Estampa i anècdota dels CAPGROSSOS DE CERVERA (II): el vestuari (2a part)




Text extret del llibre 'Els Gegants de Cervera. Estampa i anècdota d'una vella tradició', de Josep i Ramon Armengol, editat per Virgili & Pagès, Biblioteca de Cervera i la Segarra, 1988.

La resta de nans, sis més, i dos cavallets varen fer la seva aparició oficial en públic per la Festa Major de setembre del mateix 48 (foren fets aquell estiu) i d'ells n'hem fet la seva descripció de vestuari per mitjà de la filla del senyor Jordana, la senyora Angelina Jordana, a qui hem d'agrair profundament la seva col·laboració en la nostra tasca en possibilitar-nos l'accés a tot el material que sobre els gegants va recollir el seu pare Ramon. La senyora Jordana ens ha descrit els nous nans i cavallets a partir de l'observació de fotografies d'època, cosa que cal valorar en la seva deguda mesura i tenir molt en compte la dificultat que aquesta operació comporta:

a) El Cuiner

"El Cuiner portava pantalons i camisa amb un davantal blanc al davant, molt gros, que li baixava gairebé fins els peus i que anava llaçat al darrera. De la mateixa roba del davantal, el típic gorro de cuiner que incloïa encenalls dins, a efecte que li parés recte".

b) El Mandarí

"El Mandarí portava una espècie de 'sobretodo' de color taronja i a sota una mena de pantalons i mànegues de seda estampat negre. Li van fer un 'solideo' i li van aplicar una treneta de seda negra al darrera, a la punta de la qual portava un llacet per aguantar-li".

c) El Moro

"El Moro portava uns pantalons molt amples i anava amb una xilaba de color clar. Se li va fer un turbant de la mateixa roba dels pantalons i una passa de ratlla per fer-li d'adorno".

d) La Nena

"La Nena anava amb un vestit molt ample de quadrets molt petits i amb un fravalà a baix. Coll i punys blancs de punta i un llacet al mateix coll de color marronet".

e) El Nen

"El Nen portava un vestit de color blau. Al damunt hi anava una espècie de sahariana i uns pantalons, tot del mateix color. Portava també un coll blanc i una llaçada blava al davant amb topos de color blanc ben grossos".

f) La Noia

"La Noia portava un vestit de color fet a ratlletes. Portava un cos de punt de tripa i acoblat al coll hi anava un fravalà tot voltant de la mateixa roba del vestit. Aquesta noia portava uns quants collarets i per això es pot dir que semblava una jove de casa rica".

g) Els dos cavallets

"Anaven amb una capa i pantalons de color verd. Portaven un barret de 'tres picos'. Anaven amb una perruca de cotofluix blanc, cosida al mateix barret. Al darrera un petit llaç que agafava la perruca. Mitges blanques i sabates de xarol negres".

Si vols saber més dels gegants i dels capgrossos de Cervera clica aquí.

Comentaris