dissabte, 5 de juliol de 2014

Investiguen si animals malalts han arribat a l’alimentació humana
El passat 3 de juny una inspecció del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) a la factoria de l’empresa Pet Food de Ribera d’Ondara (la Segarra) i dedicada al tractament de subproductes carnis va acabar com el rosari de l’aurora. En concret, va acabar amb un guàrdia civil i tres operaris de l’empresa intoxicats (un dels operaris de forma greu) a l’inhalar gasos tòxics després d’obrir un dipòsit ple de restes d’animals en descomposició. 

L’accident, però, amagava un assumpte encara més greu: l’empresa Pet Food, del grup Proteínas y Grasas Gimeno (PGG), estava sent escorcollada per ordre del jutjat d’Instrucció nº 1 d’Osuna (Sevilla), que investiga si aquest holding empresarial ha destinat restes d’animals malalts a fer pinso per pollastres, vaques i porcs, amb la qual cosa haurien entrat a la cadena de l’alimentació humana. Aquestes restes animals, anomenades Sandach categoria 1, haurien d’haver estat incinerades. 

L’operació policial, que es desenvolupava simultàniament a les plantes de PGG a Andalusia (Dasy, a Osuna, i Render Grasas, a Salteras), va acabar provisionalment el 6 de juny amb una dotzena de persones detingudes i/o imputades, entre elles el cap de Sanitat Animal de la Junta de Andalucía a Sevilla, Luis Vázquez Muñoz, responsable del control de les plantes de subproductes carnis no destinats a consum humà. La Guàrdia Civil va requisar els ordinadors de les plantes del grup PGG. Aquell dia van declarar al jutjat d’Osuna (que ha decretat secret de sumari) diversos imputats, entre ells el director de la planta (Dasy) d’aquesta localitat sevillana, que va negar haver usat cadàvers de cavalls o gossos en la fabricació de farines i greixos per fer pinsos d’animals de companyia o per pollastres, porcs i vaques. Al seu torn, la Junta de Andalucía, a través de la conselleria d’Agricultura que dirigeix Elena Víboras, va assegurar que no hi havia risc per la salut humana, encara que no va poder precisar si la contaminació dels pinsos que investiga el jutjat d’Osuna s’ha produït i no, segons va informar dissabte el diari ABC de Sevilla. 

Subproducte que hauria de ser incinerat 

Hi ha tres categories de Subproductes d’Origen Animal No Destinats a Consum Humà (Sandach). La 1 inclou animals sospitosos d’estar infectats per Encefalopaties Espongiformes Transmissibles (el mal de les vaques boges), animals de companyia, d’experimentació, salvatges sospitosos d’estar infectats per malalties transmissibles a l’ésser humà, productes derivats d’animals als que s’hagi administrar substàncies prohibides, etc. Aquests residus han de ser incinerats obligatòriament. Els de categoria 2 (contaminats per medicaments) i 3 (parts d’animals sacrificats per a consum humà però que no són aptes comercialment). Aquestes sí que poden transformar-se en greixos per a pinsos. 

Empresari condemnat per contaminar el Llobregat 

José María Gimeno Borrás, administrador de PGG, va ser condemnat per l’Audiència de Barcelona l’any 2001 a quatre anys de presó per un delicte contra el medi ambient, acusat de fer, l’any 1999, nombrosos abocaments clandestins d’aigües residuals des de la fàbrica de Sant Boi a un canal pluvial que desembocava a una reserva natural del delta del Llobregat. Tot i això, i no sense polèmica i acusacions ecologistes, va aconseguir el 2002 el permís de la Generalitat per obrir la planta de Ribera d’Ondara.


Notícies relacionades

Notícia extreta de http://www.bondia.cat/component/content/article/76-successos/25460-investiguen-si-animals-malalts-han-arribat-a-lalimentacio-humana

Imatge extreta de http://www.freepik.es/foto-gratis/los-labios-con-el-humo_570670.htm