A punt la 31a edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs


Falten ja pocs dies per a la 31a edició d’un dels festival de referència de la cultura popular i tradicional: el Festival Internacional de Música de Cantonigròs. Del 18 al 21 de juliol la ciutat de Vic acollirà 32 grups corals procedents d'una vintena de països. En les 31 edicions del Festival han participat prop de 72.000 cantaires, en representació de 1.250 cors de 83 països.

Per trenta-unè any consecutiu, el Festival Internacional de Música de Cantonigròs obre les seves portes a tots aquells que, amb el seu entusiasme i desig de fomentar el desenvolupament de la cultura i l'agermanament dels pobles, motiven el fet que tot un poble, sensible i capaç, iniciï la meravellosa tasca d'organitzar el Festival. El Festival se celebrarà en el Teatre L’Atlàntida de Vic.

Dins de les nostres possibilitats, es preveu que tots els grups de fora de Catalunya convisquin, tant com sigui possible, amb la gent del nostre poble, hostatjant-se en llurs cases i participant de llurs activitats i estil de viure. Així, la comunicació d'uns i altres es fa realment afectiva i constructiva. El nostre desig seria poder acollir a casa nostra tots els grups que ho demanen, però, dissortadament, els problemes d'allotjament ens obliguen a restringir la inscripció.

La història del Festival es manté viva en el si d'un gran nombre de famílies de Cantonigròs i de les comarques d'Osona, de la Garrotxa, de la Selva i del Bages, que obren les portes i donen acollida als participants, cada cop més nombrosos.

Estem segurs que tots els qui es decideixin a visitar-nos i a participar-hi guardaran un inesborrable record de la seva estada al Festival, així com també perdurarà en el nostre pensament la imatge de tot allò que ens ofereixen com a mostra de la seva cultura.

Enguany el Teatre Atlàntida acull la programació del Festival que inaugurarà el 18/07 a les 9 de la nit  la Coral de Saint Marc, sota la batuta de Nicolás Porte. La coral va donar-se a conèixer mediàticament gràcies a la pel·licula Les Choristes (Els nois del cor), dirigida per Christophe Barratier i estrenada el 2004.

El Festival treballa especialment en dues vessants:
  • Vessant social. Ja el 2012 el Festival va traslladar-se de Cantonigròs a la ciutat de Vic, que l’acull per segon any consecutiu. El trasllat a Vic possibilita desenvolupar el vessant més social del festival, vehiculat a través del seu programa "off", que incentiva que les corals participants actuïn en hospitals, llars d'avis o casals i, d'aquesta manera, acostin la música a diferents col·lectius que no tenen una fàcil accessibilitat als concerts.
  • Catalanitat. El foment dels autors catalans és un altre dels signes d'identitat del festival: un 44% de les peces interpretades en les successives edicions han estat de compositors catalans i les bases del concurs estableixen la inclusió d'una peça obligatòria d'un compositor català en el repertori obligatori de les corals concursants. Enguany, la composició escollida és 'El cavaller enamorat' de Joan Manent.

Comentaris