PATRIMONI DISPERS DE LA SEGARRA (I): 'Mare de Déu Apocalíptica i sant Vicenç Ferrer amb dos donants' (MNAC)

 


El convent dels dominics de Cervera conservà fins a finals del segle XIX la que, amb els anys, ha esdevingut una de les obres emblemàtiques del pintor Pere Garcia de Benavarri, el retaule de la Mare de Déu i sant Vicent Ferrer, algunes taules del qual es conserven avui al MNAC i al Musée des Arts Décoratifs de París.

Quant a les del museu barceloní, en una d'elles apareix una representació de la Mare de Déu i el Nen; ella amb decoracions de brocat, cenyida a la cintura amb un cíngol i mantell de color fosc amb un ribet daurat. A part del nimbe i la corona, presenta com atributs un estel sobre el mantell, el creixent de lluna als peus i els raigs solars que sorgeixen de la seva esquena. Amb la seva mà dreta mostra una pera, mentre amb el braç esquerre sosté Jesús, que duu túnica de color rosat, i agafa amb la mà un filacteri en el qual es pot llegir Salvabo vos.

A la segona taula del MNAC s'inclogué una representació de sant Vicent Ferrer i dos donants agenollats als seus peus, els darrers dirigint la mirada vers el compartiment anteriorment descrit. El sant duu el característic hàbit que l'identifica com a membre de la comunitat dominica, amb túnica i escapulari blancs i capa de color negre. Sosté amb la mà esquerra un llibre on es llegeix Timete deum et date ille honorem quia veniet hora iudici eius. Sanctus Vincencius ora, mentre amb la dreta assenyala una visió de Crist Jutge, dins una màndorla, amb les nafres de la passió i assegut sobre l'arc de sant Martí. Als extrems inferiors de la màndorla, dos àngels fan sonar trompes cridant a judici.

Alberto Velasco (Universitat de Lleida)



Fitxa
  • Museu: Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)
  • Col·lecció: Gòtic
  • Autor: PERE GARCIA DE BENAVARRI, Documentat a Saragossa, Benavarri, Barcelona, Lleida i Barbastre, 1445-1485
  • Títol: Mare de Déu Apocalíptica i sant Vicenç Ferrer amb dos donants
  • Datació: Cap a 1456
  • Classificació: genèrica Pintura
  • Material / Tècnica: Tremp, relleus d'estuc i daurat amb pa d'or sobre fusta Dimensions 170,3 x 125,7 x 7,5 cm
  • Tema: Religió
  • Conjunt / Procedència: Compartiments centrals d'un retaule dedicat a la Mare de Déu i a sant Vicenç Ferrer. Al Musée des Arts Décoratifs de París es conserva un altre compartiment del mateix retaule amb la professió de sant Vicenç. Procedeix de l'església del convent dels dominics de Cervera (Segarra).
  • Forma d'ingrés: Donació de «Doña Pilar Rabal Rabal en memoria de su esposo Pedro Fontana Almeda. Barcelona, 1976»
  • Número d'inventari: 114749-000

Informació extreta de  http://art.mnac.cat

Text extret del catàleg 'Patrimoni dispers. L'esplendor medieval a la Segarra', editat l'any 2007 pel Museu Comarcal de Cervera

Comentaris