Les Trampes



Aquest gravat està extret del nostre 'Costumari Català' del mestre Joan Amades. És un dels molts gravats al boix que podríem datar entre finals del segle XVII fins a mitjans del XVIII.

Representa l'herald timbaler que anava davant de les processons i seguicis obrint pas i assenyalant el recorregut de tots els concurrents. L'home anava muntat a cavall i vestit elegant, com de mudar. El cavall també anava ornamentat per la ocasió. Duia un parell de tabals o timbales que percutia amb les baquetes, per fer-se sentir. Semblant al tabal de la Patum de Berga, més o menys. L'acompanyava un patge que agafava la bèstia pel morrió, doncs el cavallista tenia les mans ocupades picant la pell de les timbales. Aquest conjunt s'anomenava les Trampes i eren habituals en els seguicis antics.



A la festa major de Lleida es pot gaudir de l'herald i de les Trampes. A Mataró per les Santes, les Trampes van davant amb el característic so de les timbales. Encara a la ciutat de Tarragona, les podem admirar en els seguicis de Santa Tecla o de sant Magí. Allà l'anomenen 'el Magí de les Timbales', pel nom d'un cavallista habitual del segle XIX. N'hi ha algun més, en altres festes majors del país. Com podeu veure, es tractava d'una peça característica de tot Catalunya.

A Cervera també!

Font: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/55474

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt bé companys.
Endavant, que us segueixo cada dia.
Salut i sort.
Anònim ha dit…
Els Bombollers volien treure per la seva festa les trampes que es conserven al Museu i no els hi van voler deixar. Ja tenien el cavall i el genet fins i tot, i van haver de desdir-se...
Anònim ha dit…
jo penso que les velles han de ser al museu!(estan molt malmeses i en minsa conservació)
El que també he pensat hi he dit alguna vegada, es que l'ajuntament si tant suport dona a les entitats, es que en faci una rèplica i aquestes si que les tindria de cedir!
Anònim ha dit…
ui, ara els del museu estan liats amb lo de l'àliga, els safreigs i les mines d'aigua...! Crec que demanar això ara és molt! clar que també hi ha uns quants que treballen a la regidoria de cultura a l'ajuntament que també ho podrien fer! per cert, dijous que ve es presenta el llibre sobre l'àliga de cervera, l'ha escrit el jordi soldevila. Pinta bé.
Anònim ha dit…
Les trampes de Cervera van ser (rescatades de la ferralla) i restaurades pels Geganters ara ja farà uns 10 anys. Es van deixar amb condicions de ser tocades i inclús van ser provades en un cavall.
En la seva restauració hi ha participar força gent, molts d'ells desinteressadament. Inclús es van brodar dos escut de la ciutat en la roba de vellut vermell.

Llastima que el regidor de turno preferis fer sortir les majorets en lloc del cavall amb les tranpes.

Degut al poc interes mostrat per la Paeria, es van dipositar altre cop al Museu.
Anònim ha dit…
Ah! osti! jo em referia a les que hi ha en una vitrina de la sala de reunions de l'ajuntament! Aquelles no son? perquè estan bastant fotudes....
Anònim ha dit…
El llibre de l'àliga es presenta com dieu el dijous 17, la setmana que ve. Es fa a les 7 a la sala Francesc Buireu.
Anònim ha dit…
Si l'ajuntament no vol recuperar-les o no té diners per fer-ho, proposo fer, com es va fer amb els gegantons, una campanya de recollida de diners.
Els Bombollers podien passar al davant i la resta d'entitats els podríem donar un cop de mà.
Què us sembla?
Anònim ha dit…
Munda el que hi ha a la sala de les reines de la Paeria són els vestits vells dels massers.
Anònim ha dit…
i darrera no hi ha unes timbales???
Anònim ha dit…
Les timbales segur que no! Em sona que hi havia les maces dels macers i alguns vestits i perruques. Fa molt temps que no hi vaig però.

Els que vagin a les reunions de l'Aquelarre que un dia facin una miradeta per la casa gran a veure que hi queda...
Anònim ha dit…
Les timbales recuperades,es van exposar a la exposició de cultura popular de Cervera,en el marc del bateig del nostre carranco,es va fer a l'auditori.
Anònim ha dit…
No ho recordava, Cris. Gràcies per fer memòria.