'Calendari de Tradicions i Costums 2013': DESEMBRE.




Les neules i els torrons són omnipresents a taula durant totes les festes nadalenques.

L'àpat principal és el dinar de Nadal, el moment familiar per excel·lència. El menú tradicional d'aquesta diada és l'escudella de galets, la carn d'olla i l'aviram rostit.

Per Sant Esteve el plat típic són els canelons, que tradicionalment es fan amb les restes del rostit de Nadal.

La Nit de Cap d'Any els dotze grans de raïm que acompanyen cada una de les darreres campanades donen la benvinguda a l'Any Nou.

Dates assenyalades:
  • 6 de desembre: Sant Nicolau. Inici de les fires de pessebres.
  • 8 de desembre: La Puríssima. Muntatge del pessebre.
  • 13 de desembre: Santa Llúcia. Fires de productes nadalencs.
  • 24 de desembre: Nit de Nadal. Missa del Gall. Caga Tió. Restolines i torronades.
  • 25 de desembre: Nadal. Dinar familiar. Estrenes, representacions dels Pastorets, joc del quinto o la quina. Escudella, rostit, torrons i neules.
  • 26 de desembre: Sant Esteve. Dinar familiar. Estrenes i Pastorets. Canelons.
  • 28 de desembre. Sants Innocents. Dia de bromes, llufes i enganyifes.
  • 31 de desembre: Arribada de l'Home dels Nassos. Diada de Mallorca. Data que recorda els orígens catalans de Mallorca amb la Festa de l'Estendard (1229). Marxa reivindicativa. Nit de Cap d'Any. Menjar 12 grans de raïm i brindar amb cava.

Extret del 'Calendari de Tradicions i Costums 2013', editat per la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional i Òmnium Cultural.

Comentaris