Avui la Colla Infantil dels Diables de Cervera Carranquers fa 10 anys



La Colla Infantil dels Diables de Cervera Carranquers va néixer just avui fa 10 anys, el 12 de juliol de 2013, apadrinada per "la Colla Gran".

És per aquest motiu que recuperem sota aquestes línies l'emotiu pregó de la Festa de la Colla d'aquest any, a càrrec de la Carme Balcells i el Jordi Balcells, primers cap de colla i segon de colla, respectivament, de la Colla Infantil. 

Deien així:

Bona tarda a tothom!!

Primer que res volem felicitar a La Colla Infantil pel seu desè aniversari i a La Tarasca pel seu cinquè.   PER MOLTS ANYS!!!

En nom de tots els Carranquers us volem donar les gràcies per la vostra presència, i volem agrair, de manera especial a l'organització,  que ens hàgiu fet l'honor de deixar-nos fer el pregó de la FESTA, justament aquest any que la Colla Infantil en fa 10 que va néixer!!!

Som conscients que en el nostre lloc hi podria haver molts altres Carranquers. Quan ens ho vau comunicar ens va fer molta il·lusió a tots dos. I la veritat sigui dita, aquests aniversaris els sentim especialment nostres, i us explicarem el perquè.

Ho recordeu? Aquells vells Carranquers que cremàvem des del 1994, vam començar a participar en els tallers de la setmana anterior a la Festa Major, la ISAGOGE, i posteriorment a la setmana anterior a l'AQUELARRE, l'AQUELARRET, per ensenyar als nens i nenes el fet diabler: què és un diable, com es vesteix, com es protegeix, com balla.... En definitiva, es tractava d'anar injectant el verí del foc !! i l'entusiasme dels petits esclatava durant el correfoc de la cercavila de la tarda... i així un any i un altre any.... fins que ens vam animar a crear la Colla Infantil que avui felicitem!.

Va ser durant l'Aquelarret del 2002, a l'acabar el taller de diables que vam organitzar els Carranquers, quan va sorgir com aquell que no diu res el comentari: “ podríem fer una Colla Infantil de diables...” En aquell moment tothom va dir, “Ah, estaria bé,...”, i aquí va quedar tot. Passada la Festa Major, vam rebre un correu electrònic, recordant el que havíem dit i si encara hi estaríem disposats. Tots vam contestar positivament, per a posteriorment fer la primera reunió, que donaria inici a tota la moguda.

Pensàvem que era necessari arrelar la tradició i que una bona manera de fer-ho era fer una “cantera” de diables. Calia apropar la tradició als més petits per garantir la seva continuïtat i al mateix temps, a través dels petits, atansar la cultura del foc a les famílies. Van ser hores de reunions, de xerrades, de veure els pros i el contres, de veure com faríem els estatuts, de plantejar-ho a la Colla Gran, perquè no tothom ho veia clar.... . Van sorgir tota mena de dubtes i interrogants, que vam anar desvetllant i solucionant a mesura que passava el temps. Al final, i per assemblea, amb el suport de la Colla Gran de diables, el somni es va fer realitat.

És per aquest motiu que diem que en el nostre lloc n'hi podia haver molts d'altres, donat que nosaltres vam formar part d'una comissió on hi havia molta més gent que també va treballar molt per al projecte. Gent que anava i venia al llarg del seu desenvolupament... Ens recordem ara d'aquella comissió inicial formada per la Flors Pericon, la Carme Cucurull, la Rosa Pinós, la Tere Rauret, Jordi Balcells i Carme Balcells. Perdoneu si ens hem pogut oblidar d’algú. Han passat 10 anys i nosaltres ens fem grans i la memòria ja comença a flaquejar....

D’aquesta comissió va néixer el projecte, però durant el seu desenvolupament hi van participar altres diables, i tots junts vam fer possible la creació de la Colla Infantil de Diables.

Des d'aquí només voldríem recordar i deixar palès que sí, va comportar molta feina, però també moltes estones de passar-ho bé, de gaudir del treball en companyia d’amics: recordar les trobades a casa de la Carme i el Jordi a Cervera, a casa de la Rosa a Gramuntell, el viatge a visitar la Colla de Diables de Sitges i la Ràpita, les intenses reunions amb la Colla de Diables Gran.....MOLTES GRÀCIES A TOTS ELLS PEL TREBALL REALITZAT, PELS MOMENTS VISCUTS, LES ESTONES COMPARTIDES, I EL TEMPS REGALAT MENTRE HEM TREBALLAT JUNTS TOT PASSANT-NOS-HO BÉ!!!

Així doncs, la Colla Infantil de Diables de Cervera va ser batejada i apadrinada per la Colla de Diables Carranquers de Cervera el 12 de juliol de 2003.

Des d'aleshores hem participat en un munt de cercaviles. No només per l’Aquelarret, sinó per la Festa Major de Cervera i altres pobles de la comarca i del voltant i de més lluny: per la Marató de TV3, en diverses trobades de Diables Infantils -recordem aquí molt afectuosament la de L'Hospitalet de LLobregat, amb qui vam establir una relació molt bonica-, per la Festa de la Colla, per la revetlla de Sant Joan, en l’aniversari de la Llar d’infants Arrel o en el dels Bombollers...

La nostra Colla Infantil va ser de les primeres entitats infantils que es creava en l’àmbit de la cultura popular, i va resultar ser l’embrió dels tallers que des d’aleshores es van anar estenent per les escoles de Cervera i que no han deixat de fer-se. Per tant, entre tots estàvem col·laborant a ampliar i consolidar els elements més diabòlics de la nostra cultura!

En aquells moments no sabíem si assoliríem l'objectiu pretès , però ara, 10 anys després, és ben clar que amb aquells nens que formàvem amb la primera Colla Infantil estàvem formant el planter de diables Carranquers de Cervera i sembràvem una llavor que no ha parat de créixer!.

Alguns dels que vau començar, ara ja sou a la Colla dels grans... I la cantera va augmentant i això no hi ha qui ho pari!.

I és que la millor manera d'aprendre i d'estimar les nostres tradicions és viure-les des de petits i sentir-les com la millor herència que ens poden deixar els qui van al nostre davant. D'aquesta manera ens les fem nostres, les protegim, i treballem perquè tothom les conegui i en gaudeixi... i, de retruc, ens assegurem el futur de la cultura popular i, en el nostre cas, dels diables de manera especial!

Vam gaudir molt compartint estones amb aquells petits diables tot ensenyant-los el fet diabler i ens satisfà enormement veure com molts d'ells avui en dia estan vinculats a la Colla Gran.





Quan la Colla Infantil ja semblava consolidada es trobava a faltar alguna cosa. Passaven els anys i el diables infantils es feien grans. Però, no el suficientment grans com per formar part de la Colla de Diables gran, doncs per fer-ho han de tenir 18 anys i la Colla Infantil acollia nens entre la franja d'edat de 6 a 12 anys. Anàvem a les trobades de diables i vèiem com la resta de les colles infantils també tenien un bestiari popular. Va ser aleshores quan va sorgir la idea de crear una nova figura de bestiari. Com tot a la Colla van sorgir varies propostes:  un Carranco petit, una mulassa, les mènsules de la Paeria amb figures individuals, i una Tarasca. Després de parlar-ho molt es va optar per construir la TARASCA. 

Com no!!! es va crear una comissió. A la Colla es funciona així. Recordem aquella comissió inicial formada el 2004 pel Xavi Miret, el Jordi Castany, el Jordi Vilaltella, el David Esteve, el Josep M. Martí, l'Esther Font, la Marga García, l'Anna Garcia, el Ton Orós, la María Castellà, la Rosa Pinós i la Carme Balcells.

Em venen a la memòria les intenses reunions a les Oluges els diumenges al matí amb cara de son, el recorregut pel centre històric de Cervera per buscar la cara de la Tarasca, les reunions per fer el projecte al “taller de xinos” del Xavi Miret, la pràctica de cotxe del Xavi a les Oluges quan tornàvem a Cervera després de la reunió, els dibuixos, les maquetes de l'esquelet de la Tarasca .... Recordo la trobada de Cuques de Perafort participant amb la Cuca de Cervera sota un sol de justícia que queia, i on gairebé vam acabar deshidratats, ... Va ser fantàstic poder participar en aquest projecte!

Corria l'any 2005, i després d'un període de feina molt intensa, doncs durant un trimestre es quedava pràcticament cada cap de setmana, en l'assemblea de la Colla de Diables d'aquell any es va presentar el projecte per fer la Tarasca essent aprovat. L'esforç va donar el seu resultat.

A partir d'aquí jo ja em vaig despenjar, em tocava una altra feina: la de ser mare. Sentia que havia cremat una etapa de la meva vida i n'havia d’encetar una altra.

M'agradaria agrair des d'aquí el fet d’haver-me donat l'oportunitat de ser padrina de bateig de la TARASCA, el 24 de maig de 2008, juntament amb el padrí de bateig, en Ramon Armengol. Em va fer molta il·lusió i com no sé si mai us he transmès la meva gratitud. Des d’aquí avui ho vull fer. 




Des d'aquí no ens volem descuidar dels pares i mares del petits diables. Sense ells, la Colla Infantil no hagués estat possible. Recordem que la Colla Infantil està integrada per menors i que és necessària la participació, recolzament i suport dels pares/mares. Des de la seva creació fins a l’actualitat els pares han estat al darrera i al davant acompanyant els seus fills o bé fins i tot integrant-se dins la Colla, esdevenint un diable més....

Ens agrada recordar el tradicional dinar de pares i mares, diables petits i membres de la Junta Infantil i de la Colla Gran que hi vulguin assistir, que des del primer any que es va celebrar, ja està instaurat, i que es duu a terme anualment, on es comparteix una bona estona tots junts, acabant amb el tradicional bingo.

Recordem que ja la primera Junta de la Colla Infantil de diables estava Integrada per nosaltres mateixos com a Cap i Segon de Colla, la Teresa Castellà com a tresorera i la Marga Garcia com a secretària. Tant la Teresa com la Marga, mares de diables, que en aquell moment, cap de les dues formaven part de la Colla gran de diables. Només eren mares que ajudaven al creixement de la Colla Infantil i donaven suport als seus fills... També hi havia una comissió de treball formada per la Rosa Pinós, la Tere Rauret, el Marc Bernaus i la Flors Pericon. Estructura que s’ha anat mantenint fins  a l'actualitat.

Així mateix, tota l’activitat de la Colla Infantil es coordinava molt frec a frec amb la Colla Gran de Diables.

GRÀCIES A TOTS ELLS, diables, diablets, mares i pares, col·laboradors...!!!

Ara ja podem dir que després de 10 anys La Colla Infantil s’ha consolidat i s’ha fet gran, i s’han creat estructures noves necessàries per a garantir la continuïtat, com la Tarasca i les Joventuts.

FELICITATS PEL VOSTRE TREBALL, DEDICACIÓ I SENTIMENT DIABLER!!

Tant el Jordi com jo (i viceversa en funció de qui llegeixi) sempre hem anat formant part d’alguna o altra entitats al llarg de la nostra vida.

Estem convençuts que és molt important associar-se i formar part d’un col·lectiu de caire social, de lleure, educatiu, festiu, de cultura popular.... Sovint són els motors d’un poble. Si no hi hagués aquestes entitats, l’activitat cultural seria molt pobra.

Pertànyer a una entitat d’aquest tipus des de ben petit és una manera tranquil.la, sana, profitosa, educativa, enriquidora, entretinguda, de creixement i realització personal, on es transmeten valors de conducta, de treball en equip, de respecte, de fer país.... És una manera de dedicar-se i fer alguna cosa de profit sense obtenir-ne res a canvi més que la satisfacció de fer alguna cosa que a un mateix l’omple, l’entreté, el realitza i el satisfà personalment. És una manera de participar i implicar-se en la societat que estem vivint i que sovint va tan ràpid que no tenim temps de parar-nos a pensar en les coses que realment importen. En definitiva, associar-se és una bona oportunitat per intentar revifar alguns dels valors que creiem importants i que sembla que s’hagin quedat una mica difusos. 

Avui en dia i amb els temps tan difícils que estem vivint, la crisi està fent que moltes famílies pateixin problemes econòmics greus, que sovint les angoixen fins al punt de perdre, fins i tot, l’energia per sortir-se’n... Per això en aquests moments les associacions també poden ser molt bé, pels grans i pels petits, un lloc de trobada, d’esbarjo i un refugi per compartir els neguits i maldecaps que puguem tenir.

Val la pena, doncs, aprofitar que Cervera, és una ciutat petita però amb un gran teixit associatiu en tots els àmbits i en especial en el de la cultura popular. I més encara, quan des de l’Agrupació Seny Major s’està fent una feina extraordinària per articular i coordinar totes les entitats i vetlla pel seu bon funcionament.

Un dia com avui no ens volem ni podem oblidar que des de la cultura popular, i des d’una entitat com la nostra, també estem fent país. I com que és un sentiment que compartim nosaltres dos i molts dels que estem aquí, volem deixar ben clar que en aquests moments convulsos i canviants que estem vivint, Catalunya està treballant per aconseguir l’estat propi que ens ha de permetre un futur millor i més lliure. Nosaltres, no podem defallir i us animem a tots a participar activament en aquest procés. Junts ho aconseguirem!!!

I per acabar i no fer-ho més llarg, perquè avui els protagonistes són els que fan anys, la Colla Infantil de Diables i la Tarasca, només dir-vos novament que estem molt contents i ens sentim orgullosos que aquell somni que vam tenir fa 10 anys s’hagi fet realitat i vagi creixent cada dia més.

Sóc i he estat Diable de Cervera,
sóc i he estat Diable Carranquer,
i estiguem on estiguem,
al cor sempre us durem.

Carme Balcells Sendra i Jordi Balcells Pérez


Aprofiteu per llegir aquí les notícies de la Colla Infantil aparegudes a Lo Carranquer.

Imatge extreta de http://www.ajuntamentdevilafranca.es/novaweb/2012/01/03/2001-2011-10-anys-d%E2%80%99exposicions-a-les-sales-gotiques-de-l%E2%80%99ajuntament-de-vilafranca/

Fotografies Colla Infantil i Tarasca extretes de http://www.mailxxi.com/diablescarranquers

Comentaris

Lluciffer ha dit…
Com passa el temps!
Felicitats a tots aquells que ho heu fet possible.
Ricard ha dit…
Felicitats!! La pedrera assegura el futur!
Vell Guillem ha dit…
Felicitats Carme i Jordi.
Qui sembra recull.
Deu-ni-do si vareu sembrar, quina collitassa teniu.
Molt maco aquest post, em quedo amb la frases "...es tractava d'anar injectant el verí del foc . "
Quina injecció que heu fet.