La Societat Catalana de Gnomònica: un quart de segle guiant-se pel sol




La Societat Catalana de Gnomònica fou fundada l'any 1988 per un col·lectiu de persones de les més diverses professions (antiquaris, arquitectes, astrònoms, ceramistes, comptables, enginyers, escultors, historiadors, matemàtics, mestres, pagesos, paletes, pintors, rellotgers) que estaven interessades en els Rellotges de Sol i que aspiraven a reunir tothom que en fos aficionat, a fi de fomentar l'estudi i el coneixement de tot alló que estiguès relacionat amb la mesura del temps, amb la mesura clàssica del temps.




Són objectius fonamentals d'aquesta entitat:
  • Fomentar l’estudi i la investigació dels rellotges de sol i altres instruments relacionats amb la mesura del temps.
  • Promoure'n la construcció, recuperació i restauració.
  • Impulsar la realització de publicacions sobre el tema (traduccions, monografies, butlletins, reedicions, etc.)
  • Realitzar l’inventari i la catalogació del patrimoni existent en els Països Catalans.
  • Organitzar i fomentar activitats relacionades amb aquest tema, com ara: recerques, conferències, reunions, cursets, intercanvis, concursos, visites, viatges, etc.
  • Promoure l’intercanvi amb altres societats afins d’arreu.
  • Assessorar i col·laborar amb entitats i organismes per a la realització d’activitats relacionades amb els objectius de l'associació.
  • Defensar el nom i prestigi de l’ofici de Quadranter com a professional de la Gnomònica.
La Societat Catalana de Gnomònica, des de la seva fundació, ha intentat donar a conèixer el gran patrimoni de rellotges de sol que tenim als Països Catalans. Per dur a terme aquest objectiu, va iniciar en aquella data un registre dels rellotges de sol que es poden trobar en aquests territoris, tant els més antics com els més moderns i sofisticats. Gràcies al treball de camp dels seus socis i col·laboradors, i també gràcies a persones que els han comunicat espontàniament l'existència dels seus propis rellotges, actualment la seva base de dades consta de més de 4.600 entrades, les quals posen amb molt de gust a disposició de qui vulgui consultar-les.

D'entre els rellotges de sol de Cervera podem trobar aquest, de la família Ganyet Falip, inclòs també en la base de dades de l'associació:




Si coneixeu l'existència d'algun rellotge de sol encara no ressenyat al seu inventari o trobeu alguna dada incorrecta, no deixeu de fer-los-ho saber. Si sou aficionats als rellotges de sol, si voleu col·laborar en la tasca d'apropar la societat a aquests enginys per a la mesura del temps, que són també mostra de l'art i de la història de la nostra terra, uniu-vos a ells i ajudeu-los a engrandir el cercle.

Per a més informació: http://www.gnomonica.cat/


Comentaris