dimarts, 13 de maig de 2014

Arrenca la tercera edició del DIA DE LA MEMÒRIA
El Dia de la Memòria engega la seva tercera edició, que culminarà amb el 8 de juny a les 7 de la tarda amb el repic de campanes arreu del país. Enguany, la celebració es centrarà a la població d'Olost de Lluçanès i es dedicarà a la natura i el món rural, amb noms com Josep Maria de Sagarra, Jacint Verdaguer, Josep Pla o Guerau de Liost. La iniciativa va comptar l’any passat amb l’adhesió d'uns 250 campanars d’esglésies, monestirs i ajuntaments de tot Catalunya.

La comissió organitzadora vol seguir mantenint la importància que tenen els campanars i els seus repics de campanes en el Dia de la Memòria. Tot i això, l'organització creu que la diada ha d'anar creixent i mantenint-se en diferents capes de la societat, ha de ser una festivitat de la qual tothom se'n senti partícip. Per aquest motiu, en l'edició d'enguany, qualsevol persona s'hi podrà adherir, des d'una persona a títol personal com una empresa o els ja citats ajuntaments o esglésies.

En l'edició d'aquest any, les escoles tindran un paper destacat. Més enllà de les diverses activitats que es duran a terme en la data indicada i en la mesura que la seva voluntat és la d’homenatjar la llengua catalana, des de la comissió es convida a treballar, amb els alumnes de les escoles, el motiu de la celebració d’enguany: la natura i el món rural. Partint d’aquest tòpic, des de l'organització es pretén que les escoles fessin arribar breus poesies o proses (d’entre 100 i 150 paraules) fetes pels alumnes i que seran penjades a la pàgina web www.diadelamemoria.cat.

Per tal que tots els textos arribin puguin ser publicats, la comissió impulsora necessitaria que facin arribar les peces dels alumnes al correu electrònic diadelamemoria@diadelamemoria.cat acompanyats del nom del mateix i de la població. Seria convenient que enviessin un mínim de 3 o 4 poemes per de fer-ne una mostra diversa, atractiva i plural.

Totes les escoles que hi participin rebran un exemplar del llibre de ‘L’home que plantava arbres’ de Viena Edicions i es tracta del segon llibre més venut a França.

El Dia de la Memòria és una proposta que sorgeix de la societat civil, com un homenatge a la llengua i a la memòria dels patriotes. El dia elegit és el 8 de juny perquè s'escau l’aniversari de la mort del poeta nacional mossèn Cinto, a qui es va dedicar la primera edició. La intenció dels promotors és que la diada i els materials editats es dediquin a d'altres grans autors de la literatura catalana, mantenint, això sí, la data simbòlica del 8 de juny.

Així, pels volts de les 7 de la tarda, seran molts els campanars que tornaran a repicar per honorar la memòria de tots els qui ens han precedit en la defensa de la nostra llengua. La iniciativa en algunes localitats anirà acompanyada d’activitats paral·leles al peu dels campanars, com ara interpretacions per part de grups corals o lectures de rapsodes.

Per a més informació: http://www.diadelamemoria.cat/