'EL PA' ('Moments', TVE Catalunya, 26 maig 2013)




Des de les cultures més ancestrals, sobretot a la cultura mediterrània, el pa ha estat considerat un dels aliments imprescindibles a la nostra dieta. 

En els darrers anys el sector del pa ha experimentat grans canvis tant pel que fa a la comercialització com a la producció: avui dia conviuen les fleques artesanes, les de tota la vida -bàsicament empreses familiars que tenen el seu propi obrador-, amb les panificadores que elaboren pa i pastes en grans quantitats. I tenim també els anomenats "punts freds" que són simples punts de venda i comercialitzen pa congelat i precuit que s'acaba de coure a la vista dels clients. Malgrat aquestes particularitats el procés d'elaboració del pa és força semblant tant a l'obrador com a la panificadora: cal farina, aigua, sal i el llevat que ajudarà a fermentar la massa i farà que sigui més gustosa i tendra. 

Fer pa és com fer un bon vi: requereix uns coneixements del què s'està tocant, saber respectar els temps de les fermentacions i saber quan és a punt per a la cocció.


Qualsevol no pot fer pa: s'ha de saber el què es toca i què cal fer a cada moment. Potser per això aquest ha estat un ofici tradicionalment familiar i que ha passat de pares a fills. Avui, però, l'ofici de forner no atrau gaire als joves, tot i que les condicions de la feina han canviat molt: als obradors ni hi ha pols de farina com hi havia abans, ni hi ha calor, les màquines fan la feina més pesada,... L'únic que no ha canviat és l'horari. 
D'aquí, potser, que el sistema dit 'industrial' s'ha anat estenent malgrat el procés tingui lloc d'una manera impersonal, mecànica, en sèrie. El producte potser sigui el mateix, però hi manca la mà de l'home. 
Com diu Xavier Puigseslloses, mestre artesà forner a qui hem convidat a participar en aquest capítol del programa, "Per fer un bon pa has de partir d'una bona farina. Llavors un bon procés, un bon forn, una bona cocció i molt d'ofici. I treballar amb molta honestedat. Un no es fa forner per fer-se ric, un es fa forner perquè li agrada l'ofici". 
"El pa" és un reportatge de Margaret Rius i Arantxa Tormo Imatge extreta de http://blogs.laxarxa.com/elmiradorbcn/2013/04/30/el-pa-a-barcelona/  Informació extreta de http://www.rtve.es/alacarta/videos/moments/moments-elpa-26maig/1833390/  

Comentaris