Avui, Sant Antoni dels paletes


Avui, 13 de juny, es celebra la festivitat de sant Antoni de Pàdua, un sant amb fama d'incansable predicador i d'estar al costat del més desvalguts. El seu culte va ser un dels més populars a Catalunya, com ho demostra la gran quantitat d'altars i capelles que hi ha en honor seu.

Sant Antoni de Pàdua havia estat un dels sants més venerats a Catalunya i havia gaudit d’una gran devoció popular. El seu culte arrenca al segle XV i arriba a ser tant popular que s’acaba coneixent al sant per advocat dels pobres, doncs se l’invoca tant per no prendre mal, com per obtenir marit i fins i tot per trobar objectes perduts. El seu patronatge abasta nombrosos sectors socials, tant de mar com de muntanya, i de tota classe d’oficis i gremis. És advocat dels que cerquen matrimoni, i especialment havia estat invocat per les noies solteres que volien trobar marit, que aquell dia anaven a l’església a encendre un ciri. És el patró dels botiguers en general, que el tenien per protector contra els robatoris i que aquest dia li erigien una capelleta al seu local. Aquest costum de bastir capelles amb la seva figura havia estat tant popular que aquella nit s’anava a 'visitar capelles'.

Però si per alguna cosa es coneix a Sant Antoni de Pàdua és pel seu patronatge sobre els treballadors del sector de la construcció. És el patró tant dels mestres d’obra i constructors, com de tota classe d’artesans de la gaveta, la rajola i la plomada: paletes, manobres i altres oficis relacionats, que l’invoquen contra les caigudes i altres accidents.

A Cervera, avui es fan dues misses a l'església de sant Antoni de Pàdua, al costat del convent de sant Francesc. Al matí, a les set; al vespre, a les vuit. Com heu pogut comprovar, les campanes ja tocaven a quarts de set del matí...

Font: http://www.festes.org/articles.php?id=521

Imatge: http://www.innovationsinnewspapers.com/wp/wp-content/uploads/2008/03/lewis_hine_phot_nyc_empire_state__2.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
per dinar es foten unes comilones....
Anònim ha dit…
Collons si he sentit les campanes a quarts de set!!! Per què no fan novenes al vespre com per sant Magí!!!
Anònim ha dit…
Any 1932.

A la ciutat de Nova York s'estava construint el Rockefeller Center, que tenia com a centre neuràlgic el RCA Building (actualment General Electrics Building), un edifici de 70 pisos i 266 metres d'alçada.

El fotògraf Charles C. Ebbets treballava a la construcció del Rockefeller Center com a director fotogràfic, i va ser a les obres d'aquest gratacels on va fer la seva fotografia més coneguda i una de les imatges més famoses del segle XX.

11 treballadors (canadencs, irlandesos i indiss Mohawk) esmorzaven damunt una viga al pis 69, amb el buit a sota.

Era el 29 de setembre de 1932.
_________________________
http://www.backendblog.com/2008/02/08/un-almuerzo-en-las-alturas/
Anònim ha dit…
M'assemblat veure pel carrer algun cartell d'una excursió organitzada per demà a les mines de sal de Cardona.
Anònim ha dit…
Jaume primer: a la vigília de Sant Antoni ja hi va haver novena
Anònim ha dit…
la novena dura nou dies!!! debien resar el rosari o fer un via crucis! d'aquí uns anys tot això es perdrà, qui anirà a missa d'aquí 25 anys????
Anònim ha dit…
el naboa, l'anguera i l'agustí batalla
Anònim ha dit…
Tothom sap qui es el NABOa i el batalla,peró qui es l'anguera?