boix
  • Xesco.cat
 El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, el CAE, l'associació Rosa Sensat i la Xarxa van activar en ocasió del vint-i-cinquè aniversari de la mort de Xesco Boix aquesta pàgina web, principal referència del cantant a internet. Entre molts apartats més, hi ha una secció de material didàctic.
  • Plana de Xesco Boix
 El grup d'animació la Bicicleta dedica una part de la seva web a Xesco Boix, hi ha biografia, cançons i vídeos.
  • Francesc Boix i Masramon, Xesco Boix
 Entrada de la Viquipèdia.
  • Viasona: Xesco Boix
 Viasona, l'enciclopèdia de la música catalana a internet, dedica un complet apartat a la llarga discografia i a les desenes de cançons de Xesco Boix.
  • Contes de Xesco Boix
 Pep Tort va explicar al programa radiofònic 'La Moixiganga' cinc contes de Xesco Boix, el pioner de l'animació al nostre país.
  • Xesco Boix, un cor calent
 Daniel Blasi aplega informació de Xesco Boix (biografia, mèdia, lletres, fotos, vincles) i l'àudio de quatre entrevistes que li van fer els anys 1967, 1983 i el 1984, inclosa l'última.
  • Xesco Boix. Un cantant d'avui
 Complet article publicat a la revista Cavall Fort 1096, del març del 2008.
  • Xesco Boix. Ningú no comprèn ningú
 El programa 'Noms', de TV3, va emetre el 16-5-2006 un reportatge dedicat a la figura del cantant i animador barceloní.
  • Vull ser lliure
 Documental de la revista Enderrock sobre el pioner de la música folk i de l'animació infantil a casa nostra (2009). Ací en teniu els primers cinc minuts. 
  • YouTube
 El servidor YouTube allotja uns quants vídeos relacionats amb Xesco Boix i les seves cançons. 
 
Fotografia extreta de http://musictecaris.blogspot.com.es/2009/11/xesco-boix-1946-1984-el-mestre-kumbaia.html

Text extret de http://www.tornaveu.cat/edicio-107/referent/10227/30-anys-de-la-mort-de-xesco-boix

Comentaris