Els Castellers de Vilafranca aconsegueixen completar el dos de vuit, un castell mai descarregat fins ara, en una jornada històrica.


Programa especial amb les millors imatges de la diada castellera celebrada a Vilafranca del Penedès. Ampli resum, amb 60 minuts, d'una de les diades més importants de l'any: la cloenda de la temporada de la colla que lidera el Rànquing Estrella, els Castellers de Vilafranca.

Vídeos extrets de http://www.tv3.cat/seccio/3alacarta

Comentaris

Vilafranca destrossa el mite i fa de nou història castellera

02/11/10 02:00 - VILAFRANCA DEL PENEDÈS - JOAN BEUMALA

El castell perfecte per a l'actuació perfecta. Els Castellers de Vilafranca van escriure ahir una altra pàgina d'or en la seva imparable trajectòria i a més van destrossar, aniquilar, triturar el mite que deia que la torre de 8 neta era “indescarregable”.

Els verds van descarregar ahir la torre de 8 neta i, a més, van arrodonir una autèntica obra mestra de la castellística contemporània amb el 4 de 9 amb l'agulla, el segon 3 de 9 amb l'agulla descarregat de la història castellera –el primer també és seu– i el pilar de 8. Quatre gamma extra descarregats! Si no ho hagués vist, no m'ho hauria cregut. Si a tot això hi afegim que els Capgrossos de Mataró van entrar per la porta gran en la dimensió de gamma extra en descarregar, per primera vegada, el 2 de 9, amb un comportament del folre i les manilles excepcional, podrem convergir que ahir la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès estava envoltada de màgia. I així ho van percebre els milers d'aficionats, molts d'ells vinguts de diferents punts del país, que no donaven crèdit al que estaven veient.

Els Castellers de Vilafranca van arrencar com un tro, despatxant amb una determinació insultant el 4 de 9 amb l'agulla. Una mena de credencial que obria pas amb tots els honors al que havia de ser un episodi extremadament impactant. En el moment que els segons que havien de lluitar contra la torre de 8 neta, una serp letal que no perdona la més mínima negligència, la gernació va fer un silenci sepulcral. El que va esdevenir després va ser una execució de somni: sense màcula fins a l'entrada del dosos, amb una carregada d'escàndol i una sortida de la canalla d'una precisió insuperable.

I tota la seqüència es va produir amb un grau de concentració superlatiu i un mateix ritme, sense provocar canvis de tensió en el tronc que haurien arruïnat la gesta, atesa l'extremada sensibilitat d'una estructura que no accepta el mínim error, de ningú. Crèiem que mai veuríem la torre de 8 neta descarregada, perquè obliga a la perfecció i la perfecció no existeix...

Amb una força mental fora mida, els verds van atacar en tercera ronda el majúscul 3 de 9 amb l'agulla, una bèstia “antinatura” que solament ells havien pogut completar –l'any passat– i que ahir van dominar de principi a fi amb una autoritat senzillament envejable.

El pilar de 8 del comiat –ni calia, ni convenia ja enredar-se amb el de 9 i els puntals– va arrodonir la que no es podrà dir que és la millor actuació de la història (no supera la que van fer el 2005, amb el 2 de 9 desmanillat i el 3 de 10 carregats), però sí que és l'actuació perfecta. És una exageració, d'acord; però cal dir que ahir, els Castellers de Vilafranca van elevar la castellística a la condició de ciència, o gairebé.
______________________________________________________
http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/324861-vilafranca-destrossa-el-mite-i-fa-de-nou-historia-castellera.html
Anònim ha dit…
Aquest castell es va descarregar l'any 1881 per la colla Nova de Valls, a les festes de Sta Tecla de Tarragona.
Peixater ha dit…
Eps rebuscant i per curiositat a la web dels castellers de Sants expliquen el següent:

"L'apoteosi dels castells arriba a partir del 1877. El pilar de vuit, per exemple, es va assolir el 1877 a Altafulla; un any més tard, per Santa Tecla, les dues colles de Valls el bastien davant la catedral de Tarragona. Per Santa Tecla del 1881 hi ha constància escrita de la millor actuació castellera de tots els temps, quan les dues colles de Valls van completar la torre de vuit neta, la Nova va completar el tres de nou net i la Vella l'únic quatre de nou net mai aconseguit. El quatre de nou net també va ser carregat per la Nova el 29 d'agost de 1881 al Catllar."
Anònim ha dit…
Crec que les 2 de Valls i ells mateixos ja l'havien carregat però mai descarregat. Desconec si es va descarregar l'any 1881...
peixater 2 ha dit…
Jo sento més simpatia per la Vella, però cal reconèixer que els Castellers de Vilafranca i tot el que els envolta, imatge, web, finançament, cal figarot, promoció arreu del món, tècnica a l'hora de pujar. implicació de la gent, etc... Son els millors.