Solsona inaugura una exposició participativa d'imatges històriques de la Festa Major




Avui diumenge, 1 de setembre, obre portes a la sala cultural de l’Ajuntament de Solsona una exposició participativa d’imatges de la Festa Major datades d’entre el segle XIX i l’any 2000, tot i que el gruix principal de fotografies correspon al segle XX. Es titula “Identitats” i té l’objectiu de recopilar el màxim de dades possibles sobre les fotos històriques de què es disposa, tant de les persones que hi apareixen com de les dates en què van ser capturades i altres informacions d’interès. És un muntatge de l’Agrupació de Geganters de Solsona amb la col·laboració de l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Arxiu Comarcal. 

L’Agrupació de Geganters ha recopilat més d’un centenar d’imatges procedents de diversos arxius particulars –entre els quals destaca el del fotògraf Ramon Font, propietat de la família Serra Font, amb imatges fins ara inèdites d’abans de la Guerra Civil–, del de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i de l’Arxiu Comarcal del Solsonès. Al costat de les fotos hi ha penjades unes fitxes que conviden els visitants a l’exposició que s’identifiquin ells mateixos o coneguts i familiars i que hi anotin el seu nom i altres dades d’interès, com la data exacta de la imatge o anècdotes relacionades amb el seu contingut. 

Crida a la gent gran 

“Disposem de moltes fotos de les quals només coneixem la data aproximada i tenim l’objectiu d’ampliar-ne la informació com a recurs històric amb la participació de la gent”, explica el macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé. “Identitats” és una iniciativa ideada especialment per captar la informació que pugui aportar sobre les imatges antigues la gent gran, segons assenyala Solé. Però aquesta instal·lació apel·la a la participació de tots els públics amants de la Festa Major, també els més joves. Per això s’hi poden veure fotos fins a l’any 2000. 

Un dels geganters que més ha treballat en aquesta instal·lació, Carles Freixes, anima tothom a fer-la gran per crear un document més ampli. “No és una exposició per mirar amb les mans al darrere, sinó per agafar el llapis i aportar noves dades”, afirma. “Fins i tot convidem a corregir dates i llocs que poden ser erronis”, afegeix. 

Gegants, portadors i mainada d’abans de la Guerra Civil, cavallets i ball de bastons des de la primera dècada del segle passat, així com baixades d’autoritats i processons dels anys cinquanta són alguns dels temes que protagonitzen l’exposició. La foto més antiga, datada de final del segle XIX, és del flabiolaire, del qual es desconeix la identitat. 

Obertura amb recital musical 

L’acte inaugural de la mostra “Identitats” es durà a terme avui diumenge a les sis de la tarda. Hi intervindran l’alcalde, David Rodríguez, i el macip major de l’Agrupació de Geganters, Jordi Solé. També els acompanyarà el president de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, mossèn Josep Torres. Per acabar, oferiran un recital musical de temes relacionats amb la festa Albert Fontelles, a la flauta travessera, i Joan Boix, al piano. Aquesta mostra es podrà visitar a la sala cultural de l’Ajuntament fins al 15 de setembre. L’horari serà els matins de nou a dues i, entre els dies 6 i 11 i del 13 al 15, les tardes de sis a vuit.

Comentaris