'Per Sant Martí, l'hivern va de camí; si s'entreté, arriba per Sant Climent; però encara que faci tard, per Sant Andreu ha arribat'




En aquestes dates, setmana amunt setmana avall, ens trobem l'Estiuet de Sant Martí, uns dies de bonança meteorològica. Sembla com si la natura ens volgués regalar una treva per agafar forces davant tot l'hivern que queda per endavant: L'estiuet de Sant Martí revifa els vells i als joves també!

Hi ha una altra versió que diu El dia de Sant Martí l'hivern ve de camí; si el fan deturar, per Sant Climent arribarà, i si troba molta neu, arriba per Sant Andreu. Sant Climent és el 23 i Sant Andreu el 30.

Existeix la creença que si els dies són molt calorosos, després baixaran molt les temperatures: Com més fort és l'estiuet, guarda't més del fred.

Se'l considera un veritable punt d'inflexió meteorològic: Abans de Sant Martí, pa i vi; després de l'estiuet, fam i fred.

Igual que trobem aquest estiuet isolat a la tardor, també hi ha un hivernet aïllat a la primavera: De l'estiuet de Sant Martí a l'hivernet de Sant Mamet, mig any complet.

Finalment, i al marge de l'estiuet, aquest dia també trobem un parell de refranys dels meteorològics purs i durs. El primer ens conta que les nevades aniran a més: Per Sant Martí, la neu al pi; per Sant Andreu, la neu al peu; i per Nadal, fins dalt del fumeral; i el segon, que la situació atmosfèrica avui marcarà el futur: El vent que bufa per Sant Martí, bufa fins a la fi.

Text extret del llibre de Mònica López "Si no plou, plourà. El nostre clima a través dels refranys", TV3 i Columna Edicions, 2007.

Imatge extreta de http://www.todocoleccion.net/estiuet-sant-marti-mestres-bcn-lopez-189-19x12cm-76-p~x26188235

Comentaris