'El juliol, l'amo del sol'




L'òrbita de la Terra al voltant del Sol no és una circumferència, hi ha èpoques que som més a prop del Sol i d'altres més lluny. L'excentricitat de l'el·lipse és molt petita, o el que és el mateix, la trajectòria en forma d'ou que descriu el nostre planeta no està gaire estirada. En el punt en què estem més pròxims al Sol ens en separen 142.700.000 quilòmetres, quan som més lluny, 151.800.000.

Seria fàcil pensar que aquests 9.000 quilòmetres de diferència és el que provoca que a l'estiu faci més calor i a l'hivern més fred. Però ja hem explicat que, el que marca realment les estacions, és la inclinació de la Terra.

De fet el fenomen és ben bé el contrari. Poc abans del dia de Reis, en ple hivern, és quan som més a prop del Sol. La primera setmana de juliol n'estem més allunyats.

De tota manera, els 23,5 graus que l'eix de rotació té d'esbiaixament, fa que puguem dir que, a les nostres latituds, juliol és el mes del Sol, tot i que estigui tan lluny.


Text del llibre de Mònica López "Si no plou, plourà. El nostre clima a través dels refranys", TV3 i Columna Edicions, 2007.

Il·lustració extreta de http://lakasaparalaraza.org/la-kasa-en-los-libros/

Comentaris