Banyoles acull del 18 al 20 de juliol la IV FIRA DEL MÓN DEL FOC




La IV Fira del Món de Foc situa Banyoles del 18 al 20 de juliol com un punt de trobada de totes les persones interessades en el món de la cultura popular amb ús de pirotècnica dels Països Catalans. La Fira pretén ser un punt de reivindicació del món del foc, sobretot després dels darrers canvis a nivell de legislació europea que havien fet perillar aquests actes tradicionals i festius. Més de 31.000 persones -de 510 entitats- estan acreditades a Catalunya per utilitzar pirotècnia en actes d’aquest tipus.

Fa deu anys, coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana de Banyoles, la ciutat ja va acollir un esdeveniment de característiques similars, la primera Fira del Foc de Catalunya. En aquella ocasió unes 5.000 persones van participar a la fira, que va comptar amb una part festiva, amb espectacles i activitats obertes a tothom, i una part específica dedicada a entitats i empreses per tractar temes de seguretat. Organitzada per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l’Ajuntament de Banyoles, la fira va reunir persones, entitats, colles de diables i empreses relacionades amb el món de la festa i el foc. També va ser el marc per impulsar la declaració de les colles de diables i dimonis de Catalunya com a festa nacional patrimonial. La II Fira del Món del Foc es va fer a Sant Sadurní d’Anoia el 2006, la III a Lleida el 2007 i ara retorna a Banyoles per la IV edició.



Al llarg del cap de setmana es podrà gaudir dels diversos formats d’actes de foc, des del correfoc, el castell de focs tradicional, la rua de bèsties i l’encesa de lluïment, passant per les matines, els trabucaires i la cercavila. També el món professional i de formació en relació al foc tindran Banyoles com a punt de trobada, amb una fira específica i diverses jornades formatives. Els més petits podran participar a la festa amb les versions infantils de la rua de bèsties, el correfoc i la patum.

Del programa, en destaca la representació que hi durà a terme La Patum Infantil de Berga -que surt per segona vegada de la ciutat- i una exposició itinerant sobre La Patum. A través de la imatge, el text i la música, els plafons donen a conèixer la celebració reconeguda per la UNESCO com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. La Patum és una festa nascuda i derivada de les antigues representacions de teatre medieval que aglutina, reinterpreta i recondueix antigues celebracions i se celebra anualment a la ciutat de Berga durant la setmana del Corpus.

Com a novetat, també cal destacar l’estrena de l’espectacle “Banyoles i el foc”, on hi participaran la Colla Castellera Esperxats del Pla de l’Estany, Colla Sardanista Banyoles i Gàrgoles de Foc. Una mascletà posarà el punt final a la fira el diumenge a les 2 de la tarda.

La Fira del Món del Foc està organitzada per Gàrgoles de Foc i la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, coorganitzada per l’Ajuntament de Banyoles, i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Per a més informació: http://firadelmondelfoc.cat/



Informació extreta de http://cultura.banyoles.cat/banyoles-acull-la-iv-fira-del-mon-del-foc-del-18-al-20-de-juliol/

Comentaris