Les Decennals de Valls més multitudinàries



► La gran varietat d’actes fa que hagin esdevingut Les Festes Decennals de tots.

► La gran majoria d’actes han estat plens, esdevenint unes festes molt participatives, concorregudes i amb gran projecció a tot el país.

El piromusical, el de major envergadura que es dispararà aquest any a l’Estat espanyol, i l’apagada de les lluminàries festives que va comptar amb la participació de la vallenca Pepa Plana i del bestiari de la ciutat de Valls van posar diumenge el punt i final a les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela que s’han celebrat a la capital de l’Alt Camp entre els dies 28 de gener i 6 de febrer.

Les Festes Decennals del 2011 han estat les més participades, concorregudes i amb més projecció de la història. Gairebé totes les activitats han comptat amb assistència massiva i s’han penjat el cartell d’entrades exhaurides als dos grans concerts de la Vela Principal – Estrella Damm (el de Dani Martín i el del 10 de les decennals), s'ha ratllat el ple també a la Festa dels Lluentons de la Rumba Catalana i la Nit Electròncia i s'ha omplert de gom a gom el Centre Cultural amb els dos passis de El Tricicle, la Nit de Sant Joan de Dagoll Dagom i el ballet de Víctor Ullate. Per primera vegada les Festes Decennals coproduïen tres espectacles –Polzet, Èxode i el Ballet Ariel­­- que van tenir molt bona rebuda pel part del públic i que també van penjar el cartell d’entrades esgotades al Teatre Principal. Per la seva banda, la vallenca Mar Ulldemolins que presentava Londres (Paret Marina /T5) també va exhaurir les localitats de la Vela de Circ.

Les activitats a l’aire lliure també han comptat amb nombrosa participació. Cal destacar, per exemple, les 20.000 persones entre castellers i públic que es van congregar a la Font de la Manxa per gaudir de la Trobada de Colles Castelleres dels Països Catalans o les gairebé 8.000 persones que va seguir dissabte al Pati l’espectacle inaugural de Voalà Project, per citar-ne només alguns exemples dels molts que han superat les expectatives de l’organització. Durant els deu dies d’activitats Valls ha esdevingut un gran bullici de persones vingudes d’arreu amb ganes de viure aquestes festes singulars i úniques.

La gran varietat d’activitats a l’aire lliure i en espais coberts i la diferent tipologia de totes elles han fet que les Festes Decennals d’aquest 2011 hagin estat les més participades i hagin esdevingut les Decennals de tots, acomplint així un dels objectius de l’organització de les Festes Decennals. Entre les 544 activitats programades tothom ha pogut trobar la seva i ha pogut viure, d’aquesta manera, les Festes de la Candela. Cal destacar també els nombrosos aparadors, balcons i façanes guarnides que han fet respirar l’ambient candeler per tots els racons de la ciutat, així com les espectaculars lluminàries festives de l’empresa italiana Mariano Scnenografie Light Sculptures que han recordat cada dia perquè les Festes Decennals són també conegudes com les Festes de la Llum. Aquestes lluminàries han estat, sense cap mena de dubte, un dels elements més fotografiats de les festes.

La gran participació confirma que l'avanç de la campanya de venda d'entrades per als espectacles de les Decennals un mes abans respecte anteriors edicions, així com la política de preus i la introducció, com a novetat, de diferents línies d'abonaments han tingut una gran acceptació.

A tot aquest anar i venir de gent hi ha contribuït la projecció que han tingut les Decennals d’enguany que han estat presents en gairebé tots els mitjans de comunicació del país. En aquest sentit, la gran afluència de visitants que ha rebut Valls durant aquestes dies de les festes ha tingut un efecte econòmic directe i positiu en empreses, establiments comercials i locals de restauració.

D'altra banda, aquestes han estat les primeres Decennals 2.0 de la història amb una àmplia cobertura i seguiment a través de les xarxes socials. Per citar-ne alguns exemples, la pàgina de Facebook de les Festes Decennals ha estat un punt de trobada de tots aquells que hi han participat i un aparador de les instantànies dels seguidors de la pàgina que arriben als gairebé 6.000, amb gairebé 2 milions de lectures i més de 6.000 feedbacks als comentaris. Pel que fa al Twitter, el hastag #decennals ha estat el tercer més seguit a Catalunya durant les Decennals, mentre que el #castellscandela va ser el quart durant la Trobada de Colles Castelleres del dia 30 de gener. Aquestes han estat les primeres Decennals 2.0 de la història amb una àmplia cobertura i seguiment a través de les xarxes socials.

Valls ha marcat el ritme cultural del país.

Durant aquests 10 dies la ciutat de Valls ha marcat el ritme cultural del país en múltiples vessants. De fet, les Decennals han tingut un clar accent nacional que ha contribuït a situar Valls com a gran referent cultural i social del país. Pel que fa a l’apartat musical cal destacar l’èxit de l’estrena del Ballet Ariel que ha rebut molt bones crítiques o el concert dels 10 de les Decennals que va ser un èxit de públic i que ha estat qualificat com el concert de la dècada, tant pel que fa als artistes com pels experts. Els actes religiosos i la processó general de la Mare de Déu de la Candela han tingut també un gran seguiment. Valls va acollir diumenge dia 30 de gener la trobada castellera més multitudinària de la història i va poder celebrar, així, en el marc de les Festes Decennals, la declaració del fet casteller com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat amb les 57 colles que actualment existeixen als Països Catalans. A més es va organitzar FiraCastells, la primera fira dedicada al fet casteller i el Simposi Casteller.



Pel que fa a altres trobades importants de cultura popular cal remarcar la de gegants, la de diables de la terra o la de colles sardanistes que s’han dut a terme durant La Candela. A més, les Decennals han contribuït també a la recuperació patrimonial del país amb elements com el Ball de La Candela o la incorporació d’un lleó coronat al bestiari de la ciutat. La gastronomia, amb la ruta de tapes vallenques, també ha estat tot un èxit de participació, amb una gran acollida que l'ha convertit en una novetat que ja és tot un referent.

Ara, la ciutat de Valls recupera el seu ritme habitual i comença a mirar cap a l’any 2021 quan tornarà a celebrar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Queden 3.644 dies per tornar a viure aquesta festa singular i única.

Xifres de les Decennals.

  • Total d’activitats: 544 (2001: 319. Increment del 70,5%)
  • Total d'activitats amb entrada lliure: 277 (2001: 146. Increment del 89,7%)
  • Entrades venudes: 37.497
  • Dades provisionals de recaptació per venda d’entrades: 577.000 €, el que representa un increment de 145.000 €, un 33,6% més del previst en el pressupost inicial (aquestes xifres inclouen les concessions de bar i guardarropia)
  • Espectacles amb entrades exhaurides: 14 (Dagoll Dagom, El Tricicle, Dani Martín, el Musical de les Decennals, Festa dels Lluentons de la Rumba Catalana, Nit Electrònica, Èxode, Polzet, Londres (Paret Marina / T5), Víctor Ullate, Circ Cric, els 10 de les Decennals, West Side Story,)
  • Percentatge d'ocupació espectacles amb entrades: 81,9% (Concerts Joves Vela Principal-Estrella Damm: 88,7%; Espectacles Centre Cultural: 85,0%; Espectacles Teatre Principal: 86,0 %; i Balls i concerts al pavelló del Fornàs: 63,4%).
  • Professionals dels mitjans de comunicació acreditats: 237.
  • Número de mitjans acreditats: 64.
  • Minuts a televisions d’àmbit nacional: més de 4 hores.
  • Minuts a ràdios d’àmbit nacional: gairebé 5 hores.
  • Seguidors a Facebook: 5.930 (dia 7/2 a les 10h), amb 1.954.805 lectures i 6.335 feedbacks als comentaris.
  • Seguidors a Twitter: 366. Tweets: Més de 1.000. Posicions del hastag #Decennals, segons twit.cat: #decennals: 3r hastag més seguit els dies 30 de gener i 2, 5 i 6 de febrer; i #castellscandela: 4t hastag el dia 30 de gener, Trobada de Colles Castelleres.
  • Visualitzacions del vídeo promocional Decennals 2011: 5.895.
  • Voluntaris: 160.
  • Entitats i associacions organitzadores d’activitats: 68 (l'any 2001, 15)
Text i imatges extrets de la pàgina web de les Decennals de la Candela 2011, http://www.vallsdecennals2011.cat

Comentaris