La campana 'Llibertat' repicarà a Cervera el 20 de setembre




La campana 'Llibertat'

El dia 5 d’octubre de 2013 l’ANC de la Garrotxa va preparar una gran festa lúdico-cultural-gastronòmica, amb el nom de “Quatre barres i una estrella”. L’acte central d’aquesta celebració va ser el toc per la llibertat. El vespre d’aquell dissabte la campana va fer diversos tocs com a acte simbòlic per convidar tothom a estar amatents i continuar treballant per la llibertat del nostre poble. El toc per la llibertat es va acompanyar pel cant de més de 200 voluntaris de les corals de la comarca que interpretaren, conjuntament i amb l’ajut de tot el públic present, peces claus i populars de la nostra història musical.

La campana, de 64 cm. de diàmetre i de 150 Kg. de pes, es va fondre, com mana la tradició, a les 12 dels migdia del dia 29 d’agost a Riudellots de la Selva en un acte públic i emotiu.

'La Llibertat' no tindrà un emplaçament definitiu fins que el país no aconsegueixi la independència, i ara per ara la podem trobar temporalment voltant per la comarca i pel país. El dissabte 20 de setembre serà a Cervera.





Altres campanes que han tocat a Llibertat

Les campanes han estat al llarg dels temps i arreu del món un instrument social bàsic. Més enllà de les funcions religioses la història ens ensenya que aquest element ha cridat a la llibertat i a la defensa dels drets dels ciutadans en un munt d’ocasions.

Tenim un exemple a Filadèlfia, on trobem la campana de la llibertat que, el 8 de juliol de 1776, va convocar els ciutadans per a la lectura de la Declaració d’Independència dels Estats Units o, ja a casa, la campana Honorata que durant la Guerra de Successió (1714), a Barcelona, va cridar a sometent per a la defensa de la ciutat, la qual cosa li va costar ser fosa pels Borbons i utilitzada per construir els canons que durant anys varen apuntar la ciutat per mantenir l’ordre i sufocar els anhels de llibertat. O la campana de la Plaça d’Orient (avui Plaça de la Vila) de Gràcia que va avisar al poble de l’arribada de les tropes en la coneguda Revolta de les Quintes (1870).

Sovint els símbols són les fites que, al llarg camí de la història, ens ajuden a recordar els moments clau del nostre passat. La iniciativa de l’ANC de la Garrotxa té aquest objectiu però sobretot pretén una vegada més demostrar el moviment social, pacífic, democràtic que hi ha darrera la lluita per la independència i fer evident que aquesta vegada ningú podrà ofegar ni el crit del poble ni el so reivindicatiu de la campana, Llibertat.


Informació extreta de http://www.ancgarrotxa.cat/p/campana-llibertat.html

Comentaris