La crisi i el nou reglament de pirotècnia fan caure les actuacions de les colles de foc



El Diari Avui publicava aquest dilluns a la pàgina 27 aquest article de D. Brugué vers la realitat dels correfocs al nostre país.

Estiu magre per a les colles de foc, i el vinent encara ho serà més. El motiu? Bàsicament, dos. D'una banda, la crisi econòmica que afectarà la contractació d'actuacions. De l'altra, el reglament que regula els espectacles de pirotècnia i que genera molts dubtes. Enric Martí, president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, explica que aquest estiu ja es preveu una davallada del nombre d'actes; els ajuntaments encara no tenen tancats els pressupostos de les festes majors, però que les previsions no són gaire optimistes. “Els ajuntaments són els que més directament pateixen les restriccions i els diners destinats a les festes majors probablement es reduiran, i hi haurà, segur, una baixada de les actuacions”, afirma.

Un exemple de la caiguda de les contractacions és una enquesta que es fa a les colles des de la web de la federació, tot i que Martí en relativitza els resultats. A la qüestió Afecta la crisi en la teva colla? Teniu els mateixos correfocs que anys anteriors?, un 43,5% de les colles reconeixen que els afecta la crisi, mentre que un 37,5% van més enllà i responen que els afecta “i molt”. En canvi, un 16% declaren tenir les mateixes actuacions de cada any i un 3% sostenen que no només no els afecta la crisi sinó que incrementen el nombre d'actes.

L'altre aspecte que genera incertesa és el nou reglament sobre articles pirotècnics i cartutxeria, que té un efecte directe sobre els espectacles de les colles de foc. Martí reconeix que als ajuntaments els crea molts dubtes que es tradueixen en temors a l'hora de fer la contractació. De fet, el nou reglament no entrarà en vigor fins al mes de novembre, amb la qual cosa aquest estiu encara no se n'haurien de notar els efectes, que segons Martí seran molts.

Es mostra queixós de l'alt nivell d'exigència que implicarà que molts espectacles acabin desapareixent. “La llei no ha tingut en compte el volum, s'han limitat a fer una cosa lineal. Per a cada espectacle hi ha d'haver un pla d'emergència, amb personal sanitari i bombers contractats, i això en doblarà el preu: si un correfoc en un municipi petit podia costar 1.000 euros, l'any vinent podria sobrepassar els 2.000”, exemplifica. Un altre cas és el dels espectacles gratuïts que es fan des d'una perspectiva didàctica a les escoles.

Espectacles en perill.

Normalment només s'utilitza un carretó, però tot i això implicarà un pla de seguretat, amb la qual cosa “segur” que es deixen de fer: “Una cosa que ara és gratuïta suposarà una despesa que podria arribar als 1.800 euros i uns tràmits complicadíssims”.

La combinació dels dos factors, la crisi i la nova normativa, fa que al seu criteri l'estiu de l'any vinent les colles de foc ho tinguin encara més complicat que aquest estiu.

LA XIFRA: 1.300 membres de colles de foc han seguit els cursos que s'han fet a les quatre demarcacions catalanes.

LA DATA: L'1 de novembre de 2011 acaba la moratòria a partir de la qual és necessària la titulació obligatòria per organitzar un espectacle de foc.

La necessària formació per poder actuar.

A partir del novembre, perquè una colla de foc pugui actuar en qualsevol espectacle haurà de tenir un responsable acreditat que hagi seguit un dels cursos de manipulació de pirotècnia que des de l'octubre s'han fet a diversos punts del territori català. Segons dades de la Delegació del Govern espanyol, unes 1.300 persones han estat formades. Enric Martí explica que el que s'ha recomanat és que almenys tres persones de cada colla el facin, perquè això suposa més facilitat en l'organització dels grups.

El temari que s'ha fet ha estat sobre la composició i propietats bàsiques dels diferents tipus d'artificis pirotècnics, formació bàsica en tècniques de preparació dels artificis per a la seva utilització, exemples d'incidents i accidents, fallades més representatives i mesures per evitar-les, exemples de bones pràctiques, introducció al marc festiu de foc a Catalunya o la normativa de seguretat aplicable als correfocs.

Informació facilitada pel Jordi Castany i Pich.

Fotografia dels Diables de Badalona, feta pel F. Antolín, extreta de http://www.flickr.com/photos/f_antolin/2501874143/

Retall de premsa extret del Diari Avui, a http://www.avui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/404704-la-crisi-i-el-nou-reglament-de-pirotecnia-fan-caure-les-actuacions-de-colles-de-foc.html

Comentaris

jaume primer ha dit…
pel que es veu la cosa no pinta gaire bé
Serrallonga ha dit…
i les colles infsntils? ho tindrsn igual de difícil o menys?
Anònim ha dit…
jo encara no he rebut la nota
Fent amics ha dit…
El que posa en perill el nombre d'actuacions de les colles "series" es la proliferació de colles "pirates". Gent que actua amb uns vestits de dubtosa protecció personal, que fan correfocs amb poca o gens varietat de productes, que vasen la seva identitat amb altres elements no pirotecnics com malabars o altres per l'estil. Colles que, en el millor dels casos, disposen d'assegurança de RCO i potser poden ser serioses.
Perdoneu, pero algú ho havia de dir.