dijous, 10 d’octubre de 2013

L’Olivera Cooperativa obté la Medalla d’Or als premis internacionals de Viticultura Sostenible del BRIT
L’Olivera Cooperativa ha estat reconeguda amb la Medalla d’Or als Premis Internacionals de Viticultura Sostenible (‘International Award of Excellence in Sustainable Winegrowing’) que, des de 2010, entrega anualment el Botanical Research Institute of Texas (BRIT). El celler de Vallbona de les Monges ha quedat així en segona posició, per darrere del celler australià Yalumba, que ha rebut la Medalla Platinum

L’Olivera és el primer celler d’Espanya en ser reconegut per aquests guardons que reconeixen a nivell internacional les bones pràctiques de cellers de tot el món en sostenibilitat, estalvi energètic, i responsabilitat social. Uns premis que valoren també com tot això queda refectit en el tast dels vins. En el cas de L’Olivera, el vi que competia és l’Agaliu 2011, elaborat des de fa més de 20 anys per aquest celler i que prové 100% de la varietat Macabeu. 

Agricultura social i sostenible 

Els premis del BRIT han reconegut les bones pràctiques de L’Olivera pel que fa a la seva agricultura ecològica (certificada des de 2008 per CCPAE) i de secà, i per la seva aposta per valoritzar la cadena de tasques i feines a la vinya i al celler que, des dels inicis, ha prioritzat la força del treball a escala humana. 

Els premis també han valorat els criteris implementats en l’ampliació de la bodega feta al 2008. Una construcció innovadora que, guanyant terreny sota el sòl, permet millorar l’aïllament de les sales i estalviar així energia per crear les condicions idònies. També s’ha valorat la implantació d’una caldera de biomassa per generar calor i el projecte futur d’instal·lar plaques fotovoltaiques per aconseguir un funcionament del celler amb un balanç neutre de CO2. 

En el camp de la responsabilitat social corporativa, els premis han valorat la tasca d’inclusió social que fa aquesta cooperativa. Actualment, amb les instal·lacions de Vallbona de les Monges i el projecte de vi institucional de l’Ajuntament de Barcelona que s’elabora a Collserola, ja són 34 les persones amb algun tipus de dificultat que treballen a L’Olivera
Premis BRIT: ‘International Award of Excellence in Sustainable Winegrowing’ 

L’International Award of Excellence in Sustainable Winegrowing va ser creat el 2010 pel BRIT (Botanical Research Institute of Texas). Es tracta d’un guardó internacional que reconeix les bones pràctiques dels cellers de tot el món en sostenibilitat i responsabilitat social. És un premi simbòlic i distintiu, que no implica cap dotació econòmica. 

Els cellers guardonats amb la Medalla Platinum de les altres edicions han estat Trefethen Family Wines a la regió de Napa Valley (Califòrnia, Estats Units), Parducci Wine Cellars a Califòrnia, i Hall Wines també a Napa Valley. Aquest any és el primer que el màxim guardó, la Medalla Platinum, recau en un celler de fora dels Estats Units. En aquest cas, es tracta del celler Yalumba, a Austràlia. En tercera posició, amb Medalla de Plata, han estat reconeguts els cellers Les Vignerons de Buzet (SudOest de França), Jackson Family Wines (Califòrnia, Estats Units) i Vignerons de Caractère (Vall del Roina, França). 

Informació i fotografies: L’Olivera Cooperativa 

Article extret de http://meslleida.maspress.es/?p=19702