Llibres: 'ELS PRIMERS CASTELLERS (1813-1851)', de Joan Climent Farré.



Els afeccionats als castells i a la seva història estan d'enhorabona. Des de fa uns dies ja està disponible a les llibreries catalanes l'obra "Els primers castellers (1813-1851)" de l'estudiós casteller Joan Climent Ferré. Una bona proposta pel Sant Jordi que s'acosta i que ens descobreix la primera família castellera de Catalunya, els coneguts Batet, de Valls, el bressol casteller. 

El pare, Jaume Batet Espelt "de las Anxenetas" és el gran desconegut de la història castellera i el pal de paller del llibre és el seu fill, Josep Batet, el primer cap de colla de la història i única persona conegut amb l'àlies "casteller" en tot el segle XIX. El "casteller" fou també el fundador de la primera colla castellera, "el Partido de Menestrales" (1813) sorgida del cisma del Ball de Valencians alcoverenc-vallenc del 1801. 

També hi apareix el seu germà, Salvador Batet cap de colla dels Pagesos, amb qui se les veurà des de la vessant familiar, política, miliciana i castellera. En el llibre també ens dona una visió molt interessant a les primeres colles i les primeres actuacions castelleres o la lluita ideològica entre els liberals i conservadors que va transcendir al món dels castells humans. 

Amb aquest llibre, l'estudiós Joan Climent ha dedicat una desena d'anys per donar a conèixer la història dels primers caps de colla dels Menestrals des dels inicis dels castells. Al 2010 ja va publicar "Gabriel Baldrich i Palau (1814-1885) Vida i fets d'un liberal polifacètic" (Editorial Sunya) i ja treballa per completar la triologia amb la figura de Ramon Ribé Targa, el popular "Chon", cap de colla a la segona meitat dels anys 1800. 

"Els primers castellers" (Farell Editors) ja es troba a les llibreries de Catalunya, País Valencià i Balears, i la setmana vinent es duran a terme dues presentacions. La primera serà a Barcelona, demà dimecres 17 d'abril a partir de 2 quarts de 8 del vespre al Palau de la Virreina (La Rambla, 99) Espai 4, presentat pel periodista casteller Carles Esteve. Hi intervendran Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Francesc Fabregat, cap de Cultura Popular de l’Institut de Cultura de Barcelona, Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona, Jordi Suades, editor de Farell Editors i l'autor, Joan Climent. 

La segona presentació serà a la Sala d'Actes de la Casa de Cultura de Valls a partir de les 8 del vespre i presentat per Salvador Cañelles, membre dels Nois de la Torre, on també intervendrà Salvador Cabré, director de l'Arxiu de l'Alt Camp.

Informació extreta de http://www.directe.cat/castell/289530/els-primers-castellers-1813-1851-un-llibre-per-coneixer-la-familia-batet

Comentaris