Com ho faig per fer ratafia
Recuperem sota aquestes línies una recepta de Xavier Porredon i Farré (1905-1982), de Cal Muntanyés, publicada l'agost de 1997 al 'Quadern del Barri de Sant Magí', núm. 7, dins de l'article de Romi Porredon i Isidor Cònsul 'Un homenot de Sant Magí. Record i homenatge a Xavier Porredon.'. Diu així:
És la fórmula que feien els meus pares en la nit de sant Joan, ja que havien comprovat que era quan tenia més poder i era molt bona per al mal de ventre.
Ingredients: (per fer-ne 7 litres amb aiguardent del bo)
- 2 o 3 brots de donzell
- 2 o 3 brots de nepta
- 2 o 3 brots de M. Lluïsa
- 2 o 3 brots de menta-caramel
- 2 o 3 brots de menta de faves
- 20 grams de camamilla
- 3 anissos estrellats
- 1 barra de canyella sencera
- 30 grams de cafè torrefacte en gra
- 20 grams de matafaluga
- 20 grams de saliandra
- 20 grams de comí
- 1 nou moscada a trossets
- 12 nous tendres o verdes a trossets
- 1 kg i mig de sucre
Elaboració:
En una garrafa de 8 litres, s'hi posen els 7 litres d'aiguardent i tots els altres ingredients menys el sucre. Aleshores es posa la garrafa a sol i serena durant 40 dies, passats els quals es filtra tot i després s'hi afegeix el sucre que s'ha de mirar que quedi ben desfet i d'aquesta manera ja queda feta la ratafia. Es pot fer en altres dies, però sempre en el temps que les nous siguin tendres i es puguin tallar a trossos.
Hi ha una altra fórmula, que la feien en una casa de pagès d'un poble veí, entre sant Joan i sant Pere. Crec que també es pot fer mentre les nous siguin tendres. Els ingredients són: 5 litres d'aiguardent del bo, 1 kg i 400 grams de sucre, 50 grams de canyella sencera, 4 anous moscades fetes a trossos, 6 clavells d'olor i 12 nous verdes o tendres.
També me'n van explicar una altra amb Maria Lluïsa molt curiosa.
Ingredients: 1 brot de M. Lluïsa, una pela de taronja, 1 litre d'anís o d'aiguardent, un quart de quilo de sucre, 10 cèntims de matafaluga i 5 cèntims d'anís estrellat (els preus són d'abans de 1936).
Elaboració: Es deixa la garrafeta amb tots els ingredients també 40 dies a sol i serena, i després es filtra tot, s'hi posa el sucre i ja està feta.
Imatge extreta de http://terrasarda.cat/?p=2498
Comentaris