Cervera descobreix la cripta de l'església de Santa Maria







Després de molts anys del seu tancament -concretament del 1821-, i de passar per diferents usos, el dia 1 de novembre, dia de tots Sants, Cervera va poder gaudir d’unes fotografies d’una part de la cripta de l'església de Santa Maria que té molt difícil accés.

A les 7 de la tarda l’església de Santa Maria es va omplir, i no només de gent d’església, sinó també de gent del món de l’arquitectura, la història i la cultura. L’acte va transcendir amb una presentació del rector de Cervera, Mn. Xavier Romero, l’experiència física de la baixada a la cripta per part del Joan Riu -on es van mostrar les imatges, mides i observacions-, i l’explicació històrica font dels arxius a càrrec del Ramon Gené.

Amb una pinzellada podem dir que la construcció d’aquesta cripta va ser encarregada després del testament de Lluís de Vilaplana i que es va començar l’any 1584 per estrenar-la el Nadal del 1588.

Es troba en un espai enterrat sota el presbiteri de Santa Maria i la part que permet accedir-hi, es troba sota del baldaquí de l’altar Major, aixecat l’any 1922.

En acabar l’acte, molta gent preguntava per la seva recuperació, i deien que no hi pot haver tanta història amagada sota una casa amb tant llegat com és Santa Maria de Cervera.

Informació facilitada per la parròquia de Santa Maria de Cervera

Comentaris