dimecres, 9 de febrer de 2011

Com ho faig per fer ratafia



Recuperem sota aquestes línies una recepta de Xavier Porredon i Farré (1905-1982), de Cal Muntanyés, publicada l'agost de 1997 al 'Quadern del Barri de Sant Magí', núm. 7, dins de l'article de Romi Porredon i Isidor Cònsul 'Un homenot de Sant Magí. Record i homenatge a Xavier Porredon.'. Diu així:

És la fórmula que feien els meus pares en la nit de sant Joan, ja que havien comprovat que era quan tenia més poder i era molt bona per al mal de ventre.

Ingredients: (per fer-ne 7 litres amb aiguardent del bo)

  • 2 o 3 brots de donzell
  • 2 o 3 brots de nepta
  • 2 o 3 brots de M. Lluïsa
  • 2 o 3 brots de menta-caramel
  • 2 o 3 brots de menta de faves
  • 20 grams de camamilla
  • 3 anissos estrellats
  • 1 barra de canyella sencera
  • 30 grams de cafè torrefacte en gra
  • 20 grams de matafaluga
  • 20 grams de saliandra
  • 20 grams de comí
  • 1 nou moscada a trossets
  • 12 nous tendres o verdes a trossets
  • 1 kg i mig de sucre

Elaboració:

En una garrafa de 8 litres, s'hi posen els 7 litres d'aiguardent i tots els altres ingredients menys el sucre. Aleshores es posa la garrafa a sol i serena durant 40 dies, passats els quals es filtra tot i després s'hi afegeix el sucre que s'ha de mirar que quedi ben desfet i d'aquesta manera ja queda feta la ratafia. Es pot fer en altres dies, però sempre en el temps que les nous siguin tendres i es puguin tallar a trossos.

Hi ha una altra fórmula, que la feien en una casa de pagès d'un poble veí, entre sant Joan i sant Pere. Crec que també es pot fer mentre les nous siguin tendres. Els ingredients són: 5 litres d'aiguardent del bo, 1 kg i 400 grams de sucre, 50 grams de canyella sencera, 4 anous moscades fetes a trossos, 6 clavells d'olor i 12 nous verdes o tendres.

També me'n van explicar una altra amb Maria Lluïsa molt curiosa.

Ingredients: 1 brot de M. Lluïsa, una pela de taronja, 1 litre d'anís o d'aiguardent, un quart de quilo de sucre, 10 cèntims de matafaluga i 5 cèntims d'anís estrellat (els preus són d'abans de 1936).

Elaboració: Es deixa la garrafeta amb tots els ingredients també 40 dies a sol i serena, i després es filtra tot, s'hi posa el sucre i ja està feta.

Imatge extreta de http://terrasarda.cat/?p=2498