Descobreixen a Prats de Rei un sepulcre amb mosaic del segle IV.




Les excavacions arqueològiques que des de fa dues setmanes s'han estat fent a Els Prats de Rei han permès treure a la llum una lauda musiva del segle IV. Es tracta d'una sepultura funerària amb mosaic que se solia posar als sarcòfags de la gent important. El director de les obres, Dídac Pàmies, ha explicat que es tracta d'un descobriment rellevant tenint en compte que a tot Catalunya només se n'han localitzat set d'aquesta tipologia. Les excavacions, que se situen davant de l'església de Santa Maria, també han permès localitzar estructures d'època ibèrica, romana i medieval. Entre les troballes, hi ha sis sarcòfags dels segles IV i VI, i 38 esquelets que van entre els s. XVI i XVIII

Les restes arqueològiques s'han descobert mentre es realitzaven les obres de clavegueram i de renovació del nucli antic del municipi anoienc. Els Prats de Rei va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i per aquest motiu totes les obres que es vulguin fer al terme municipal han d'estar supervisades per un arqueòleg.

La sepultura funerària amb mosaic que s'ha localitzat davant de l'església de Santa Maria forma part d'un panteó paleocristià de la darrera meitat del segle IV o primera del segle V. El director de les excavacions arqueològiques, Dídac Pàmies, ha explicat que aquest tipus de sepultures funeràries amb mosaic (anomenades laudes) se solien posar als sarcòfags de gent molt important dins de la comunitat cristiana. 

Pàmies ha destacat la importància d'aquesta troballa ja que, fins ara, només se'n coneixien sis més a tot Catalunya amb aquesta tipologia. En concret, quatre a Tarragona, una a Barcelona i una més a Terrassa. En el mosaic d'Els Prats de Rei -que es troba en mal estat de conservació- s'hi pot veure un símbol cristià anomenat Crismó, un trenat i cercles fets amb tessel·les de marbre de colors.





Aquest dimecres, tècnics del Servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat han extret la lauda descoberta per tal d'analitzar-la i restaurar-la, i es preveu que el mosaic torni al municipi per tal de ser exposat al Museu. Per altra banda, les excavacions que s'han fet durant aquests dies i que ja s'han donat per finalitzades també han permès localitzar sis sepultures dels segles IV i VI, 38 esquelets que daten dels s. XVI i XVIII, i estructures d'època ibèrica, romana i medieval. L'alcalde del municipi, Francesc Duocastella, ha ressaltat la importància de les troballes i ha manifestat la seva satisfacció per estar realitzant una obra que, d'una banda, comportarà una millora del nucli de Prats i, a la vegada, "ens permet conèixer millor la nostra història"

En total, l'Ajuntament ha rebut 1,2 milions d'euros provinents dels programes Viure al Poble de la Generalitat, ajuts de la Diputació de Barcelona i també del PUOSC. Els diners serviran per arranjar tot el nucli antic del poble -pavimentació, mobiliari urbà, senyalització, clavegueram i aigües- i també per fer les excavacions arqueològiques.

Imatge extreta de http://www.regio7.cat/

Informació extreta de http://infoanoia.cat/not/2456/descobreixen_a_prats_de_rei_un_sepulcre_amb_mosaic_del_segle_iv/

Comentaris