Calella, Ciutat Gegantera 2013 · INFINITES GRÀCIES!



Calella vol gegants com la terra necessita plantes. Els gegants són el rar fruit de la nostra història, els inevitables constructors d’una ombra càlida on reposar recolzats al magall maldestre. [...]

En Quirze i la Minerva esperen. [...] Ell, ídol tel·lúric musculós i imponent, ella, de delicada bellesa hel·lenística. Els dos amb el distanciament hieràtic dels herois mítics. La parella, sens dubte, espera amb candeletes l’arribada al seu nou poble, i nosaltres ja lloguem cadires per a fer-ne la festa de benvinguda.

Tot comença. Ningú es podria imaginar el que succeiria… Calella semblava preparar-se per fer-ho possible, sense pensar en el fracàs. Tot al contrari.

Els infants esperen. Volen veure gegants. Volen ser part de la festa. I ho són. Les escoles surten al carrer per demostrar la seva estima als gegants. Són part de la festa. Ja arribarà el torn dels grans.

I aleshores arriba la màgia. Els calellencs responen. Surt gent de per tot, volen ajudar a fer-ho gran. Gegant. Això és imparable i impagable.

S’inicia una acte que s’ha estat esperant. El pregó dona el tret de sortida. Calella inicia el seu viatge com a Ciutat Gegantera 2013. En Mastegamosques és aclamat i es descobreix el que seran tres dies de vivències intenses.



Capgrossos, bèsties, gegants, gegantons, 140 colles i 4000 geganters. Tots visiten Calella vinguts d’arreu del país, i també de fora del continent. Volen gaudir de la festa, i ho fan.

Com a Colla de Geganters/es i Grallers/es de Calella només podem dir una cosa: GRÀCIES, GRÀCIES i GRÀCIES! Tots ho heu fet possible, del primer a l’últim: geganters, calellencs, infants, Ajuntament, tècnics, brigada, voluntaris, col·laboradors, patrocinadors i un llarg etcètera.

I torna la màgia!! Després de l’acte de traspàs tothom ens vol mostrar el seu afecte, la seva alegria i la seva joia. Una afecte, alegria i joia compartida. Tant seva com nostra. Tots hem estat parts d’aquesta gran festa. TOTS. Rebem, de nou, l’escalf de la gent i novament ens ve una sola paraula al cap: GRÀCIES!! Emocions a flor de pell.

Potser sí que els calellenc es senten orgullosos de la seva Colla i dels seus gegants, però els geganters sentim una admiració i respecte cap els habitants de la nostra vila GEGANT.

Gràcies!! Vosaltres ho heu fet possible!

Comentaris

Anònim ha dit…
un cap de setmana genial! Felicitats Calella!

Cervera, are you ready?
Lo Carranquer ha dit…
Crònica de Calella, Ciutat Gegantera 2013

Esplèndid. Espectacular. Rodó. Meravellós. Impecable. Genial. Són qualificatius que han pronunciat les colles de gegants que van assistir a Calella Ciutat Gegantera per definir l’ambient i la festa que es va viure a aquesta població maresmenca els dies 10, 11 i 12 de maig.

Les colles vingudes d’arreu de Catalunya, la península i el món – hi havia gegants de Costa Rica- es van trobar una ciutat extremadament abocada amb la festa, engalanada amb mil domassos i banderoles i amb aparadors farcits d’imatges geganteres. Més de dos anys d’intensa preparació per part de la Colla de Geganters/es i Grallers/es de Calella estaven apunt d’arribar al seu punt àlgid.

Tres dies de festa que començaven amb un pregó fet pels entremaliats capgrossos de la colla, sobretot en Mastegamosques, que feia d’amfitrió i que va destapar el monument de Ciutat Gegantera, una escultura a mida real d’ell mateix que romandrà per sempre a la façana de l’Ajuntament Vell de la població. Retronaven encara els petards de la trobada de bestiari quan es preparava ja el primer dels concerts. Els capgrossos de Calella i molts d’altres vinguts expressament d’arreu del país, van saltar a la pista de ball durant el concert de Brams, talment com si fos un Salt de Plens patumaire, sense foc, sense fum, però amb bon ambient i fal•lera.

El matí de dissabte serà recordat sempre per la primera banyada gegantera de la història. Els gegants Bernat i Elisenda, els capgrossos Mastegamosques, Pau el vigilant dels pins de Can Pelayo i l’Astèrix, i els gegants Martí i Maria del Puig de Sant Celoni -que van anar a Calella a peu, travessant el Montnegre- es van remullar a la platja, acompanyats de geganters, amics i veïns.

I la tarda de dissabte passarà a la història per haver acollit una mostra de balls d’una categoria impressionant, amb balls tan destacats com el Ball dels Gegants de la Ciutat de Barcelona -era el primer cop que Jaume I i Violant d’Hongria assistien a una Ciutat Gegantera. També el Ball de l’Almorratxa de Sant Pol de Mar -van venir a peu de Sant Pol i no se’ls va trencar l’almorratxa al caure al terra de sorra-. O el ball amb quatre gegants de Cervera – una composició senzilla però extremadament estimada i apreciada pels cerverins que seran Ciutat Gegantera l’any que ve-. I no hi podia faltar el Ballet dels Gegants de Calella -que en Quirze i la Minerva també van ballar divendres al pregó-. Quan van acabar els balls una cercavila va portar els gegants a dormir, els geganters a sopar escoltant havaneres i els més marxosos cap al segon concert de la Ciutat Gegantera.

I diumenge va ser el dia dels elogis. Tot mil•limètric, pautat i quadrat. Tot ben clavat. Tots els aspectes que més feien patir als organitzadors es van anar esvaint a mesura que el dia avançava. Es va poder aparcar en condicions, les quatre cercaviles van sortir a l’hora, van avançar al mateix ritme, van lleugeres i van entrar puntuals a la riera Capaspre. Es van plantar fent diagonals i dalt l’escenari es va fer el traspàs. Masquefa plorava d’emoció al fer el seu primer i últim Ball Nou amb els gegants de l’Agrupació, en Treball i la Cultura. Calella els rebia emocionada, il•lusionada, i interpretava amb rotunda solvència el Ball de l’Aniversari per primera vegada en tot un any.

Així es van viure tres dies de gegants a Calella. I encara avui a molts calellencs se’ls neguen els ulls recordant aquell moment en què la seva ciutat va ser assaltada per centenars de gegants. Se’n veien a tots els carrers, a totes les cantonades, per arreu on arribés la vista. Calella ha estat, sens dubte, la primera pedra cap a una renovació del model de Ciutat Gegantera. Altres seguiran el seu camí, que donarà fruit amb el temps. La llavor ja està plantada.

_______________________
http://www.gegants.cat/2013/05/24/cronica-de-calella-ciutat-gegantera-2013/