L’estrena del BALL DE GITANES DE CERVERA enriquirà els elements folklòrics del seguici de Corpus




La presentació del Ball de Gitanes, en el marc del seguici de Corpus de Cervera d’enguany, que tindrà lloc el diumenge 22 de juny a les set de la tarda (des de la Plaça Santa Anna i fins a la Plaça Major), constituirà un dels principals al·licients de la festa.

La recent creada “Associació de Balls Tradicionals de Cervera” estrenarà aquesta dansa amb música, coreografia, versos i vestuari propi, amb l’objectiu de recuperar algun dels balls tradicionals catalans que es fan actualment en el marc de la Festa Major Petita.

La colla està formada per l’Estaquirot i Majoral, i disset gitanes, dotze de les quals dansen. La música, d’Albert Soler, consta de l’entrada, la preparació, la polca per al cordó i la sortida. La coreografia, de Raimon Casals, integra diversos elements dels balls populars i tradicionals com la jota i la polca. El ball consisteix a creuar i descreuar les cintes en un pal de fusta, ballant al ritme de la música amb versos i parlaments. El vestuari, de Marina Codina, és colorista, alegre i festiu.

Segons el costumari català, aquest ball es desenvolupava al voltant d’un arbre col·locat solemnement al mig de la plaça, al voltant del qual es feia una dansa de caràcter festiu. A Cervera, la primera referència del ball data del 1703, i antigament era ballat únicament per homes que es disfressaven de dones...

La presentació de la recuperació del Ball de Gitanes l’hem preparada per al Corpus de Cervera 2014. No us ho podeu perdre!


Ball de Gitanes de Cervera


Informació facilitada per la Margarida Riu, margaridariuca@gmail.com

Comentaris