'Les Violetes del Bosc' recuperen el Campionat de Catalunya de colles sardanistes




Competitivitat, esportivitat i tradició. Aquests tres elements van confluir amb harmonia aquest diumenge a la plaça del Mercadal de Balaguer entre les més de 40 colles sardanistes que el van omplert per participar a la final del Campionat de Catalunya de colles sardanistes, i la final del campionat territorial de Lleida. Durant més de dues hores, les sardanes de la Bellpuig Cobla van sonoritzar un espai ocupat pels millors sardanistes del país. 

Després de tres anys de predomini de la colla barcelonina Mare Nostrum, els també barcelonins, Violetes del Bosc es van coronar campions del Bàsic d'Honor, seguits de la Mare Nostrum i la Tarragona Dansa. Tot i que la classificació estava pràcticament definida abans de les sardanes de lluïment d'aquest diumenge, una mala actuació de les Violetes podia canviar la situació. Finalment però, tot va anar com estava previst i les Violetes del Bosc van aprofitar l'ocasió per tirar confeti i desplegar una pancarta on es podia llegir 'Violetes campions'

En el grup B, amb participació lleidatana, la colla Encís va aconseguir el liderat, mentre que la colla Dolç Infern va fer-se amb el tercer lloc, la millor posició des que participen al campionat català. En la seva primera participació al Campionat de Catalunya, els d'Agramunt, Estol-Espígol es van haver de conformar amb la darrera posició tot i valorar molt positivament l'experièncEl Campionat de la Terra Ferma acaba sense sorpreses, la Dolç Infern s'endú el trofeuia. Balaguer va culminar la temporada en la categoria d'adults, i Valls ho farà aquest dissabte vinent, en les categories juvenils, alevines i infantils, on hi competeixen les lleidatanes Escarlata (aleví), Guspira (infantil) i Somni (juvenil). 

Sense sorpreses a la Terra Ferma 

El 39è Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma també va acabar aquest diumenge, i ho va fer, sense sorpreses. La colla gran del Grup Sardanista Montserrat, la Dolç Infern, va revalidar el títol i ja van quatre anys seguits que es corona com a millor colla de la demarcació. La segona posició va ser per la colla Estol-Espígol, que tot el campionat ha anat perseguint els de Lleida, i li ha posat més complicat endur-se també el premi en la categoria de punts lliures. El concurs de Balaguer no va servir per desempatar els qui optaven a la tercera posició, els Xalem de Bellvís i la colla Somni de Lleida, i caldrà veure com es resol per completar la classificació. 

Tot i que els d'Agramunt van guanyar més concursos de punts lliures, i s'han endut el primer premi del concurs de Balaguer, finalment, ha estat la Dolç Infern la colla que, per punts, s'ha quedat en la primera posició en aquesta categoria. D'aquesta manera, ha trencat l'hegemonia dels agramuntins que guanyaven en punts lliures des que es va formar la colla el 1994. 

Els premis d'aquest concurs es lliuraran a Cervera el 23 de novembre vinent, durant la Nit de la Sardana.

El concurs de Balaguer també va presentar dues colles noves, les dues d'Ivars: Dolça Catalunya, que ja havia actuat al concurs del seu municipi, i els Petits Ivarsencs, que s'han sumat a les colles de la categoria infantil.

Jaume Marvà, president de l'ACSTELL, ha recalcat que el de Balaguer és el concurs amb més participació, fins a 44 colles, que en dificulten l'organització. Tot i això, per Marvà, s'ha superat amb èxit, i ha destacat les noves colles com un dels reptes que s'han fixat des de l'Associació per mantenir viva la tradició sardanista a la comarca, intentant que els cursets del 'Saltem i Ballem' tinguin ''continuïtat'' amb colles que participen als concursos la temporada vinent. 

Fotografia i xarxes socials 

Balaguer també va ser l'escenari del primer concurs de temàtica sardanista a través d'Instagram i Twitter. Els seguidors de Sardalleida han pogut participar en aquest certamen, organitzat amb l'objectiu de dinamitzar el món sardanista a les xarxes socials, i fer-ho, en aquesta ocasió, a través de fotografies i imatges el més originals possibles. Els aficionats a aquest tipus d'esdeveniment han tingut temps fins aquest dimarts per penjar les seves imatges a les xarxes, sempre que siguin seguidors de Sardalleida i etiquetin les fotografies amb #FinalBalaguer, #igerslleida i #sardalleida.

Informació extreta de http://www.sardalleida.org/index.asp?vm=1&cd=703

Fotografia extreta de https://www.facebook.com/CollaSardanistaVioletesDelBosc

Comentaris