MARC MÁRQUEZ, 2013 MOTOGP WORLD CHAMPION · Marc Márquez, campió del món MotoGP 2013




Marc Márquez Alentà és el nou campió del món de MotoGP, la categoria màxima del Campionat del Món de Motociclisme de velocitat. Ho ha aconseguit al circuit Ricardo Tormo de Xest, al Gran Premi de la Comunitat Valenciana, després d'arribar en tercera posició, en una cursa que ha guanyat Jorge Lorenzo.

És el tercer títol mundial del jove pilot cerverí, de només 20 anys, que ja va imposar-se el 2010 a la categoria de 125cc, i l'any passat a la de Moto2. D'aquesta manera, és el quart pilot en els 65 anys d'història dels Grans Premis que guanya títols mundials en tres categories diferents, juntament amb Mike Hailwood, Phil Read i Valentino Rossi.




Un any de rècords

A més de la consecució del Campionat de Món, al llarg de la temporada Marc Márquez ha estat capaç de marcar nombrosos rècords de precocitat. Aquí està la llista del que ha anat fent:
  • Qatar. Nou rècord de precocitat al ser el pilot més jove a aconseguir una volta ràpida de carrera en la classe reina , el que fa amb 20 anys i 49 dies, i li treu aquest rècord al nord-americà Freddie Spencer. En la cursa del seu debut en la categoria de MotoGP al circuit de Losail signa el podi més jove en la categoria reina (20 anys i 49 dies), superant al japonès Norick Abe, que ho va fer el 1995.
  • Texas. En el circuit de les Amèriques, a Austin, amb només 20 anys i 63 dies, signa la seva primera victòria en MotoGP i això el converteix en el més jove en tota la història de la classe reina capaç de guanyar una cursa. Bat així el rècord de Freddie Spencer, que el tenia des del de Bèlgica 82, disputat al circuit de Spa-Francorchamps, amb 20 anys i 192 dies. Es converteix en el pilot més jove capaç de pujar en dues carreres consecutives al podi, un rècord que li treu al nord-americà Randy Mamola. El seu triomf el converteix també en el més jove a l'hora de guanyar en tres categories diferents, una gesta que posseïa el seu company d'equip, Dani Pedrosa. Aquesta victòria texana el situa com a líder de la general, cosa que ningú havia fet a la seva edat i priva d'aquest rècord de precocitat a Jorge Lorenzo. Va començar a fer història la vigília de la carrera, en aconseguir la pole a Austin amb 20 anys i 62 dies, superant un cop més a Freddie Spencer en aquest apartat.
  • Espanya. Fa segon a Jerez amb 20 anys i 77 dies i li treu així a Jorge Lorenzo el rècord de joventut en pujar tres vegades consecutives al podi de la categoria reina.
  • França. En el circuit de Le Mans suma el seu quart podi consecutiu després d'un recital en aigua i iguala Biaggi com els únics pilots capaços de fer-ho en la seva temporada de debut a la categoria reina.
  • Estats Units. El seu espectacular triomf a Laguna Seca el porta a un nou rècord de precocitat a l'hora de sumar dos triomfs consecutius en la classe reina, el que fa amb 20 anys i 154 dies. L'anterior rècord era de Freddie Spencer, que va guanyar a Sud-àfrica i França amb 21 anys i 104 dies, en l'arrencada de 1983. A més, és el primer novell que ho fa des Kenny Roberts, el 1978.
  • Indianàpolis. Torna a guanyar a Estats Units i es converteix en el més jove de la història, amb 20 anys i 182 dies a encadenar tres victòries consecutives en la classe reina (Alemanya, Laguna Seca i Indy). És un altre rècord que li treu a Freddie Spencer. El seu triomf a Indy el converteix en el tercer pilot capaç de guanyar tres curses en un mateix país en un mateix any. Abans que ell ho van fer Jorge Lorenzo (2010 a Jerez, Montmeló i València) i Casey Stoner (2011 a Montmeló, Alcanyís i València), però en el cas d'ells es disputaven quatre carreres a Espanya i en el de Marc Márquez només tres en sòl nord-americà.
  • República Txeca. La seva victòria a Brno el converteix en el primer pilot novell de la història capaç de guanyar quatre carreres consecutives. Ho fa amb 20 anys i 189 dies, el que li fa ser també el més jove de tots els temps en aconseguir-ho, arrabassant aquest rècord a Mike Hailwood, que ho va fer amb 22 anys i 139 dies.
  • Anglaterra. El seu segon lloc a Silverstone suposa el seu onzè podi de l'any, superant per un el rècord de podis d'un novell que tenia Valentino Rossi des de l'any 2000. Suma després d'aquesta carrera 233 punts, el que li permet llevar-li a Dani Pedrosa el rècord de puntuació d'un novell que tenia amb 215 en 2006. 
  • Aragó. El seu triomf al MotorLand d'Alcanyís és el sisè de la temporada, el que el converteix en el pilot amb més victòries en el seu any de debut.
    • València. Es converteix al circuit de Xest en el campió del món de la classe reina més jove de la història, al aconseguir-ho amb 20 anys i 266 dies. La seva víctima, com en tants altres rècords, ha estat Freddie Spencer, amb una gesta que datava de 1983, amb 21 anys i 258 dies. Amb la consecució d'aquest campionat també supera un altre rècord: el de Kenny Roberts, campió del món en l'any del seu debut, l'any 1978, als gairebé 27 anys d'edat. Per acabar d'arrodonir l'excel·lent temporada, Marc Márquez conquesta a Xest la novena pole de l'any, rècord per a un principiant.
    L'espectacular primera temporada del Marc a MotoGP finalitza així, a banda de tots aquests rècords, amb 6 victòries, 6 segons llocs, 4 tercers (16 podis en total), 9 poles, 11 voltes ràpides en cursa, i la cirereta del pastís, el campionat del món. Impressionant!




    Moltes felicitats Marc! 
    Honor i glòria!

    Per a més informació: http://www.motogp.com/

    Informació obtinguda de http://motor.as.com/motor/2013/10/15/motociclismo/1381800988_471007.html

    Comentaris

    Lo Carranquer ha dit…
    Márquez acaba tercer a Xest i es converteix en el campió del món de MotoGP més precoç de la història
    -----------------------------

    Marc Márquez s'ha convertit en el campió més jove en la història del Mundial de MotoGP. Amb només 20 anys, el pilot de Cervera s'ha consagrat al circuit de Xest. Amb la tercera posició en el Gran Premi de València, darrere de Lorenzo i Pedrosa, n'ha tingut prou per destronar el mallorquí i convertir-se en el nou campió del món en MotoGP. Márquez ha arrodonit un triple històric de campions catalans en les tres categories.

    Com és habitual en ell, Marc Márquez no ha fet una bona sortida, tot i arrencar des de la "pole position" i després del primer revolt s'ha vist superat per Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa. El pilot de Cervera, que en tenia prou d'acabar quart per proclamar-se campió del món de MotoGP, ha estat un espectador de luxe de l'aferrissada lluita entre Lorenzo i Pedrosa, que s'han arribat a tocar i han estat a punt de caure abans d'hora. Aquest incident ha provocat que la direcció de cursa anunciés que obriria una investigació per aclarir els fets.

    Márquez, aliè a la guerra esportiva entre el mallorquí i el seu company d'equip a Honda, ha mantingut la calma i no ha entrat en el cos a cos, conscient que no podia arriscar el més mínim. Consolidat en la segona posició, Márquez no ha pogut seguir el ritme infernal de Lorenzo, que s'ha escapat al capdavant de la cursa. Les poques opcions del mallorquí de Yamaha passaven per liderar la cursa, alentir-ne el ritme i agrupar uns quants pilots que li puguessin complicar la vida a Marc Márquez, però això no ha estat possible.

    El defensor del títol s'ha defensat amb dents i ungles i ha donat una lliçó de competitivitat, però ha acabat sumant la victòria més amarga de la seva carrera esportiva davant de Pedrosa i Márquez, que s'ha conformat amb la tercera plaça. Un triomf estèril per evitar la corona mundialista del "tro de Cervera", que en l'any del seu debut s'ha convertit en el campió del món de MotoGP més precoç de la història. L'era Márquez a la categoria reina només acaba de començar.

    --
    http://www.esport3.cat/noticia/2213213/motor/Marquez-acaba-tercer-a-Xest-i-es-converteix-en-el-campio-del-mon-de-MotoGP-mes-precoc-de-la-historia
    Lo Carranquer ha dit…
    Cervera embogeix amb el títol de Marc Márquez

    El pavelló s'omple amb 3000 aficionats per veure en directe la cursa del seu veí predilecte
    MARTÍ MOLINA Cervera | Actualitzada el 10/11/2013 14:52

    --

    Nervis, passió, pànic, tensió... i al final alegria desbordada. Així ha estat com els cervernins han viscut la darrera cursa de MotoGP de la temporada, que ha coronat Marc Márquez com el campió més jove de la disciplina reina del motociclisme.

    El poble s'ha reunit al pavelló poliesportiu per viure en directe la cursa d'un dels seus veïns més il·lustres. Un noi estimat i admirat que ha fet desfermar l'eufòria quan ha finalitzat la prova com a campió del Món.

    Més de 3.000 seguidors han col·lapsat el pavelló, que s'ha quedat petit per a la cita. De fet, mitja hora abans han hagut de tancar portes per sobreaforament i alguns han hagut de marxar, resignats per no poder entrar.

    Els aficionats, que omplien les dues graderies laterals i la totalitat de la pista (drets, asseguts en cadires o a terra) han gaudit de valent amb una cursa disputada, que ha acabat amb el títol tan desitjat.

    Les dues últimes proves (disputades quan era de matinada a Catalunya) també es van poder veure per pantalla gegant, però en aquelles ocasions Márquez no va poder festejar encara el títol. A la tercera ha estat la vençuda.

    --
    http://www.ara.cat/esports/Cervera-Marc_Marquez-MotoGP_0_1027097504.html
    Lo Carranquer ha dit…
    Marquez dans l'histoire

    --

    Marc Marquez (Honda) est devenu champion du monde de MotoGP, dimanche, à l'âge de vingt ans. C'est le plus jeune champion du monde de l'histoire. Il s'est également imposé dès sa première année dans la catégorie reine.

    En l'espace de trois ans seulement, Marc Marquez (Honda) a gagné le titre mondial dans chaque catégorie : les 125cc (aujourd'hui Moto 3) en 2010, la Moto 2 l'année dernière et le Championnat du monde de MotoGP cette saison, pour sa première expérience à ce niveau. A seulement vingt ans. Marquez était censé s'acclimater à son nouvel environnement. Il l'a finalement dominé. Dimanche, au Grand Prix de Valence, sa troisième place, derrière Jorge Lorenzo (Yamaha), le vainqueur, mais qui a perdu sa couronne mondiale, et Dani Pedrosa (Honda), lui a permis de décrocher le Graal de sa discipline.

    L'Espagne a remporté les trois titres mondiaux, avec Espargaro en Moto 2 et Vinales en Moto 3 Sur la piste de Valence, Lorenzo a pris le meilleur départ et a résisté aux assauts adverses. Six fois, Dani Pedrosa l'a dépassé, six fois le champion du monde en titre a aussitôt repris les commandes ! Et, à la dernière tentative, les deux engins se sont légèrement touchés. Pedrosa est partie en glissade et s'est retrouvé cinquième, et Lorenzo a cédé sa place de leader à Marc Marquez, en embuscade jusque-là. Mais le pilote Yamaha a de nouveau rapidement repris le contrôle du Grand Prix. Décidé à ne rien lâcher, il a creusé l'écart pour ne finalement plus être inquiété. Dani Pedrosa, lui, a réussi à remonter sur Marc Marquez. Et ce dernier n'a pas cherché à être plus audacieux, assurant par la même occasion son titre de champion du monde.

    Le jeune Espagnol avait frappé d'entrée cette saison, en remportant le Grand Prix des Amériques, à Austin, au Texas, le deuxième du Championnat. Il s'était ensuite littéralement enflammé durant l'été, enlevant quatre courses d'affilée (Allemagne, Laguna Seca, Indianapolis, R. tchèque). Puis, en Aragon, il y a un peu plus d'un mois, Marquez avait décroché une sixième victoire. A cela se sont ajoutées dix autres places sur le podium. Il n'y a eu que deux fausses notes pour lui cette année : un abandon en Italie et une disqualification en Australie. Pour le reste, ça a été magique. Une belle épopée et une entrée de plein fouet dans la légénde de la Moto GP. L'Espagne a aussi réalisé une saison parfaite, avec les trois titres mondiaux en poche (avec Pol Espargaro en Moto 2 et Maverick Vinales en Moto 3).

    --
    http://www.lequipe.fr/Moto/Actualites/Marquez-dans-l-histoire/416072
    Lo Carranquer ha dit…
    MotoGP: Marc Marquez becomes youngest world title winner

    By Gary Rose
    BBC Sport

    ---------------------

    Marc Marquez has become the youngest MotoGP champion as a third-place finish at the season-ending Valencia Grand Prix secured him the 2013 world title in his rookie year.
    Jorge Lorenzo won the race but Marquez, 20, only had to finish fourth to become the first debut-season title-winner since American Kenny Roberts in 1978.
    Dani Pedrosa was second, but only Lorenzo could deny Marquez.
    "This is a dream that comes true," he said. "I cannot explain what I feel."

    Confirmation of the title win for Marquez sparked wild celebrations throughout the 104,000-strong crowd as the young Spanish rider wrote his name into the history books.
    In a stunning first year at this level, Marquez became the youngest winner of a premier class race with victory at the Circuit of the Americas in April, won the most races in a single season as a rookie with six and is the youngest to win four races back-to-back.
    "I didn't expect to fight for the championship this season," Marquez told BBC Sport. "Jorge Lorenzo did a great job but thanks to my team."
    Lorenzo, 26, said: "Marquez has been a deserving champion. Today is his day."
    The title fight had been taken to the wire after Marquez had been disqualified from the Australian Grand Prix, - a race Lorenzo won before then taking victory in the penultimate race in Japan.

    Marquez had started Sunday's race on pole but was overtaken by 2012 champion Lorenzo at the first corner.
    Conscious of the need to avoid unnecessary risks, Marquez showed maturity not to get involved in a tussle with Lorenzo at the front.
    Instead, his team-mate Pedrosa battled with his fellow Spaniard Lorenzo before contact between the two with 21 laps to go saw the former drop down the field.
    Marquez then briefly fought his way into the front but Lorenzo again battled back to take the lead.
    With the gap between the front three and rest of the pack increasing, Marquez appeared to sense he had done enough to secure the title as he rode safely to third place, with Pedrosa having fought his way back up to second.
    Seven-times world champion Valentino Rossi finished fourth, while Briton Cal Crutchlow crashed out.

    --
    http://www.bbc.co.uk/sport/0/motogp/24889463
    Lo Carranquer ha dit…
    Marc Marquez é o mais jovem campeão do Mundo

    Por Redação

    --------------

    Aos 20 anos, o espanhol Marc Marquez (Honda) sagrou-se este domingo o mais jovem campeão do Mundo de MotoGP, ao terminar o GP de Valência no segundo lugar atrás do detentor do título Jorge Lorenzo (Yamaha).

    Marquez foi também o primeiro estreante em 35 anos a conquistar o título, depois do norte-americano Kenny Roberts, em 1978.

    Este foi, alias, um pleno para Espanha no mundial de motociclismo depois da consagração de Pol Espargaro (Kalex) em Moto2 e de Maverick Viñales (KTM) em Moto3.

    --
    http://www.abola.pt/nnh/ver.aspx?id=440011
    Lo Carranquer ha dit…
    MotoGP: Marquez schreibt als jüngster Weltmeister Geschichte
    Der Spanier Marc Marquez hat als neuer MotoGP-Weltmeister

    Geschichte geschrieben.

    -----------------------------

    Im Alter von 20 Jahren und 266 Tagen feierte der Honda-Pilot als jüngster Fahrer den Titel in der Königsklasse der Motorrad-WM. Dazu wurde Marquez als erster Neuling seit Kenny Roberts senior (USA/1978) Champion in der schwersten Kategorie. Marquez, Moto2-Weltmeister des Vorjahres, entschied die WM im 18. und letzten Saisonlauf für sich. Beim Großen Preis von Valencia reichte dem Rookie ein dritter Platz hinter Jorge Lorenzo (Yamaha) und seinem spanischen Teamkollegen Dani Pedrosa, um den Zweikampf mit seinem Landsmann Lorenzo für sich zu entscheiden und den Titelverteidiger zu entthronen. Lorenzo lag mit 330 Punkten am Ende knapp hinter Marquez (334).

    --
    http://sportbild.bild.de/SPORT/telegramm/telegramm.html
    Lo Carranquer ha dit…
    Marquez becomes youngest MotoGP champion
    Spanish rookie beats record of 30 years standing as he pips Jorge Lorenzo by four points after final race.

    -----------------------

    Marquez played it safe to become champion in his rookie season [AP]
    Spanish rookie Marc Marquez became, at the age of 20, the youngest ever MotoGP world champion when he finished third in the 18th and final race of the season in Valencia.

    The Honda rider, who started from his ninth pole position of the season, played it safe by avoiding a thrilling tussle between defending champion Jorge Lorenzo and Dani Pedrosa before settling into second place from the 11th lap.

    Race officials said they would investigate an incident when Lorenzo appeared to push Pedrosa wide on lap 10, though Marquez's Honda team mate battled back to take second place behind Lorenzo.

    Marquez won the title with 334 championship points ahead of his fellow Catalans, four ahead of Lorenzo and 34 in front of Pedrosa.

    He passed Freddie Spencer's 30-year-old record from when the American won his maiden crown at the age of 21, also on a Honda, pipping compatriot Kenny Roberts in the final race of the year at Imola in 1983.

    "It was the longest race of the year for me," Marquez told Spanish broadcaster Telecinco, with a big grin.

    "I was very nervous at the start. I know I had said I wasn't, but I was. Jorge started very well and I wasn't sure quite what to do.

    "It has been a great year. This has arrived earlier than I expected. Maybe too early, but I want to thank everyone from my team and the fans."

    Lorenzo had cranked up the pressure on Marquez by winning the last two races in Australia and Japan, and flew off the grid to hit the front at the first bend with Spanish compatriot Pedrosa in second, and Marquez third.

    Pedrosa and Lorenzo went on to delight the fans with a battle for first place with Marquez watching from third, as the two rivals in front of him battled it out, swapping positions over the opening laps.

    With 21 laps to go Marquez hit the front, cutting inside the bend as the front two came together and Pedrosa was forced wide, dropping down to fifth.

    The 26-year-old Lorenzo muscled his way back to the front a lap later and the title rivals pulled away from the rest of the field, while Pedrosa recovered ground to pressure his Honda team mate in second.

    Marquez appeared to let Pedrosa pass him with five laps remaining and cruised across the line, Lorenzo's third successive victory too little, too late.

    Marquez went over to where his fans were massed, waving red flags emblazoned with his number 93, climbed on a barrier and threw his gloves into the crowd as he punched the air, and then bowed to them all.

    --
    http://www.aljazeera.com/sport/2013/11/marquez-becomes-youngest-motogp-champion-20131110141252282936.html
    Lo Carranquer ha dit…
    Marquez, talento e coraggio
    Ribaltate tutte le gerarchie

    Milano, 10 novembre 2013

    Lo spagnolo è divenuto il più giovane vincitore del titolo della classe regina grazie a una guida spettacolare e a una progressione che non ha risparmiato i colleghi più esperti: Lorenzo, Pedrosa e Rossi sono stati tutti clamorosamente battuti

    "Hai scritto una pagina di storia della moto, campione del mondo della MotoGP all'esordio e a 20 anni, è qualcosa che tutti gli appassionati di moto ricorderanno sempre". Marc Marquez oggi a Valencia e nei prossimi giorni stringerà migliaia di mani e sentirà la parola "complimenti" fino allo sfinimento. Ma quei complimenti, ricevuti in diretta tv da sua maestà Valentino Rossi (nobile un po' decaduto, ma pur sempre nobile) resteranno certamente tra i ricordi più cari di questa storica giornata. Marquez ha migliorato il primato che apparteneva a Freddie Spencer, iridato in 500 a 21 anni. Essere campione a soli 20 anni e all'esordio nella classe regina come Kenny Roberts fa impressione anche solo a pensarlo.

    --
    http://www.gazzetta.it/Sport-Motori/Motomondiale/10-11-2013/marquez-motogp-lorenzo-rossi-moto-201539403436.shtml
    Lo Carranquer ha dit…
    Pol Espargaró, Maverick Viñales i Marc Márquez aconsegueixen un triplet històric per al motociclisme català

    ----------------------------

    L'any 2013 ha estat històric per al motociclisme català. Per primera vegada en tota la història, tres pilots catalans, Maverick Viñales, Pol Espargaró i Marc Márquez, s'han proclamat campions del món en les tres categories del Mundial. Un triplet històric i inèdit que confirma el gran nivells dels pilots de casa nostra sobre dues rodes.
    El primer que va alçar-se amb el títol mundial va ser Pol Espargaró, que es va proclamar campió de Moto2 fa 15 dies al Japó. I aquest diumenge, a Xest, Maverick Viñales, en Moto3, i Marc Márquez, en MotoGP, han arrodonit una temporada fantàstica per al motociclisme català.

    --
    http://www.esport3.cat/noticia/2213335/motor/Pol-Espargaro-Maverick-Vinales-i-Marc-Marquez-aconsegueixen-un-triplet-historic-per-al-motociclisme-catala
    Bloc Lo Carranquer ha dit…
    Márquez ya es leyenda

    -------------------------

    Marc Márquez se proclamó campeón del mundo de MotoGP después de una vibrante carrera ganada por Jorge Lorenzo y en la que el debutante fue tercero. Dani Pedrosa finalizó segundo. Fue una guerra de nervios delante de los 100.000 aficionados que disfrutaron de varios duelos de alta tensión.

    La salida fue, como todo el año, el punto fuerte de Jorge y el débil de Marc. El mallorquín se puso primero, con Pedrosa detrás y Márquez, tercero tras llegar en paralelo a la primera curva, con Bautista.

    Lorenzo optó en los primeros giros por ralentizar la marcha para que hubiera un grupo numeroso. Pedrosa intentó pasarle varias veces y lo logró, pero el balear se lo devolvía siempre en la siguiente curva. Algunas veces, con mucha agresividad.

    Hasta que en una de ellas, Lorenzo tocó a Pedrosa, que se fue fuera y regresó quinto tras Rossi y Bautista. La Dirección de Carrera lo investigará. Márquez se puso primero, pero Lorenzo lo pasó al instante.

    Pese a que en el muro le pedían calma a Jorge, él cambió de táctica: optó por ir a ganar la carrera. Se escapó y lo hizo. El de Cervera se fue detrás y abrió el hueco necesario para no preocuparse por ser quinto, el resultado que le habría apartado del título.

    Llegó Pedrosa y pasó al leridano, que casi se apartó. Estaba todo visto para sentencia. Márquez pudo ser feliz mientras Alzamora, Nakamoto y medio Honda lloraban. Ya es campeón de MotoGP. Y tricampeón del mundo.

    --
    http://www.marca.com/2013/11/10/motor/mundial_motos/gp-valencia/1384086321.html?a=TEF120510b984164bc3e34334d049ee370f&t=1384105718#comentarios
    Bloc Lo Carranquer ha dit…
    Márquez entra a la història com el campió més jove

    EMILIO PÉREZ DE ROZAS / Xest

    -----------------------------------------

    El nord-americà Freddie 'Fast' Spencer va ser campió amb 21 anys i 258 dies. I va marcar una època, va semblar deixar un rècord inabastable, però, 30 anys després, després de dècades de campions i grans carreres, ha arribat 'il piccolo bastardo', com Valentino Rossi anomena Marc Márquez, i ha rebaixat el rècord, la marca, la fita gairebé un any, i l'ha deixat, ara sí, pràcticament inaccessible. Márquez té avui 20 anys i 266 dies i, amb el seu tercer lloc al Gran Premi de València (en tenia prou d'acabar entre els quatre primers si guanyava el mallorquí Jorge Lorenzo), s'ha proclamat com el 'rookie' més gran de la història i el campió més jove.

    "Sóc feliç, molt feliç, per mi, per la meva família, pel meu equip, per la meva marca Honda, pels meus patrocinadors, especialment Repsol, per tots i perquè el motociclisme es mereix viure moments així", comenta Márquez, que ha viscut tota la carrera al balcó de Xest, veient com Lorenzo, magistral durant tot l'any i, molt especialment, en aquest final de temporada, és el que ha guanyat les tres últimes carreres (Austràlia, Japó i València) per intentar seguir pressionant Márquez. En Marc ha arribat, fins i tot, a deixar passar aseu company Dani Pedrosa, i qui, fins i tot, ha tret la mà perquè passés. Ell en tenia preu, i més, amb el tercer lloc.

    Lorenzo ha intentat alentir la carrera i durant les primeres voltes la veritat és que el mallorquí ho ha aconseguit, ja que s'han ajuntat Jorge, Marc, Dani, Álvaro Bautista i Valentino Rossi, però, vist que no treia partit d'aquest embolic, ha decidit marxar, escapar-se, i sentenciar, de nou, el gran premi. Després, Pedrosa, que ha estat a punt de ser tombat per Lorenzo en un dels seus avançaments de les primeres voltes, s'ha acabat recuperant, passant Márquez i acabant tercer.

    "GRÀCIES PER HAVER-ME PARIT"

    "Només puc dir, i ara sí que ho he de reconèixer, que mai abans havia estat tan nerviós abans d'una carrera", ha confessat l'ídol de Cervera, "però just al pujar a la moto ja m'he tranquil·litzat, tot i que Jorge (Lorenzo) ha intentat fer-me pressió alentint la carrera i he començat a dubtar, la veritat, perquè estava molt rígid. Només puc dir una cosa, he de donar les gràcies a tots, a tots, família, equip, Honda, Repsol, ja que m'han permès aconseguir el meu somni, potser abans d'hora, però intentaré disfrutar-lo". I, de sobte, en plena retransmissió de Tele-5, algú li ha preguntat que li diria ara a la seva mare Roser. "Doncs gràcies per haver-me parit". I la mama Roser, que ho estava sentint, ha cridat: "Gràcies a tu, amb dos collons".

    "S'ha de felicitar en Marc, és clar que sí, ha fet una gran temporada, tant, que jo, amb la meva, estupenda, extraordinària, guanyant fins i tot vuit carreres, no he pogut renovar el títol. Avui era molt difícil mantenir el tron i en Marc s'ho ha merescut", ha dit Lorenzo. "Avui era el dia d'en Marc, estava molt clar. Jo ho he intentat, però ha sigut impossible. Volia guanyar, a veure l'any que ve", ha afegit Pedrosa.

    CAMPIÓ AMB 334 PUNTS

    El Mundial de MotoGP ha acabat en un puny, sí, després de 18 grans premis. Marc Márquez (Honda) ha estat campió, amb 334 punts, seguit, molt de prop, enganxadet, del bicampió Jorge Lorenzo (Yamaha), amb 330, només quatre punts els separen, i el tercer lloc ha estat per a Dani Pedrosa (Honda), amb 300; l'italià Valentino Rossi (Yamaha), amb 237 punts, i el britànic Cal Crutchlow (Yamaha), amb 188 punts.

    --
    http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/motogp/marc-marquez-historia-campio-mes-jove-motogp-2825349
    Lo Carranquer ha dit…
    Marc Marquez becomes youngest MotoGP world champion

    ---------

    (CNN) -- Spain's Marc Marquez became the youngest rider to ever win the MotoGP world championship on Sunday after finishing third at the final race of the season in Valencia.

    The 20-year-old rookie only needed to finish fourth to ensure that the 13-point lead he took into the race could not be overhauled and he duly delivered.

    Two-time world champion, Jorge Lorenzo did all he could to put the pressure on his young rival taking the chequered flag to claim his eighth win of the season with Dani Pedrosa finishing second. But it was Marquez who stole all the headlines.

    Read more: The greatest battle ever on two wheels?

    At 20 years and 266 days old, the Honda rider beats the previous record set by American Freddie Spencer who won the 500cc title in 1983 when he was 21 years, 258 days old.

    "Maybe I was clear too early (in the season) and then Jorge came charging at the end and I had to keep my nerve in the final race. I am overjoyed," he added.

    Lorenzo finally ran out of track in his attempt to reign in the lead Marquez built in the first half of the season. Five wins in the final seven races made for a thrilling climax with Lorenzo finishing just four points adrift of his compatriot.

    MotoGP: 2013 final standings

    In a season where records tumbled, the young Catalan announced his arrival with a fastest lap in qualifying and a podium finish in the opening race in Qatar.
    At the next race he claimed his maiden MotoGP win at the Grand Prix of the Americas to become the youngest ever winner of a premier class GP.

    Five more wins followed but it was Marquez's incredible consistency that proved the difference with podium placings in every race he finished (16 out of 18).
    Marquez also becomes the first rookie to win motorcycling's premier racing class since America's Kenny Roberts achieved the feat in 1978.

    --
    http://edition.cnn.com/2013/11/10/sport/motorsport/motorsport-marquez-youngest-world-champion/index.html?hpt=isp_c2