dijous, 22 de maig de 2014

Professionals agraris debaten sobre els HERBICIDES i les seves alternatives




Dins el marc de la Fira de Sant Isidre de Cervera, el passat dissabte 17 de maig el Fòrum l’Espitllera va organitzar dues taules de debat al voltant de l’ús i les alternatives als herbicides. L’acte va ser moderat per l’economista Francesc Reguant i va comptar amb la participació de representants dels agents rurals, del Departament d’Agricultura, de les ADF, de la Universitat de Lleida i de diversos productors i emprenedors de terres del regadiu i del secà.

La primera taula rodona va versar sobre el marc general de l’aplicació dels herbicides. Cap dels participants va qüestionar el seu ús, tot i que es va incidir en la conveniència d’aplicar-los amb un coneixement suficient que porti a emprar els més eficients i sovintejar la variació, i en cap cap utilitzar-los com a únic sistema de control contra el rostoll i les males herbes. Pel que fa a la crema o incineració controlada, a banda dels problemes legals i les autoritzacions restrictives, als períodes d’hivern no acostumen a solucionar el problema, tot i que pot ser una eina útil també per a prevenir incendis devastadors, aplicats a la neteja dels marges. Com a alternatives a l’ús d’herbicides i la crema es proposàla rotació de conreus, els conreus verds a l’estiu, el guaret, el pasturatge i la recuperació de la rompuda dels camps i dels perímetres dels boscos, així com la conservació dels marges de pedra seca.

La segona taula va centrar-se en contrastar l’opinió de l’agricultura moderna amb l’agroecològica. Tots els representants de la pagesia contemplaren l’ús de la crema de rostolls com a quelcom desitjable, en contra dels criteris dels edafòlegs i ambientòlegs i de la legislació vigent. Pel que fa a l’ús d’herbicides, es va posar de manifest la disparitat entre pagesia ecològica iconvencional, tot i que aquests darrers varen reconèixer la conveniència de reduir-ne el seu ús, sobretot per les despeses (creixents) que comporta, així com també pels problemes de salut, atenent l’extrem perillositat dels productes acreditada des de camp dels investigadors.També es va posar de manifest actuals experiències per a reduir part (no la totalitat) dels herbicides, fungicides i altres que utilitzen mitjançant la recuperació de les bones pràctiques agràries ( rotació de conreus, guaret, ús de les lleguminoses per a fixar el nitrogen al sòl, llaurar la terra quan cal, etc.). El monocultiu generalitzat, en tot cas, es planteja com a greu problema, que, des de la pagesia ecològica, podria superar-se amb la recuperació d’espècies tradicionals i ben arrelades al territori.




L’acte es va emmarcar dins les activitats de l’Espitllera en defensa del paisatge i va coincidir amb la distribució per part de la Unió de Pagesos del document “Un paisatge per demà”, fruit del conveni entre ambdues entitats, i també de la finalització d’un primer estudi sobre la peixera de la Prenyanosa, fet per l’Espitllera a consulta de la Paeria de Cervera.


Fotografia extreta de http://usatoday30.usatoday.com/money/industries/environment/story/2012-04-16/failing-herbicide/54319726/1

Informació facilitada per info@espitllera.cat