La Mostra d’Igualada 2013 - 24a Fira de Teatre Infantil i Juvenil, de l'11 al 14 d'abril.




La 24a edició de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil, que es farà de l’11 al 14 d’abril, convertirà de nou la capital de l’Anoia en el centre neuràlgic de les arts escèniques per a tots els públics.

Un any més, Igualada és la cita estratègica per al sector del públic familiar des de diferents vessants. Per a les companyies perquè ha esdevingut un espai d’exhibició clau, com ho demostra el fet que s’han rebut 282 propostes, la majoria dels territoris de parla catalana. D’aquestes han estat escollides finalment 48. Per als professionals perquè són dies d’intensa activitat, seguint tots els espectacles gràcies al disseny horari de la programació, intercanviant informació a La Llotja amb les companyies per finalment nodrir les programacions dels seus municipis. I també per al públic, milers d’espectadors que gaudeixen en família dels millors espectacles, en una ciutat que els acull any rere any i que converteix el centre de la ciutat en un gran teatre.

Enguany a La Mostra d’Igualada es presenten en total 48 espectacles diferents amb 90 representacions. Les funcions es podran veure en 9 espais (4 tancats i 5 a l’aire lliure), a més dels recorreguts dels espectacles itinerants.

Una programació que aposta per l’estrena.

Cal destacar que enguany el nombre d’estrenes és el més alt de qualsevol edició de La Mostra fins ara, amb 18 espectacles que es veuran per primer cop a Igualada.

Marcel Gros inaugurarà la 24a Mostra d’Igualada amb Paperipècia, una paraula inventada que ens transporta al seu univers particular, des que era un petit infant fins que va sentir-se atret per la màgia de ser clown. Estrena de luxe d’un dels pallassos més veterans i consolidats del país.

Entre les estrenes també hi ha La Roda Produccions amb La Princesa i el pèsol (teatre musical), Teatre Mòbil amb Sense solta (clown), Txo Titelles amb En Jan Garrotades (titelles) o Xip, Xap Companyia de Teatre amb El vestit nou (titelles).

Sector Trampolí − Companyies emergents.

Una de les característiques de La Mostra és que dedica una atenció especial a aquelles companyies catalanes de nova formació o que per primer cop aposten per l’àmbit destinat al públic familiar. 

Enguany la programació acull sis grups emergents, agrupats en l’anomenat Sector Trampolí. AlambiQ, Destil·leria cultural estrenarà Si n'era un somni, un personal homenatge a Salvador Espriu en forma de teatre per a tots els públics enguany que se celebra el centenari del naixement de l’autor; Born To Trace amb un espectacle del mateix títol debuten al teatre de carrer amb una estrena de circ urbà. Per la seva banda, el Cor Infantil d’Amics de la Unió de Granollers presentarà V-E-U-S! una manera novedosa d’entendre el cant coral. La nova companyia De Puntetes estrenarà El circ dels núvols, un espectacle de teatre visual per transportar els espectadors més petits al món dels núvols. La companyia Els peus del Porc estrenaran la seva adaptació a les titelles del conte A taula! Finalment, Inspira Teatre presentaran El Cel de la Jojó, la història d’una vaca molt particular. 

La programació també acull companyies de fora del Principat. Aquest any visitaran La Mostra d’Igualada una companyia del País Valencià (Bambalina Teatre Practicable amb Ulisses), una del País Basc (Markeliñe amb Zoozoom), una de l’Aragó (Los Titiriteros de Binéfar que estrenaran Babios. Pasacalles Estrambótico) i dues andaluses: La Rous i Vaiven Circo. La Rous és la companyia de Rosa Díaz, Premio Nacional de las Artes Escénicas para la Infancia y la Juventud 2011, que estrenarà a La Mostra La Niña. L’actriu i directora també signa la dirección de Do Not Disturb, no molestar, l’espectacle de Vaiven Circo.

La presència europea enguany és de la companyia francesa D’akipaya Danza que presentaran Le Bal des 3 P'tites Têtes.

El centre de la ciutat d’Igualada es converteix en un passeig per a gaudir de les arts escèniques, amb gran part de la programació a l’aire lliure. L’estrena de Los Titiriteros de Binéfar, Txo Titelles o Tot Circ, la dansa de D’akipaya, el zoològic de Markeliñe o totes les activitats de l’espai tallers, entre els quals enguany s’estrenaran Circ a les golfes de Els Herrerita o la proposta de fer titelles reciclades dels Metromàtic Teatre.

Alhora, la capital de l’Anoia continua apropant-se al públic visitant i organitzant iniciatives coincidint amb La Mostra. Enguany s’ha organitzat el I Concurs d’Aparadors, la 1ª Mostra d’Artesania i la Mostra d’escoles d’arts escèniques i musicals d’Igualada. A més es podrà continuar gaudint de “les galetes de La Mostra” a la pastisseria Pla.



Intensa activitat professional.

La Mostra, en tant que fira i punt de trobada del sector professional, desenvolupa cada any una sèrie d’activitats paral·leles, a més dels intercanvis i l’activitat de La Llotja. Per cinquè any i juntament amb l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, l’equip de La Mostra organitza una jornada tècnica. Enguany tindrà lloc el dijous dia 11 a la tarda amb el títol “L’equipament teatral, més enllà de l’escenari” una sessió per reflexionar sobre com aprofitar i potenciar els equipaments existents.

D’entre les activitats destaca també el 4t Mercat de Projectes d’Espectacles, una iniciativa pròpia de La Mostra que cada any demostra la seva eficàcia i bons resultats tant pel nombre de companyies que s’hi presenten com pels projectes que acaben a escena. L’objectiu del Mercat és propiciar la producció d’espectacles facilitant la trobada entre les companyies i possibles agents productors. De l’edició de l’any passat, a La Mostra d’enguany podrem veure Víctor i El Monstre (Frankenstein) un projecte que fou presentat per Anna Roca, que finalment s’ha dut a terme gràcies a una coproducció entre la mateixa companyia olotina, la balear Produccions de Ferro i l’aragonesa Esencia Producciones, i El país del pa amb tomàquet de La Companyia del Príncep Totilau. Del Mercat del 2011 arriba aquest any a Igualada Monstres de la Zipit Company. 

Venda d’entrades.

Les entrades es poden comprar anticipadament a partir del dia 1 d’abril a la pàgina web de La Mostra (www.lamostraigualada.cat) i a partir del 5 d’abril a les taquilles de La Mostra d’Igualada ubicades al Teatre Municipal l’Ateneu.

La Mostra d’Igualada - Fira de teatre infantil i juvenil.

La Mostra d’Igualada és la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics del territori de parla catalana. Està concebuda com un mercat d’espectacles al servei de companyies i programadors, esdevenint un punt de trobada del sector, una plataforma de difusió i una gran festa de les arts escèniques per al públic familiar. La 24a edició de La Mostra es durà a terme de l’11 al 14 d’abril de 2013 a Igualada, està organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Igualada, i compta amb la col·laboració de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

Per a més informació: http://www.lamostraigualada.cat/

Imatge: Artistras Teatre, 'Els petits més grans'.

Comentaris