dimarts, 13 de maig de 2014

1r. CAMPUS JOAN AMADES de la Cultura Popular i Tradicional del Penedès · Sant Quintí de Mediona, 11, 12 i 13 de juliol
Des de l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona us presentem el projecte del Campus Joan Amades de la Cultura Popular i Tradicional del Penedès, el qual serà dirigit pel Bienve Moya, gestor cultural d’extensa trajectòria, especialitzat en la festa en l’espai públic.

Què és?

És un cicle de debats, ponències i tallers relacionats amb la cultura popular i tradicional. Es fonamenta sobre la base de dos grans temes: per una banda, el Campus s’articula al voltant de la figura de Joan Amades, eminent estudiós de la cultura popular, i per l’altra banda, gira a l’entorn del model de Festa a les comarques del Penedès i el Camp de Tarragona.

D’aquesta manera, aquesta primera edició del Campus Joan Amades de la Cultura Popular i Tradicional del Penedès tindrà els següent continguts: els balls blancs (gitanes, bastons, cercolets, panderetes, etc.), el vestuari i les diferències locals; la confecció d’inxes; la confecció de vestuari festiu; el correfoc, la seguretat en la pirotècnia; la música que envolta la cultura popular i tradicional; els instruments i els intèrprets antics i actuals que acompanyen la Festa al Penedès i el Camp de Tarragona; com es porten i es fan ballar els gegants.

Es durà a terme a través de debats i tallers. Serà més aviat de caire pràctic (hi haurà tallers diversos àgils i dinàmics), però també hi haurà un contingut teòric important (com és model festiu del Penedès i el Camp de Tarragona?, com són els balls blancs?, l’obra de Joan Amades, etc.). S’efectuarà dins d’aules i les sessions duraran entre dues i quatre hores (amb descansos amb música tradicional).

Des de l’Ajuntament de Sant Quintí creiem que és molt necessari de recuperar la figura de Joan Amades i de dotar-la de repercussió nacional i institucional. Creiem que Sant Quintí és un lloc ideal per fer-ho per dos motius: la vinculació directa que tenia Joan Amades amb aquesta vila; la quantitat i qualitat del folklore local, el qual s’adequa històricament al model festiu objecte d’estudi del Campus, el del Penedès i el Camp de Tarragona.

On i quan?

Aquest Campus es durà a terme a la vila de Sant Quintí de Mediona (el Penedès) els dies 11, 12 i 13 de juliol (de divendres a diumenge).

Programa

La Festa no es redueix a un sol aspecte o motiu (els gegants, els castells, el ball de bastons, la música, la pirotècnia, etc.), sinó que és un tot on cal introduir-s’hi completament, sense reserva. El Campus Joan Amades de la Cultura Popular i Tradicional del Penedès ha estat pensat per donar a conèixer globalment la Festa. Per poder acomplir aquest propòsit caldrà inscriure’s al Campus a un curs A o B i a un Taller C o D el dissabte. Els tallers del diumenge al matí queden assignats en inscriure’s als cursos o tallers del dissabte.

Divendres 11 de juliol
 • 17 h. Arribada/acolliment (credencials)
 • 19 h. Recepció de benvinguda per part dels responsables del Campus
 • 20 h. Curs general: Conèixer l’obra de Joan Amades (Fundació Joan Amades)
 • 21 h. Sopar
 • 22 h. Espectacle: Els actors de la Festa major de Sant Quintí. Actuacions dels balls populars de la vila de Sant Quintí (obert a tota la població)
 • 1 h. Ball de benvinguda amb els Ministrers de Sant Pere de Riudebitlles (obert a tota la població)
Dissabte 12 de juliol
 • 9 h.
Curs A: Coneixement del repertori més usual de les peces musicals que s’interpreten a les festes del territori. Professor: Josep Cuscó. Musicòleg. Aquest curs té la intenció de donar a conèixer i divulgar el repertori festivomusical del Penedès i el Camp, així com donar detalls dels intèrprets antics i actuals, els instruments principals i tradicionals amb que se solen interpretar les peces, i la seva història.
Curs B: Coneixement del vestuari dels balls blancs (Pastorets, bastons, panderos, gitanes, etc.). Professora: Montserrat Garrich. Especialista en dansa tradicional i indumentària popular. Estudiarem i analitzarem els balls anomenats blancs, al Penedès i al Camp de Tarragona, per la base que fonamenta el vestuari: roba blanca, damunt la qual s’hi afegeixen colors (cintes, mocadors, camalls, etc.). Aquests balls presenten una gran riquesa i varietat i donen una gran vistositat i espectacularitat als seguicis i cercaviles processionals de la festa. El curs tractarà de la tipologia dels elements que componen el seu vestuari, de la seva funció, de l’ús en les diverses poblacions, i dels vincle etnogràfic entre ells.
 • 11 h. La mitja horeta amb els Ministrers de Sant Pere de Riudebitlles (esbarjo)
 • De 11.30 h a 13.30 h. Curs A: (continuació). Curs B: (continuació)
 • 13.45 h. 
Tema general: El model festiu del Penedès i el Camp de Tarragona. Curs general per a tots els inscrits en forma de Taula rodona. Exposició i discussió de les bases teòriques que acreditarien l’existència d’un model festiu territorialitzat en les comarques indicades: El Penedès (l’Alt, el Baix, i el Garraf), el Camp de Tarragona (l’Alt i el Baix Camp i el Tarragonès) i zones de l’Anoia. Participants a la taula: Salvador Palomar, Jordi Bertran, Jordi Cubillos, Oriol Miralles, Xavier Orriols. Moderat per Bienve Moya.
 • 15 h. Dinar col·lectiu (Concert amable amb els Ministrers de Sant Pere)
 • De 16 h a 19.30 h.
Taller C: Confecció d’inxes (amb mitja hora de descans). Professor: Carles Sagarra(professor de música i graller)
Taller D: Portar i ballar els gegants (amb mitja hora de descans). Professor: Lluís Hugas (gegants de Mataró). Portar els gegants no és una feina senzilla. No és només el pes el que pot dificultar el fet de portar aquestes figures, sinó que cal tenir en compte altres elements com l’alçada, la visió, la manera com aguantem les balançades, etc.
Taller E: La pirotècnia i la Festa (amb mitja hora de descans). Professor: (per determinar). Taller sobre la seguretat en el Correfoc. Coneixement sobre els elements que componen els coets que fan servir els diables, i altres elements pirotècnics.
Diumenge 13 de juliol
 • De 9 h a 12 h.
Taller F: Vestir els festers (per als inscrits al curs B). Professora: Blanca Ferré, figurinista i sastressa. Coneixements sobre la roba més adequada per als vestits de festa, teixits diversos, qualitats, colors, tints (si cal tenyir), tractaments i resultats, etc. Altres materials, paper, plàstics, etc. Com cosir-la. Passamaneria.
Tallers G i E: Confecció d’inxes i La pirotècnia i la Festa (continuació dels anteriors)
Taller H: Coneixement del repertori més usual de les peces musicals que s’interpreten a les festes del territori (per als inscrits al curs A)
(Tots els tallers tenen un descans amb els Ministrers de Sant Pere de Riudebitlles)
 • 12.30 h. Conèixer el projecte del Centre d’Interpretació Joan Amades. Exposició del projecte del Centre d’Interpretació Joan Amades als assistents del Campus i a la població en general per part dels responsables municipals.
 • 15 h. Dinar (opcional) i concert amable amb els Ministrers de Sant Pere de Riudebitlles

Per a més informació: http://campusjoanamades.wordpress.com/
Segueix el Campus al Facebook
Segueix el Campus a Twitter

Informació extreta de http://campusjoanamades.wordpress.com/