'ART EN PERILL: Cens i memòria de la destrucció de patrimoni artístic català i segarrenc durant la Guerra Civil'




'ART EN PERILL: Cens i Memòria de la Destrucció' és el projecte coordinat de dos grups de recerca dela Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Girona que proposa, entre d'altres activitats, la creació d’una base de dades digital en xarxa entorn de la destrucció i la salvaguarda del patrimoni artístic català durant els segles XIX i XX. Es tracta d'una iniciativa de transferència de la recerca científica que neix des d’un nucli històrico-artístic sòlid i rigorós per desplegar-se en àmbits com els de la divulgació científica en xarxa, la memòria històrica i la gestió i el coneixement del patrimoni. Aspira a aportar unes estructures d’informació i difusió del coneixement científic a propòsit d’un fenomen excepcional -també si l’avaluem en coordenades europees o globals- i amb conseqüències greus i de gran impacte sobre la configuració de la nostra cartografia patrimonial i de les col·leccions dels nostres museus civils i religiosos.

La base de dades “Cens de la destrucció” vol esdevenir el referent de la reconstrucció sistemàtica dels efectes que les destruccions de la Guerra Civil van tenir sobre el patrimoni artístic català –i d’entrada sobre les arts plàstiques. Partint d’aquest fet, la base de dades documentarà gràficament la desfeta i la seva magnitud, diòcesi a diòcesi i temple a temple, basant-se també en els materials recollits pel grup i els seus membres des de fa molts anys a través de diversos projectes subvencionats i especialment en el treball de la reconstrucció d’aquells episodis a través d’un exhaustiu treball de camp arreu del país, de la recerca documental, de les obres conservades i dels esmentats testimonis fotogràfics d’allò desaparegut. És per això que confiem que aquesta base esdevingui un mirador privilegiat per a contemplar el paisatge de la devastació i les dramàtiques vicissituds que va patir el patrimoni artístic català.

Pel que fa a les terres de la Segarra actual i de  la Segarra Històrica, podem trobar imatges i informació, entre d'altres, dels següents elements del nostre patrimoni artístic destruïts durant la Guerra Civil Espanyola:

Arbeca
Calaf
Cervera
Ciutadilla
El Vilosell
    Els Omells de Na Gaia
    Granyena de Segarra
    Guimerà
      Guissona
      Ivorra
      Jorba
        Montfalcó Murallat
        Montoliu de Segarra
        Pelagalls
        Rocallaura
          Sanaüja
          Santa Coloma de Queralt
          Sant Guim de la Rabassa
          Sant Martí de Sesgueioles
            Sant Ramon de Portell
            Torà
            Vallbona de les Monges
              Vallfogona de Riucorb
              Verdú


              Per a més informació: http://pagines.uab.cat/recercaixa.artenperill/


              Fotografia de Ramon Clemente, extreta de http://josancaballero.com/2013/06/30/noche-bendita-de-san-juan/

              Comentaris