Festes de Santa Tecla 2013 · Tarragona, del 14 al 24 de setembre




Del 14 al 24 de setembre Tarragona tornarà a viure les seves Festes de Santa Tecla. Un any més, la festa major de la ciutat presenta un ampli programa d’actes per a tots els gustos, i en destaca, de manera especial, la part més tradicional i popular de les festes. Tot plegat, 438 actes i espectacles per a totes les edats repartits en onze dies. Cada cop són més les entitats i associacions tarragonines que se sumen a la festa. Enguany la xifra de col·lectius que fan possible gran part d’aquest programa amb les seves iniciatives i propostes dins l’agenda festiva són 138. 

La Santa Tecla tradicional 

Com és habitual, la part més popular i tradicional de la festa tindrà un alt grau de protagonisme també aquest 2013. Destaquen enguany la celebració que faran diverses entitats i elements del Seguici per commemorar els seus aniversaris, com els 20 anys del Lleó i de la Víbria, els 10 del Ball de Cossis o els 30 anys del Ball de Diables. Aquests últims ho celebraran de manera especial amb una actuació commemorativa. Serà el dia 16 al carrer Cós del Bou, un indret molt especial per als Diables on veurem tots els vestits del Ball sota les carretilles i els sortidors. Seguint aquest homenatge, els Diables també presentaran nous vestits. Ho faran a l’Antic Ajuntament diumenge dia 15 de setembre. 

La Santa Tecla Petita creix de manera important aquest 2013 i tindrà un pes molt important dins el programa. Enguany veurà néixer dos elements nous: els Gegants Moros petits i el Ball de Cossis petit. La Baixadeta també guanyarà dimensions amb la incorporació dels Gegants Moros petits i la Cucafera petita; i la seva germana gran s’incorporarà a un nou acte festiu: La Cucafera Baixa!. 

Com és habitual, l’aposta que fa Santa Tecla pels castells és ferma. Enguany se sumen a les tres diades castelleres (la del primer diumenge, la del dia de Santa Tecla i la del dia de la Mercè) i als pilars caminant tot un seguit d’activitats al voltant d’aquestes diades, emmarcades dins la Biennal de Castells. Així, el dia 16, l’endemà de la primera diada, al Cafè Metropol tindrà lloc una tertúlia postdiada castellera amb l’equip del Cdecastells. Una altra de les inciatives d’enguany és el Cicle de xerrades Literatura i Castells, que tindrà l’objectiu d’analitzar com des de mitjan segle XIX fins avui el fet casteller ha esdevingut matèria literària. L’Antiga Audiència, per la seva banda, recollirà la mostra fotogràfica de la Colla Jove Xiquets de Tarragona sobre els 20 anys del primer castell de 9. 

Els espectacles de Santa Tecla 

Entre els espectacles de pagament d’aquesta Santa Tecla destaquen el concert d’Els Pets. Després de dos anys d’absència voluntària, Els Pets tornen a casa seva per presentar el nou disc en un primer concert el dia 14 de setembre al Teatre Auditori del Camp de Mart. La música tarragonina també estarà ben present durant aquestes festes. El grup Bongo Botrako presentarà a la plaça de la Font la nit del dia 17 els seu segon treball, Revoltosa, una proposta propera, orgànica i alegre a cavall del reggae i els ritmes més càlids. Després del seu gran èxit, “Todos los días sale el sol”, els seus seguidors no paren de créixer. Els acompanyaran en aquesta ocasió els Zulu 9.30, una banda amb més de dotze anys de trajectòria i que ja va pel seu cinquè treball. 

La música amb noms tarragonins també serà present durant totes les festes en diversos escenaris de la ciutat, com per exemple al Metropol, que acollirà diversos espectacles de petit format durant els dies de Festa, com ara el concert dels tarragonins LeCirke (18 de setembre), Josep Romeu i Carles Rabassa (19 de setembre) o el del cantautor Paco Enlaluna (divendres 20). El passeig de les Palmeres tornarà a acollir enguany tota l’activitat musical de les Barraques 2013 i els Jardins del Camp de Mart serà escenari durant el segon cap de setmana de Santa Tecla del retorn després d’alguns anys del Festival Art-E d’Arts Visuals i Música Avançada. Per la seva banda, la Capsa de Música tornarà a vibrar divendres dia 20 de setembre amb els concerts del DO Tarragona 2013. Un clàssic de la música feta a casa en el marc de la nostra festa gran. Enguany se suma a la cita tarragonina el concert de Roger Benet i els Oximorònics, formació que fa just deu anys va començar la seva aventura creativa en aquest concurs. 

El teatre compartirà protagonisme amb la música dalt de l’escenari durant aquesta Santa Tecla. Divendres 20 de setembre al Teatre Auditori Camp de Mart serà el torn de Joan Pera i el seu espectacle Sí, primer ministre!. D’altra banda, tres dels millors monologuistes del país (Dani Rovira, Txabi Franquesa i Dani Pérez) se citaran a Tarragona aquesta Santa Tecla en una sessió doble de Las noches de El Club de la Comedia, que tindran lloc el 19 de setembre al Palau de Congressos. 

La dansa també tindrà un paper destacat aquesta Santa Tecla de la mà de la companyia tarragonina Sagardoy/Bravo Plan B amb l’estrena a l’Amfiteatre de l’obra El factor humà. Una peça creada per aquest espai i amb motiu de la celebració dels 20 anys del Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad. Entre els espectacles per a totes les edats cal destacar l’activitat per a infants i famílies a la Carpa de Circ. Tandarica Circus Experience és la nova proposta de la companyia Passabarret amb artistes del Circ Nacional de Cuba a la plaça Verdaguer. Per aquesta carpa també passaran durant aquests dies de festa altres figures destacades del circ com ara The Junguis o Loko Brusca entre d’altres. 

Enguany el cinema tindrà també un paper destacat al programa de Festes de la mà del Festival REC i de la Biennal de Castells. El dia 16 de setembre, la plaça de les Cols es convertirà en una veritable sala de cinema per acollir la projecció de la pel·lícula La teta i la lluna, de Bigas Luna. Un homenatge a aquest artista multidisciplinari gran defensor del Camp de Tarragona, que va enaltir tossudament els seus elements de cultura popular i tradicional més característics, com ara els castells. Així, modestament però convençuts de la transcendència de la seva obra, podrem gaudir de la seva pel·lícula, Lleó d’Argent a la Mostra de Venècia ara fa vint anys, en aquest marc que és la plaça de les Cols, amb fortes referències al passat i al present de la cultura del Camp. La segona cita cinematogràfica arribarà el divendres 20 de setembre al Teatre Tarragona. Aquest cop el cineasta Pablo Berger acompanyat d’alguns dels actors protagonistes presentaran al nou teatre el seu film Blancanieves, guanyador de deu premis Goya. 

Santa Tecla gastronòmica 

Un any més són moltes les propostes gastronòmiques que es presenten per Santa Tecla. Enguany com a novetats, l’Associació de venedors del Mercat Central ens ofereix una peculiar botifarra de mamadeta. Per la seva banda, Slow Food Tarraco proposa una festa i trobada gastronòmica amb productes de casa nostra a la plaça del Rei amb Santa Teca 2013. Dos dies d’alimentació sana i festa, amb mercat de proximitat, actuacions en directe, teatre, circ, performances, xerrades, classes magistrals de cuina i concursos tot al voltant del món culinari. 

Per la seva banda, el primer diumenge de festes tornarem a gaudir de les 25 versions d’espineta amb caragolins de la mà de l’Associació de Restaurants de la Part Alta, així com dels arrossos de diumenge. El Teclatapa, la taverna dels tastets ubicada a la plaça Verdaguer, tornarà a oferir del 21 al 23 de setembre els seus tradicionals àpats ràpids. D’altra banda, multitud d’entitats ciutadanes oferiran durant aquests dies festius la seva particular versió de vermuts populars.

L’estand de les Festes i els nous elements de marxandatge 

Dimecres dia 11 de setembre, Tarragona ja es vestirà de Santa Tecla, i ho farà amb un nou acte, el #PostureigTecler2013, que donarà obertura a l’estand de Festes al Teatre Tarragona a partir de les 10.30 h. Tot seguit, també al Teatre Tarragona, tindrà lloc la I Subratllada del Programa de Mà, VI extraoficial. Per primer cop, s’incorpora dins del programa la tradició d’uns joves tarragonins que quedaven aquest mateix dia per esmorzar i subratllar el programa de Santa Tecla. Enguany aquesta activitat s’estén i es convida a tothom, entitats, ciutadans, grups d’amics i festers en general, a guixar, destacar, subratllar, doblegar i assenyalar el propi programa durant aquesta peculiar activitat organitzada per la Generació Kesse i la Pipel Entertainment. L’estand de les Festes obrirà el dia 11 de setembre i romandrà obert fins el dia 24 de setembre. 

El marxandatge de les Festes creix enguany de manera exponencial gràcies a moltes iniciatives privades. Així, sumant-se a la tradicional samarreta, mocador, barret, xapa i bossa, podrem trobar també les llibretes de les Festes, els imans, els tatuatges, el primer conte del Seguici (El Negrito de la pau), les noves samarretes del Seguici i fins i tot el subratllador oficial de les Festes. 

L’Efecte Santa Tecla i el 2.0 

Santa Tecla és un esclat d’emocions, de situacions, d’instants, que només passen en un moment de l’any i que ho canvien tot. Els carrers bateguen, ens brillen els ulls i, fins i tot, creem una nova estació entre l’estiu i la tardor. És l’efecte Santa Tecla. Tenint en compte aquesta transformació que experimenta tota la ciutat en aquestes dates, enguany s’han programat diversesactivitats 2.0 que conviden els ciutadans i als visitants a descobrir i compartir les emocions que se senten prèviament i durant les Fetes. 

Així, a partir del dia 3 de setembre ja es podrà resseguir la primera Ruta dels Codis Teclers. Una ruta que ens portarà a conèixer ( a tarragonins i molt especialment als de fora que ens visiten aquests dies) els indrets més emblemàtics de les Festes, en concret, carrer Major, la plaça de les Cols, la plaça de la Font, la plaça de Dames i Vells, el pla de la Seu i la baixada Misericòrdia, es podran localitzar diversos codis QR que mostraran, a l’aparell mòbil i a través d’audiovisuals, com els espais en què estem localitzats es transformen durant aquests dies i podrem gaudir, així, de la vitalitat que arriben a acollir. 

En segon lloc, hi haurà dos convidats digitals que donaran la seva visió personal de les Festes a través de les xarxes de Tarragona Cultura. A la xarxa social Instagram, hi haurà una Fotògrafa Convidada a qui s’ha demanat que expliqui, visualment, com viu ella les Festes: serà Gabriella Nonino, l’autora de Tarragona Blog (http://www.tarragonablog.com/), i totes les imatges es podran veure a http://instagram.com/tgncultura. A la xarxa social de Twitter, d’altra banda, Tarragona Cultura comptarà amb un Tuitaire Convidat d’excepció, Lluís Gavaldà, que guiarà els seguidors de Tarragona Cultura per la “seva” festa i farà que en descobrim nous aspectes i detalls. Les seves piulades apareixeran al compte http://twitter.com/tgncultura i, per distingir-les, aniran signades amb les sigles LG. 

La creativitat fotogràfica dels ciutadans es tornarà a incentivar amb una nova convocatòria del concurs Mirades de Tarragona, que oferirà, un cop més, premis molt atractius. Tarragona Cultura, el Patronat Municipal de Turisme i InstagramersTGN convoquen aquest concurs amb la col·laboració de Tarragona 2017, Jocs Mediterranis, per buscar les millors imatges de les Festes de Santa Tecla i les fotografies es podran enviar a l’adreça miradesdetgn@gmail.com o bé publicar-les a Instagram amb l’etiqueta #miradessantatecla. 

Santa Tecla al mòbil 

En aquesta edició de Santa Tecla l’Ajuntament de Tarragona posa a la disposició dels ciutadans, de manera gratuïta, l’app Agenda Cultural de Tarragona, tant per al sistema iOs com Android, la qual, a banda de ser l’aplicatiu que oferirà el programa oficial de les Festes permanentment actualitzat, tindrà vigència més enllà d’aquests dies i continuarà informant de l’activitat cultural que hi ha a la ciutat durant la resta de l’any, com ja ho fa actualment. 

> Consulteu tot el programa d'actes aquí.

Informació extreta de http://www.tarragona.cat/lajuntament/conselleries/cultura/festes-i-cultura-popular/santa-tecla

Comentaris