'DESFOLCA'T DE CALAF. 22 anys de música popular i tradicional' (i II): present i futur.




Núria Planell, COMTCASE
revista 'Caramella'

Aquest article està dedicat al Joanet de les Colònies, l'impulsor de la primera edició del Festival de Música Tradicional de Calaf, que va morir el passat 30 de juliol de 2013. Tal i com es tuitejava el mateix dia de la seva mort "segurament no li podrem mai agrair tot el que va fer per la música d'arrel i l'Alta Segarra".


Present i futur

Centrant-nos finalment en l'edició d'enguany, celebrada el passat 22 de juny, cal apuntar alguns canvis respecte les edicions anteriors, no només fruit d'un nou relleu en l'entitat sinó també com a procés d'adaptació als condicionants que imposa l'actual context econòmic del país.

Els canvis més rellevants han estat els experimentats a nivell d'espais, amb un nou emplaçament de la tradicional "mostra" i la creació d'un centre neuràlgic a la plaça dels Arbres.

Però també n'hi ha hagut a nivell de programació, amb l'aposta per un cap de cartell clar que permetés recuperar l'embranzida del festival en els seus millors anys, o la recuperació del ball a la plaça i de les activitats matinals de cultura popular, propostes que ja havien tingut lloc en edicions anteriors.

Acostar la música d'arrel a diferents públics és segurament un dels majors objectius del festival. El Desfolca't, no només és una clara aposta per impulsar el ric patrimoni musical de diferents regions del món, sinó que pretén aconseguir que les músiques tradicionals siguin viscudes per generacions diverses. La programació va encaminada a captar públics diversos. Es combinen activitats de caire familiar i infantil durant el dia, activitats com la "mostra", que ofereix un tastet de grups de petit format que atreu el públic de totes les edats de Calaf; i pels que volen gresca, una programació nocturna que s'allarga fins a altes hores. Una de les singularitats del festival són els diferents emplaçaments: hi ha concerts als bars, pel carrer o a les places.

Seguim apostant per la música d'arrel i la promoció de la cultura, però tenint present que programem un esdeveniment eminentment festiu. Sense deixar de donar cabuda al folk més tradicional, el festival aposta per integrar propostes més heterodoxes: grups de música que a través de l'experimentació busquen evolucionar la música d'arrel cap a nous paisatges sonors, o bé grups que partint de panorames musicals molt diversos busquen en els elements tradicionals noves i singulars sonoritats. Tots ells brinden una major riquesa a l'escena musical popular i tradicional.

És gairebé un miracle que a una població tan petita com Calaf un esdeveniment d'aquest tipus, que requereix d'un important finançament i que sempre ha estat organitzat en base a treball voluntari, hagi perdurat durant tants anys. Malgrat la trajectòria, els reptes que se'ns presenten d'ara endavant no són pocs: organitzar un Festival porta moltes hores, sovint costa sumar més persones a tibar del carro, i l'actual panorama ha comportat un finançament decreixent que no sabem on s'aturarà. Per fer-hi front seguim animant encara a més gent a formar-ne part, i intentem ser creatius per aconseguir mitjans econòmics d'altres vies a les que han sigut habituals. L'objectiu? Continuar endavant i, a poder ser, augmentar la popularitat, el nombre de públic i la qualitat i diversitat musical d'aquest festival. Fer-ho no és fàcil, ja ho  sabeu, però comptem amb les complicitats i l'energia generades al llarg d'aquests 22 anys.


COMTCASE
Comissió Organitzadora de Música Tradicional de Calaf i l'Alta Segarra
www.desfolcat.cat / @desfolcat


Article extret de la revista 'Caramella', núm. 30, gener-juny 2014

Imatge extreta de http://www.desfolcat.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=2

Comentaris