'Temps d'esperança' · El vídeo divulgatiu de 'La Marató de TV3' sobre les malalties neurodegeneratives

 


El vídeo divulgatiu "Temps d'esperança" combina informacions mèdiques, crides a la solidaritat, testimonis personals i, sobretot, sentiments i realitats que busquen respostes i esperança en la investigació. Tot amb un únic objectiu: que la solidaritat no degeneri.
Les malalties neurodegeneratives són moltes i molt diverses. Poden afectar tothom, grans i petits. En el cas dels nens, les més freqüents són les malalties neuromusculars. Els joves poden tenir ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica), Esclerosi Múltiple o Parkinson. I el més comú entre la gent gran són les demències i l'Alzheimer

El "Videoescoles" comença amb la història del Joel Quesada, de 9 anys, que té una Atròfia Muscular Espinal (AME). El Joel va en cadira de rodes i és un nen molt feliç. Li agrada la seva vida, l'escola, els seus amics i sobretot té un somni: de gran vol ser actor. El Joel, malgrat tenir moltes limitacions de mobilitat, fa plàstica, gimnàstica i piscina. Ell no es considera un nen malalt. Només sent que està malalt quan es refreda o li fa mal el cap.



El Mario Juez, de jove, era waterpolista. L'esport era la seva vida. Un dia es va quedar paralitzat a la feina i després de fer-li moltes proves, quan el metge li va dir que tenia esclerosi múltiple, no s'ho podia creure. Però el Mario no lluita contra la malaltia. Sap que és crònica i que, fins que no trobin una cura definitiva, sempre l'acompanyarà. Pel que lluita cada dia és per tenir la vida d'un noi de 30 anys. L'arribada de la seva filla és la seva particular aposta de futur. 

La Carmen Bajos tenia una vida feliç, cuidava els seus pares, el seu marit, el seu fill. Amb 40 anys li van dir que tenia Parkinson i es va sorprendre. Ella sempre havia pensat que el Parkinson era una malaltia de gent gran. S'equivocava. Des de fa més d'una dècada que es medica. Cada dia pren 17 pastilles. Malgrat això, moltes vegades es queda paralitzada a la cua del supermercat o al mig d'un pas zebra. Els problemes de mobilitat la fan patir, però, sobretot, el que l'angoixa és no poder abraçar els néts quan arribin, o que els seus pares l'hagin de cuidar a ella, en comptes de ser ella qui els cuidi a ells. 

Pasqual Maragall va ser alcalde de Barcelona i després va ser president de la Generalitat, però ara s'enfronta al repte més gran de la seva vida: l'Alzheimer. Tant ell com la seva dona, Diana Garrigosa, mostren com viuen la malaltia dia a dia després de set anys de ser diagnosticada. Com han optat per l'activitat i els amics, com aposten per l'humor i l'amor a l'hora d'afrontar un futur incert. 

La neuròloga Mònica Povedano explica de manera didàctica i divulgativa la importància del diagnòstic precoç, ja que la majoria de les malalties neurodegeneratives tenen un tret comú: quan es diagnostiquen ja s'han perdut una bona part de les neurones. O sigui que la malaltia està actuant dins de l'organisme del pacient molts anys abans que el mateix pacient noti símptomes clars. 

Des del Laberint d'Horta de Barcelona, convertit en un gran cervell ple de neurones, el grup musical Amelie, el presentador Òscar Dalmau, l'actor Toni Albà i l'actriu Montserrat Carulla ens donen unes quantes dades a retenir sobre les malalties neurodegeneratives. 

Imatge extreta de http://www.serviciodepromociondelasalud.es/articulos/80-alzheimer

Informació extreta de http://www.tv3.cat/actualitat/574880/TV3-presenta-el-Videoescoles-Marato

Comentaris

Bloc Lo Carranquer ha dit…
Èxit de vendes del disc de La Marató
200.000 còpies venudes
La novena edició del disc de La Marató ja ha venut 200.000 còpies, que igualen les vendes de l'edició de l'any passat.

Èxit de vendes de la novena edició del disc de "La Marató". A l'espera de tenir les dades definitives, les provisionals són que se n'han venut 200.000 còpies, que igualen les vendes de l'edició de l'any passat. La novena edició discogràfica es va posar a la venda només el diumenge 1 de desembre, al preu de 10 euros, amb els diaris d'àmbit català: els generalistes "La Vanguardia", "El Periódico de Catalunya", "El Punt Avui", "Diari de Tarragona", "Segre", "Diari de Girona", "Regió 7" i "Ara"; els esportius "Sport", "Mundo Deportivo", "El 9 Esportiu" i "La Grada", i la revista "Enderrock", que va sortir en la mateixa data amb una edició especial sobre com s'ha fet el disc de "La Marató". Van ser un total de 13 mitjans, l'any que més mitjans hi han participat.

L'any 2012 se'n van vendre 200.000 còpies. Amb aquesta quantitat, el disc de "La Marató" va sobrepassar la quantitat de més d'un milió de còpies venudes en vuit edicions (1.065.000 còpies exactament). En les edicions del 2011 i 2012, es va convertir en el disc més venut mundialment en un sol dia.

La recaptació obtinguda es destinarà al marcador de "La Marató" del 15 de desembre amb l'objectiu de finançar projectes de recerca científica per abordar les malalties neurodegeneratives.

Àngel Lacalle ha estat el director d'aquest projecte, que han acollit els equips del programa "La Marató", la Fundació La Marató, Catalunya Ràdio, TV3 i TVC Edicions. La producció executiva és de Josep Lluís Calls i la coordinació, de Mireia Gual. La producció musical ha estat de Marc Parrot, els germans Toni i Txasqui Ten i Jordi Cubino.

Un total de 32 artistes, tant novells com reconeguts i consagrats, interpreten des de la seva personalitat cançons en clau de gèneres molt diferents. Aquest any, 14 de les 18 cançons s'han adaptat al català per primera vegada. Un total de 7 artistes han cantat per primera vegada en català.

--
http://www.tv3.cat/actualitat/576360/Exit-de-vendes-del-disc-de-La-Marato