EL DIA DE LA MEMÒRIA 2013 es dedica a la poesia patriòtica.




El dilluns 10 de juny repicaran campanes arreu del país i es faran actes promoguts per grups locals. L’organització es proposa superar la xifra dels 200 campanars aconseguits l’any passat i que, amb el temps, cada municipi organitzi la diada de forma autònoma. Els promotors del Dia de la Memòria tenen un gran objectiu: que el proper 10 de juny, a les 7 de la tarda, els campanars de Catalunya repiquin en homenatge a tots els defensors de la llengua catalana. Aquesta iniciativa arriba enguany a la seva segona edició, després d’haver aconseguit l’any passat que gairebé 200 campanars s'hi adherissin. La proposta coincideix amb l’aniversari de la mort del poeta nacional Jacint Verdaguer.

“Estem molt il·lusionats per l’èxit de l’any passat i des d’aquí agraïm la gran participació desinteressada i fem una crida perquè les esglésies i els ajuntaments s’adhereixin al Dia de la Memòria”, va manifestar Joan Orriols, un dels impulsors de l’homenatge, en la presentació celebrada el passat 3 d'abril al Casino de Vic.

L’any passat, la diada es va dedicar a Jacint Verdaguer, coincidint amb el 110 aniversari de la seva mort, mentre que enguany es dedicarà a la poesia patriòtica de grans autors com Joan Salvat-Papasseit, Josep Maria de Sagarra, Joan Maragall,  Salvador Espriu, Vicent Andrés Estellés o el mateix Verdaguer“Pel procés que està vivint Catalunya, hem cregut que enguany s’esqueia escollir poesia dedicada a la nació catalana”, va apuntar Orriols.

A més del repic de campanes, en algunes localitats hi haurà activitats al peu dels campanars, com lectures de poemes i interpretacions corals. “Volem  aconseguir que, amb el temps, cada municipi celebri la diada de manera autònoma organitzant tot tipus d’actes, sense que nosaltres haguem d’intervenir”. 

També s’han publicat 70.000 exemplars d’una revista amb una tria de poemes dels grans autors als qui es dedica la diada. Tot i que aquest material va adreçat sobretot a les escoles, tothom el pot adquirir gratuïtament, posant-se en contacte amb l’organització.  La tria ha estat realitzada pel poeta Ramon Cotrina, que també va intervenir en la presentació: “Hem escollit poemes que puguin ser treballats per l’alumnat; alguns de més populars, com els de Jacint Verdaguer, i d’altres més desconeguts, com els d’Andrés Estallés”.


Una festa de caire nacional

El Dia de la Memòria va comptar l’any passat amb l’adhesió de gairebé 200 campanars de Catalunya. La intenció inicial dels promotors era circumscriure l’homenatge a les comarques d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya, però la idea va captar l’interès d’esglésies, monestirs i campanars d’arreu del país, motiu pel qual va acabar tenint un caire nacional.

Entre els més emblemàtics, s’hi van comptar els campanars de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà –ambdós a la Catalunya Nord i essencials en el cosmos verdaguerià–; l’església de Sant Serni, de Canillo (Andorra); l’Ajuntament de Vic (Osona); el monestir de Santa Maria de Ripoll (el Ripollès); l’església de Santa Maria de Cervera (la Segarra) i l’església de l’Assumpció de Maria, de les Borges Blanques (Les Garrigues). També s’hi van adherir les catedrals de Vic (Osona), Tarragona (el Tarragonès) i Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat).

El Dia de la Memòria té la intenció de consolidar-se com “un homenatge anual a tots els defensors de la llengua catalana mitjançant un símbol del poble com són les campanes. Ha d’ajudar a tota la gent que estimem el país i que el defensem per alliberar-lo”, va concloure el principal promotor d’aquesta iniciativa.

Per a més informació: www.diadelamemoria.cat/

Comentaris