El Ball de Diables de Caldes de Montbui celebra 20 anys amb l’estrena de la Colla Infantil




"La Ceptrotada serà l’activitat més especial que farem per festa major, concretament a la Capvuitada. És un correfoc integrat només per llucifers i diablesses i crec que no se n’ha fet mai cap de semblant a Catalunya”, amb aquestes paraules explica Arnau Conejos, cap de la colla de Ball de Diables de Caldes de Montbui, l’acte estrella de la celebració dels 20 anys dels diables. Tanmateix, en lloc de desvetllar més enigmes sobre com serà l’aniversari, Conejos recomana a tothom anar als actes del Ball de Diables, “que seran millors que en anys anteriors”

La colla ha preparat un correfoc especial amb “més pirotècnia i sorpreses”, ha explicat Conejos. L’estrena de la Colla Infantil, però, és una de les activitats del 20è aniversari que més destaca, i que fa més il·lusió al primer cap de colla que va tenir l’entitat, Pep Gaspar. “La Colla Infantil és molt important perquè és com preparar el planter que pot ajudar a la colla a tirar endavant. A més, quan els petits arriben a la colla gran ja tenen més experiència i això l’engrandeix”, segons Gaspar. 

La Colla Infantil s’ha creat per l’esforç que molts exdiables amb fills han fet per tal que els menuts puguin participar en les festes de foc, diu Conejos, que a més agraeix “el suport dels diables de Granollers que ens han ajudat en la creació de la Colla Infantil”, fa notar el cap de colla. Per això, diumenge els menuts dels diables calderins faran la seva primera aparició apadrinats pels Diables de Granollers, a més, dels de l’Arboç

L’esclat cultural 

Entre el primer cap de colla, Pep Gaspar, i l’actual, Arnau Conejos, han passat 20 anys. “La colla va néixer en un moment d’ebullició cultural a Caldes”, explica Gaspar, que va ser 6 anys cap de colla. “Vaig ser cap de colla perquè ho havia de ser algú, però sempre compartia la feina amb en Ramon Solé i l’Albert Morral, entre altres persones. Recordo aquells anys amb molta estimació, sempre estàvem pensant com tirar endavant la colla”, diu Gaspar, actualment regidor de Cultura i Patrimoni. 

Era novembre de 1992 i un grapat de joves va reunir-se amb el professor de l’Institut Manolo Hugué, Gustau Erill, que era, a més, un dels diables amb més experiència del Vallès Occidental. A la festa major de 1993, el Ball de Diables va fer la seva primera actuació. D’aquesta manera s’iniciava el camí de la colla, que també va comptar amb el suport d’una entitat calderina que s’anomenava Associació Cultural i del tècnic de Cultura de l’Ajuntament d’aquella època, Pep Palacios. “S’ha d’agrair el suport de l’Associació Cultural, que ens va acollir en el seu si, tot compartint estatuts, local i fins i tot ens va deixar recursos econòmics i també del tècnic que ens va ajudar des del consistori”, explica Gaspar, que també remarca que “en el naixement de la colla va ajudar tothom, perquè, a més, naixia amb una vocació d’anar més enllà del correfoc i organitzar més activitats”

De fet, el Ball de Diables organitza diferents actes per la festa major, com les matinades infernals, el correbars, els versots –que enguany giraran al voltant del 20è aniversari– i la crema de diferents edificis. Des de l’any 1995 també és l’artífex de l’Escaldàrium, la festa del foc i de l’aigua que està agafant més volada de l’estiu calderí, amb gran poder de convocatòria. “Estem molt contents de la trajectòria de la Colla en aquests 20 anys, perquè hem anat millorant molt”, diu Conejos que porta dos anys al capdavant dels Diables, i que considera que tant el Correfoc de festa major com l’Escaldàrium són grans fites de la colla. “Al Correfoc hi ha molta participació i implicació de la gent del poble, i l’Escaldàrium reuneix moltíssim públic”, destaca Conejos. 

Actualment Ball de Diables celebra 20 anys d’existència amb uns 80 membres, segons Conejos i amb “moltes ganes de seguir creixent, anar millorant la Colla Infantil i fer més activitats tot i el pressupost ajustat”, rebla l’actual cap dels diables. 

Les banyes vermelles i les casaques verdes i blaves es deixaran veure al 20è Correfoc de festa major, acompanyades del Ball de Diables de Sabadell i els Deixebles del Dimoni. 

Notícia extreta de http://www.aravalles.cat/noticia/121041/el-ball-de-diables-celebra-20-anys-amb-lestrena-de-la-colla-infantil

Fotografia de Quim Dasquens, extreta de http://quimdasquens.blogspot.com.es/

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
Dissabte 19 d'octubre

21.00 h CEPTROTADA

Lloc: Plaça de la Font del Lleó, c. Barcelona, Pl. de l'Església, c. Acsensi Vega, c. Major, c. Bellit i Plaça de la Font del Lleó.

Org.: Ball de Diables de Caldes de Montbui