Cervera celebra aquest dissabte la diada de sant Cristòfol


La figura de Sant Cristòfol està vinculada a un personatge gegant que es dedicava a traspassar caminants, carregant-los a les seves espatlles, d'una banda a l'altra del riu. La llegenda explica que en un d'aquests trajectes se li aparegué Crist, que es convertí en predicador del cristianisme i que fou decapitat per defensar la seva fe. El sant s'ha convertit en intercessor dels que viatgen i protector dels camins i la seva imatge es troba sovint en capelles i esglésies situades a les vies de més trànsit. A principis de segle XX esdevé patró dels automobilistes. La seva diada es celebra el 10 de juliol.

El dia de Sant Cristòfol -o pels seus volts- són nombrossíssimes les localitats on es fa la benedicció de tota mena de vehicles: turismes, camions, tractors, motocicletes i altres ginys -fins i tot bicicletes. Organitzades per associacions de xofers, penyes i clubs esportius relacionats amb el món de l'automòbil o per associacions professionals, aquests actes solen consistir en desfilades d'automòbils engalanats per davant de la imatge del sant o amb aquesta precedint-los, amb premis i insígnies pels participants. La festa sovint es complementa amb menjars populars, repartiment de pans beneïts, missa, concursos, sardanes i altres actes culturals.

Programa d'actes a Cervera:

  • dissabte 5 de juliol: a les 10 del matí, 7a tirada de bitlles 'Sant Cristòfol', a l'aparcament de camions; a les 11 del matí, 1a Trobada de vehicles matriculats abans de 1970; a 2/4 d'1 del migdia, sortida dels vehicles concentrats cap al barri de sant Cristòfol -pel camí dels Pagesos-; a la 1 del migdia, benedicció de vehicles; a les 7 de la tarda, partit de futbol sala al pavelló poliesportiu entre els transportistes nacionals i els internacionals.

  • dilluns 7, dimarts 8 i dimecres 9 de juliol: missa a l'església de sant Cristòfol (Tridu preparatori), a les 8 del vespre.

  • dijous 10 de juliol, dia de sant Cristòfol: missa a l'església de sant Cristòfol, a les 8 del vespre.


Imatge quadre sant Cristòfol, a http://www.museothyssen.org/thyssen/img/obra1036/museo_thyssen_g_1928.14.1.jpg

Imatge cotxe beneit 1958, a http://www.kzgunea.net/images/fotosAntiguas/enviadas/Araba/Vitoria-Gasteiz/CocheBendecidoBravo.JPG

Text: http://www.festes.org/directori.php?id=482

Comentaris

Anònim ha dit…
la cuca de cervera porta rodes i aquest any en fa 30.
Potser la podriem venir...
Anònim ha dit…
prepareu les orelles! lo dels camions és molt pitjor que els trabucaires!!!
Anònim ha dit…
St. Cristofol un gran sant,encara que no tinga el carnet de conduir.